Nálunk így készül a sajt

A sajt egy olyan étel, amely már az ősidők óta létezik. Évezredek óta imádjuk. Bármely napszakban fogyaszthatjuk és szinte bármilyen étel kísérőjeként vagy akár összetevőjeként is felhasználhatjuk. Sőt önmagában, esetleg egy bor kíséretében is élvezhetjük. Nem csak ízéért, zamatáért szeretjük, de kifejezetten jót tesz az egészségünknek is.
Vajon tudjuk hogyan készül?  …és mitől lesz más az ízük?

Mindannyian sejthetjük, hogy egy kiváló sajthoz, kiváló minőségű tejre van szükség. Mégis hogyan alakul át a tej sajttá?

Lássuk hát lépésről-lépésre, hogy a mai korban miként készül egy díjnyertes, prémium minőségű sajt, itt nálunk Szarvason, a Szarvasi Agrár Zrt világszínvonalú sajtüzemben!

1. A tej

A minőség kulcsa abban rejlik, hogy a teljes termelési folyamatot mi saját magunk végezzük. Sajtüzemünk mellett helyezkedik el saját szarvasmarha telepünk, ahol 800 tejelő, szaporulatukkal együtt összesen 1500 szarvasmarhát tartunk. Teljes állatállományunkat saját termesztésű, GMO-mentes tömegtakarmánnyal etetjük. A telepen fejjük meg teheneinket, így a friss teljes tej egy rövid csővezetéken át érkezik közvetlenül a sajtüzemünkbe, így a kiváló minőségű GMO-mentes tej azonnal feldolgozásra is kerülhet.

2. Előérlelés

A tejet 72,5 °C-on pasztőrözzük, majd megfelelő hőmérsékletre visszahűtve hatalmas üstökbe töltjük, ahol sajt kultúrát adunk hozzá, ezzel megkezdődik az előérlelés.

3. Tej alvasztása

Ezt követően speciális oltóenzim segítségével indul a tej alvasztása. 30 percet „alszik” így a tej, mely során tejfehérje (kazein) csapódik ki, ami az üstben gyönyörűen összeáll.

4. Alvadék rizsszem méretűre vágása

Az alvadékot ezután egy borotvaéles késekből álló úgynevezett sajthárfával összevágjuk, amitől a massza darabossá válik.

Ezt a vágási folyamatot egészen addig végezzük, amíg ezek a rizsszem nagyságot el nem érik. A sajt későbbi keménységét ugyanis nagyban befolyásolja az alvadék szemcsemérete: minél apróbb ez a töret, annál keményebb lesz a sajt.

5. Túrós massza

Ezt az összeálló túrós masszát hatalmas kádba eresztjük le, ahol megkezdődik az elősajtolás. Az elősajtolásnak és az ezt követő préselési folyamatoknak az a lényege, hogy a sajtban maradó nedvességet egy előre meghatározott mértékre csökkentsük.

6. Előpréselés, kockára vágás

Az elősajtolt alvadékot leülepítjük, a kipréselt savót leeresztjük, majd gépi segítséggel nagyobb kockákra vágjuk.

7. Formázás

Ezeket a kockákat henger alakú présformába tesszük. A sajtunk itt kezdi el felvenni végleges korong formáját

8. Préselés

Miután a sajtok “formába kerültek”, jöhet a préselés – precízen beállított présgépek segítségével – amelynek az a célja, hogy a további felesleges savó is eltávozzon.

Ezáltal kialakul a sajt végleges formája.

9. Sózás

A sajtokat ezután sózzuk: egyrészt  a további vízelvonás miatt, másrészt  a kéregképződés, a sajtérés, valamint a konzerválás elősegítésére – és nem utolsó sorban a kívánt sós íz biztosítására. Ez nálunk azt jelenti, hogy sajtjainkat egy rövid időre hatalmas, sólével teli kádakban merítjük.

10. Érlelés kezdete

A sós áztatás után a sajtokat meghatározott gyakorisággal forgatjuk, hogy a még benne maradt nedvesség egyenletesen távozhasson. Ezután kezdetét veszi, sajttípustól függően, a tartós érlelési folyamat, amelynek első lépéseként a sajt felületén kialakul egy nemes penész réteg, ami a sajtot védi az érlelés során. Ez teszi lehetővé, hogy sajtjaink természetes módon történő érlelését, bárminemű kéreg kezelés, vagy mesterséges bevonat nélkül.

11. Érlelés az első hónapban

Az érlelés speciális közegben, meghatározott hőfokon és relatív páratartalom mellett történik. Az érlelés folyamata nagy odafigyelést, rendszeres sajtforgatást, különös gondosságot és állandó ellenőrzést igényel, amelyet számítógépes rendszerünk kontrollál.

12. Érlelés jegenyefa polcokon

Az érlelés időtartama attól függ, hogy milyen érettségű sajtot kívánunk előállítani. Esetünkben 30 – 90 – 150 napig érleljük sajtjainkat, amelyeket kereskedelmi forgalomba bocsátunk. A hosszú távú érlelés speciális kamrában, az évtizedes hagyományoknak megfelelően puha, jegenyefenyő polcokon pihentetve történik – folyamatos forgatás és felügyelet mellett.

13. Érlelés időtartama

Minél érettebb egy sajt, annál ízesebbé, aromásabbá válik, hiszen az érés folyamán sajtunk víztartalma egyre csökken, míg a szárazanyagtartalma és ízei egyre kisebb tömegű sajtban koncentrálódik. (egy érettebb sajt fotójára fogjuk majd cserélni)

14. Csomagolás

A kívánt érettségi fok után a termékeket daraboljuk, majd védőgázas csomagolásba helyezzük, hogy a sajtunk minősége a lehető legtovább megőrizze minőségét.

15. Fogyasztás

Borhoz, tésztákhoz, szendvicsekhez és csak úgy magában fogyasztva is ajánljuk.

EGÉSZSÉGÉRE

Ezért együnk minden nap sajtot

A sajtok egészségre gyakorolt hatásairól kettős kép él a köztudatban, sokan a zsír- és koleszterintartalmuk miatt nem tartják egészségesnek. Egy közelmúltban végzett kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan komoly betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.
Miért egészségesebbek a Szarvasi Cervinus sajtok?

Hírek és újdonságok

Két év után ismét megrendezték a sajtgurító versenyt

Két év után ismét megrendezték a sajtgurító versenyt   Két év kihagyás után június 5-én, vasárnap ismét megrendezték a sajtgurító versenyt az angliai Gloucesterben, a négy kilogrammos sajttömbök – és az azokat követő versenyzők – idén is az 50 százalékos meredekségű Coopers Hillen gurultak le.     A rendhagyó versenyt 1826 óta minden évben megrendezik.…

Így grilleznek a magyarok! Rád is igaz?

Így grilleznek a magyarok! Rád is igaz?   Kulcskérdés a só, a minőség és az ár. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése szerint tavaly 10%-kal növekedett a grilltermékek piaca, amelyek elsősorban a szupermarketekben találtak gazdára. A könnyebb és gyorsabb elkészítés érdekében egyre többen választják a magasabb feldolgozottságú, előkészített, fűszerezett, pácolt, jellemzően csomagoltan forgalmazott alapanyagokat.   2021-ben…

Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája

Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája   Ezúttal egy ütős tésztát készít Szoky, intenzív ízű raguval. Nyáron frissen lenne az igazi a tenger gyümölcseit kóstolgatni, de mivel nálunk nincs ilyen, vagy nem biztos, hogy eljutunk tengerpartra, miért maradnánk ki ebből a finomságból.  Hál ’Istennek többféle fagyasztott tenger gyümölcsei keveréket lehet kapni és bármilyen tésztával…

auchan-300x150
Prima
tesco-300x150