Húsvéti olasz sajtos kalács

 

Ki ne ismerné az olaszok édes Panettone kalácsát, amelyet főleg húsvétkor fogyasztanak, mindenféle ízesítéssel. Viszont a kalácssütés hagyományának nem csak édes, de sós változatai is ugyanúgy népszerűek nem csak ott, itthon is. A mai recept az olaszországi Marche régió húsvéti kulináris hagyományához tartozik, bár Közép-Olaszországban is vannak variációk. Zamatos „sajtkenyér”, tökéletes felvágottakkal és jó testes vörösborral tálalva. Hagyományosan reggelire szolgálják fel húsvét reggelén, vagy húsvéti ebéd előételként, vagy akár húsvét hétfőn egy piknik alkalmával. A középkorban az anconai kolostor apácái alkották. A vallási hagyomány szerint a húsvéti süteményt csütörtökön vagy nagypénteken kell elkészíteni, hogy csak húsvétkor fogyasszuk el. Régen szokás volt bevinni a templomba, hogy megáldják.

 

1 óra 20 perc+ 2-3 óra kelesztés

közepes

737 kcal/ adag

Hozzávalók 1 kalácshoz (6fő):

ELKÉSZÍTÉS

  1. A lisztet egy tálba tesszük, közepén az élesztővel és egy kanál vízzel
  2. az élesztőt felfuttatjuk és jól elkeverjük a liszttel
  3. adjuk hozzá a tojásokat és kezdjük el dagasztani
  4. hozzáadjuk a forró, olvasztott vajat, a reszelt Szarvasi Picante sajtot, és a reszelt Cervinus Superiore sajtot sót, borsot, szerecsendiót
  5. addig gyúrjuk, amíg lágy tésztát nem kapunk, gyúrjuk bele a kockára vágott Cervinus Delicato sajtot (pár db-ot hagyjunk a tetejére) 
  6. tegyük a tésztát kivajazott 18-20 cm-es formába, és hagyjuk kelni 30°C-on kb. 2,5 órán keresztül, majd pár darab kimaradt kis kocka sajtot lazán nyomjuk a tetejére
  7. melegítsük elő a sütőt alsó-felső üzemmódban 180°C-ra
  8. körülbelül 45-50 percig sütjük
  9. kivéve a sütőből hagyjuk kihűlni fogyasztás előtt