Húsvéti olasz sajtos kalács
Ki ne ismerné az olaszok édes Panettone kalácsát, amelyet főleg húsvétkor fogyasztanak, mindenféle ízesítéssel. Viszont a kalácssütés hagyományának nem csak édes, de sós változatai is ugyanúgy népszerűek nem csak ott, itthon is. A mai recept az olaszországi Marche régió húsvéti kulináris hagyományához tartozik, bár Közép-Olaszországban is vannak variációk. Zamatos „sajtkenyér”, tökéletes felvágottakkal és jó testes vörösborral tálalva. Hagyományosan reggelire szolgálják fel húsvét reggelén, vagy húsvéti ebéd előételként, vagy akár húsvét hétfőn egy piknik alkalmával. A középkorban az anconai kolostor apácái alkották. A vallási hagyomány szerint a húsvéti süteményt csütörtökön vagy nagypénteken kell elkészíteni, hogy csak húsvétkor fogyasszuk el. Régen szokás volt bevinni a templomba, hogy megáldják.
Hozzávalók 1 kalácshoz (6fő):
-
- 4 db tojás
- 200 g Szarvasi Picante
- 150 g Cervinus Superiore
- 400 g liszt
- 25g élesztő
- 100g Cervinus Delicato kis kockákra vágva
- szerecsendió (opcionális)
- só, bors
- 70 g vaj a forma kivajazásához
ELKÉSZÍTÉS
- A lisztet egy tálba tesszük, közepén az élesztővel és egy kanál vízzel
- az élesztőt felfuttatjuk és jól elkeverjük a liszttel
- adjuk hozzá a tojásokat és kezdjük el dagasztani
- hozzáadjuk a forró, olvasztott vajat, a reszelt Szarvasi Picante sajtot, és a reszelt Cervinus Superiore sajtot sót, borsot, szerecsendiót
- addig gyúrjuk, amíg lágy tésztát nem kapunk, gyúrjuk bele a kockára vágott Cervinus Delicato sajtot (pár db-ot hagyjunk a tetejére)
- tegyük a tésztát kivajazott 18-20 cm-es formába, és hagyjuk kelni 30°C-on kb. 2,5 órán keresztül, majd pár darab kimaradt kis kocka sajtot lazán nyomjuk a tetejére
- melegítsük elő a sütőt alsó-felső üzemmódban 180°C-ra
- körülbelül 45-50 percig sütjük
- kivéve a sütőből hagyjuk kihűlni fogyasztás előtt