4 sajtos pizza, Quattro Formaggi

 

Bármely jó és tisztességes olasz étterem pizza-menüjének egyik legnépszerűbb variációja a „quattro formaggi” vagyis a négy sajtos pizza. A quattro formaggi eredete ma még kissé tisztázatlan, de úgy tűnik, hogy a 18. század elején született, amikor a pizza elterjedt az olasz háztartásokban, és sajtot kezdtek használni a díszítéséhez. Számos hagyományos pizza, például a calzone vagy a margherita, nápolyból származik, míg a négysajtos inkább Róma-környékinek mondják. 

A valódi „quattro formaggi” pizza tésztáját hagyományosan jó minőségű búza lisztből kell készíteni. Ami pedig a fő elemeket, nevezetesen a sajtokat illeti, sokféle sajttal lehet kísérletezni szájunk íze szerint: mint a parmigiano reggiano, a mozarella,a  ricotta, a gorgonzola, a pecorino, a caciotta és a provolone.  Persze nem feltétel csakis olasz sajtokkal készíteni, hiszen a sajtok hazájában, a franciák szívesen használnak Comté-t, a Roquefort-t, a kecskesajtot, az és még akár a lágy Camembert-et is!
A 4 sajtos pizza alapja nem csak paradicsomszósz lehet, hanem sajtkrém is, ami még sajtosabbá teszi. Egyes ínyenc változatokban még néhány szál saláta, körte és dió, is szerepelhet, de olyan is van, aki mézzel is megcsurgatja.

2:40 perc (kelesztéssel)

könnyű

680 kcal/fő

HOZZÁVALÓK  4db olasz pizzához:

(recept lásd youtube: Jamie Oliver, Gennaro Contaldo : How to make perfect pizza:) 

ELKÉSZÍTÉS

  1. kiöntjük a lisztet egy mély tálba, majd beleszórjuk a sót
  2. meleg vízbe tesszük az élesztőt és jól elkeverjük
  3. a lisztes sós keverékhez öntjük az élesztős vizet, és jól keverjük össze, hogy összeálljon
  4. öntsük ki a vágódeszkára, és szórjuk meg egy kevés liszttel, hogy ne ragadjon, és könnyedén össze tudjuk gyúrni
  5. a gyúrási technika: összeszedjük minden ragacsos darabját, egy hosszú ovális formára nyomkodjuk, majd egyik kezünkkel kicsit meghúzzuk a felső részét, az a darabot ráhajtjuk és rányomjuk. Majd haladunk ugyanígy egyre lejjebb. Húzzuk és nyomjuk. Aztán megfordítjuk a tésztát a másik irányba és újra húzzuk és nyomjuk. 
  6. végül ovális cipó formára gyúrjuk, majd 4 egyenlőre-részre vágjuk (kb. 150 g-osakra) 
  7. lisztezzük picit, a deszkát, és egyenként 4db mini cipó formára gyúrjuk a darab tésztákat 
  8. jöhet a kelesztés, egy lapos tepsire szórunk kevés búzadarát vagy zsemlemorzsát, majd helyezzük rá a 4 db gömböc tésztát, pici liszttel szórjuk meg, majd takarjuk le egy tiszta konyharuhával és kelesszük 2 órát meleg helyen  (óvjuk a hűvöstől a megfelelő kelesztés érdekében)
  9. 2 óra múlva, ha jól gyúrtunk és jól csináltunk mindent a duplájára dagadnak. Kitesszük egyesével az liszttel meghintett deszkára és kicsit megnyomkodjuk ököllel, és ha megfelelően ruganyos az állaga, akkor gond nélkül kerekre (29 cm átmérőjűre) kihúzogatjuk a tésztát, óvatosan, hogy ne szakadjon el (de nincs baj, ha lyuk keletkezik, akkor lecsippentünk a végéből egy kis tésztát és betapaszthatjuk vele…)
  10. jöhet a feltét, 1 evőkanál fokhagymás darabos paradicsomszósszal ( passata)  megkenjük nem túl vastagon, picit sózzuk ( lehet olasz fűszerekkel is ízesíteni) 
  11. majd a ráhalmozzuk a sajtokat, ráreszeljük a Cervinus Fenomenale-t,  és a Cervinus Perfettot, majd a karikákra vágott Caciotta-t , és végül  a kockára vágott kecsketejes ízvilágú Picante –t is rászórjuk
  12. betesszük a sütöbe 220C-ra, mindössze 7-9 percre, frissen fogyasszuk

Hmm és indulhat a Dolce Vita  egy pohár hűs Prosecco-val…. Buon Appetito! 

TIPP

Vegyes saláták jól kiegészítik és segítik az emésztést. Ne várj sokat a befalásával, mivel hidegen a sajt visszakeményedik, és nem ugyanazt az isteni ízharmóniát eredményezi.