Majonézes sajtsaláta 🌞😎⛱️ tésztával vagy krumplival
-Szoky konyhája
Kétféle befejezéssel készíti el ugyanazt a sajtsalátát nektek Szoky, amelyet egy hűtőtáskába bepakolva vihettek magatokkal a vízpartra. A hűsítő saláta biztosan jól fog esni a nagy melegben. Az alapja a Szarvasi Caciotta sajtunk, ami egy fiatal parmezán jellegű sajt, nagyon finom ízvilággal, 20 napig van érlelve, így kellemesen lágy és ruganyos, és kitűnően passzol a salátákba is, sok friss zöldséggel. Aki nem bírja hús nélkül, a végén süthet egy pici karajt a tetejére, ahogy Szoky ajánlja. A sajton kívül az alapanyagok variálhatóak és cserélhetőek könnyedén, kinek mi a favoritja, vagy épp mi van otthon.
Hozzávalók 8 személyre:
- 200 g Szarvasi Caciotta sajt,
- 370 g majonéz,
- 250 g 20 % -os tejföl,
- 800 g alma,
- 60 g mustár,
- 10 – 15 csepp friss citromnak a leve,
- 1 csomag zöldhagyma,
- 2 db lilahagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 230 g savanyú uborka, de megfelelő a kovászos, illetve a csemege uborka is,
- 4 db tojás,
- 2 csapott teáskanál porcukor,
- 2 – 3 cl száraz fehérbor,
- 3 db bébi római saláta (360 g), ízlés szerinti tört fehérbors a majonézhez,
- 320 g sertéskaraj,
- 5 cl étolaj a hús sütéséhez,
- só, tört színes bors, a krumplis változat esetében
- 500 g krumpli,
- a tésztás recepthez 170 g tészta
házi majonéz/ tartármártás receptet itt tudjátok megtekinteni: https://youtu.be/9nD4beCkWZM
ELKÉSZÍTÉS
- A tojást előfőzzük, kb. 10-12 percig
- ha krumplis verziót készítjük el, akkor krumpli nagyságától függően 18-20 percig főzzük, ha a tésztás verziót választjuk, akkor sós vízben 8-10 perc alatt al dente-re főzzük
- elkészítjük a majonézes alapot (mindig a hűtőben tartjuk a bekevert majonézt, nagyon romlandó, recept fent) : a majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, a porcukrot, 15 csepp citromot , fehér borsot, a száraz fehérbort, jól összekeverjük , letakarjuk és visszatesszük a hűtőbe.
- felvágjuk a lila hagymát apróra, a zöldhagymát teljes egészében szintén apróra, majd kockára vágjuk a csemege uborkát
- a bébi római salátát szedjük szét leveleire, jéghideg víz alatt öblítsük le, és vágjuk fel gorombára, majd vágjuk apróra a petrezselymet is
- feldaraboljuk kis kockára a krumplit, és tojásnyomón átnyomjuk a tojásokat kis darabokra
- a tojásokat hozzáadjuk a krumplihoz vagy a tésztához
- kivesszük a hideg majonézt, belekeverjük a krumplis vagy tésztás keverékbe, hozzáadjuk az uborkát, a salátát, a lilahagymát, és a zöldhagymát
- összevágjuk a Szarvasi Caciotta sajtot egészen pici kockára, és ugyanígy járunk el az almával, és azonnal hozzáadjuk a salátához, így nem fog bebarnulni, tetejére szórhatunk petrezselymet, aki szereti
- jól elkeverjük az összetevőket és min. 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek
- süthetünk hozzá húst is: csíkokra vágjuk a hosszú karajt és tűzforró olajban tesszük, kis sóval és színes borssal fűszerezzük és 3,5-4 perc alatt hirtelen kisütjük, és petrezselyemmel megszórjuk
- a kivett saláta tetejére halmozzuk a husikat, és egy pici Caciotta sajtot is reszeljünk rá