Majonézes sajtsaláta 🌞😎⛱️ tésztával vagy krumplival 

 -Szoky konyhája

 

Kétféle befejezéssel készíti el ugyanazt a sajtsalátát nektek Szoky, amelyet egy hűtőtáskába bepakolva vihettek magatokkal a vízpartra.  A hűsítő saláta biztosan jól fog esni a nagy melegben. Az alapja a Szarvasi Caciotta sajtunk, ami egy fiatal parmezán jellegű sajt, nagyon finom ízvilággal, 20 napig van érlelve, így kellemesen lágy és ruganyos, és kitűnően passzol a salátákba is, sok friss zöldséggel. Aki nem bírja hús nélkül, a végén süthet egy pici karajt a tetejére, ahogy Szoky ajánlja. A sajton kívül az alapanyagok variálhatóak és cserélhetőek könnyedén, kinek mi a favoritja, vagy épp mi van otthon. 

25 perc + 45 perc sütés

könnyű

612 kcal/ adag( tésztával)
627 kcal/ adag (krumplival)

Hozzávalók 8 személyre:

  • 200 g Szarvasi Caciotta sajt, 
  • 370 g majonéz, 
  • 250 g 20 % -os tejföl, 
  • 800 g alma, 
  • 60 g mustár, 
  • 10 – 15 csepp friss citromnak a leve, 
  • 1 csomag zöldhagyma, 
  • 2 db lilahagyma, 
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 230 g savanyú uborka, de megfelelő a kovászos, illetve a csemege uborka is, 
  • 4 db tojás, 
  • 2 csapott teáskanál porcukor, 
  • 2 – 3 cl száraz fehérbor, 
  • 3 db bébi római saláta (360 g), ízlés szerinti tört fehérbors a majonézhez, 
  • 320 g sertéskaraj,
  • 5 cl étolaj a hús sütéséhez, 
  • só, tört színes bors, a krumplis változat esetében 
  • 500 g krumpli, 
  • a tésztás recepthez 170 g tészta

házi majonéz/ tartármártás receptet itt tudjátok megtekinteni: https://youtu.be/9nD4beCkWZM

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tojást előfőzzük, kb. 10-12 percig 
  2. ha krumplis verziót készítjük el, akkor krumpli nagyságától függően 18-20 percig főzzük, ha a tésztás verziót választjuk, akkor sós vízben 8-10 perc alatt al dente-re főzzük 
  3. elkészítjük a majonézes alapot (mindig a hűtőben tartjuk a bekevert majonézt, nagyon romlandó, recept fent) : a majonézhez hozzáadjuk a tejfölt, a mustárt, a porcukrot, 15 csepp citromot , fehér borsot, a száraz fehérbort, jól összekeverjük , letakarjuk és visszatesszük a hűtőbe. 
  4. felvágjuk a lila hagymát apróra, a zöldhagymát teljes egészében szintén apróra, majd kockára vágjuk a csemege uborkát
  5. a bébi római salátát szedjük szét leveleire, jéghideg víz alatt öblítsük le, és vágjuk fel gorombára, majd vágjuk apróra a petrezselymet is 
  6. feldaraboljuk kis kockára a krumplit, és tojásnyomón átnyomjuk a tojásokat kis darabokra
  7. a tojásokat hozzáadjuk a krumplihoz vagy a tésztához 
  8. kivesszük a hideg majonézt, belekeverjük a krumplis vagy tésztás keverékbe, hozzáadjuk az uborkát, a salátát, a lilahagymát, és a zöldhagymát
  9. összevágjuk a Szarvasi Caciotta sajtot egészen pici kockára, és ugyanígy járunk el az almával, és azonnal hozzáadjuk a salátához, így nem fog bebarnulni, tetejére szórhatunk petrezselymet, aki szereti
  10. jól elkeverjük az összetevőket és min. 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek
  11. süthetünk hozzá húst is: csíkokra vágjuk a hosszú karajt és tűzforró olajban tesszük, kis sóval és színes borssal fűszerezzük és 3,5-4 perc alatt hirtelen kisütjük, és petrezselyemmel megszórjuk
  12. a kivett saláta tetejére halmozzuk a husikat, és egy pici Caciotta sajtot is reszeljünk rá