Swiss Alpine Makaróni, avagy Alpesi sajtos tészta

– Szoky konyhája

 

Igaz Szoky nőnapra is elkészítette ezt az ételt, de bármikor kényeztethetjük magunkat egy ilyen finom rakott tésztával, és nem csak a hölgyek. Hogy miért is kényeztetés egy ilyen tészta? Mert krémes állagával a lágy ifjúkori parmezánnal, vagyis a Caciotta sajt édeskés ízvilágával és a ropogós kolozsvári húsos szalonnával mámorítóan hat az ízlelőbimbóinkra. Mivel igen laktató is, így még az alpesi legelőkön se maradtak éhen. Kevés alapanyagból, gyorsan elkészül. 

 

45 perc + 15 perc sütés

könnyű

955 kcal/ adag

Hozzávalók 1 sütőtálhoz kb.6 személyre:

  • 200 g Szarvasi Caciotta sajt, 
  • 1 evőkanál sertészsír, 
  • 500 g rövidcső, makaróni tészta
  • 3 fej vöröshagyma, 
  • 1 csomag zöldhagyma, 
  • 800 g burgonya, 
  • 200 g kolozsvári szalonna, 
  • 200 ml cukrozatlan habtejszín, 
  • 300 ml tej, 
  • 100 g teavaj, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • só, tört színes bors 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Kockára felvágjuk a krumplit, és beletesszük főzővízbe, felforraljuk és onnantól kezdve 8-10 percig főzzük
  2. egy nyeles serpenyőben 1 kanál zsiradékot olvasztunk, majd megpirítjuk a szalonnát rajta, mivel a fennmaradó zsírra szükségünk lesz
  3. összevágjuk a vöröshagymát félkarikára és az új hagymákat karikára, zöld részével együtt, mely csodálatos színt ad a tésztánknak
  4. az elkészült szalonnát kikanalazzunk a zsiradékból, és hagymát megpirítjuk benne a vöröshagymát
  5. lereszeljük a Szarvasi Caciotta sajtot, közben megkavarjuk a hagymát
  6. mikor letelt a krumpli főzéshez megadott 8-10 perc, akkor hozzáöntjük a tésztát, összekeverjük, és hagyjuk főni kb. 8-10 percig ismételten
  7. összevágjuk a petrezselymet gorombára 
  8. jól leszűrjük a krumplis tészta keveréket, (ne mossuk át) és beleöntjük egy kivajazott sütőtálba szedjük
  9. az elkészült pirított hagymát megsózzuk egy picit, és hozzáadjuk a zöld hagymát is, és pár percig együtt pirítjuk
  10. egy edénybe a tejet és tejszínt beleöntjük és közepes hőfokon elkezdjük kiforralni, kb. 3-4 percet, majd beletesszük a vajat, és a reszelt sajt kétharmadát, hozzáadunk egy pici sót (a sajt is sós) egy kicsi borsot ízlés szerint eltelik 3-4 perc ráöntjük a tésztára mindenhová elosztva
  11. ráhalmozzuk mindenhová a sült hagymás keverékből, majd a megmaradt reszelt Caciotta sajtból, majd pedig a roppanós szalonnából is 
  12. az előmelegített sütőbe tesszük légkeveréses módban 230˚C fokon sütjük (240˚C fokon alul-felül sütési módban), max.15 percig, ne legyen száraz, csak szép pirosra süljön a teteje 

https://www.youtube.com/watch?v=jZOKA1NwokU

TIPP

aki nem eszik húst, kolozsvári szalonna nélkül is nagyon finom, és laktató. Ha hagyjuk hűlni picit, szép kockákat lehet vágni belőle, hiszen a tejszínes sajtos keverék jól összefogja.  

Jó étvágyat kívánunk!