Swiss Alpine Makaróni, avagy Alpesi sajtos tészta
– Szoky konyhája
Igaz Szoky nőnapra is elkészítette ezt az ételt, de bármikor kényeztethetjük magunkat egy ilyen finom rakott tésztával, és nem csak a hölgyek. Hogy miért is kényeztetés egy ilyen tészta? Mert krémes állagával a lágy ifjúkori parmezánnal, vagyis a Caciotta sajt édeskés ízvilágával és a ropogós kolozsvári húsos szalonnával mámorítóan hat az ízlelőbimbóinkra. Mivel igen laktató is, így még az alpesi legelőkön se maradtak éhen. Kevés alapanyagból, gyorsan elkészül.
Hozzávalók 1 sütőtálhoz kb.6 személyre:
- 200 g Szarvasi Caciotta sajt,
- 1 evőkanál sertészsír,
- 500 g rövidcső, makaróni tészta
- 3 fej vöröshagyma,
- 1 csomag zöldhagyma,
- 800 g burgonya,
- 200 g kolozsvári szalonna,
- 200 ml cukrozatlan habtejszín,
- 300 ml tej,
- 100 g teavaj,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- só, tört színes bors
ELKÉSZÍTÉS
- Kockára felvágjuk a krumplit, és beletesszük főzővízbe, felforraljuk és onnantól kezdve 8-10 percig főzzük
- egy nyeles serpenyőben 1 kanál zsiradékot olvasztunk, majd megpirítjuk a szalonnát rajta, mivel a fennmaradó zsírra szükségünk lesz
- összevágjuk a vöröshagymát félkarikára és az új hagymákat karikára, zöld részével együtt, mely csodálatos színt ad a tésztánknak
- az elkészült szalonnát kikanalazzunk a zsiradékból, és hagymát megpirítjuk benne a vöröshagymát
- lereszeljük a Szarvasi Caciotta sajtot, közben megkavarjuk a hagymát
- mikor letelt a krumpli főzéshez megadott 8-10 perc, akkor hozzáöntjük a tésztát, összekeverjük, és hagyjuk főni kb. 8-10 percig ismételten
- összevágjuk a petrezselymet gorombára
- jól leszűrjük a krumplis tészta keveréket, (ne mossuk át) és beleöntjük egy kivajazott sütőtálba szedjük
- az elkészült pirított hagymát megsózzuk egy picit, és hozzáadjuk a zöld hagymát is, és pár percig együtt pirítjuk
- egy edénybe a tejet és tejszínt beleöntjük és közepes hőfokon elkezdjük kiforralni, kb. 3-4 percet, majd beletesszük a vajat, és a reszelt sajt kétharmadát, hozzáadunk egy pici sót (a sajt is sós) egy kicsi borsot ízlés szerint eltelik 3-4 perc ráöntjük a tésztára mindenhová elosztva
- ráhalmozzuk mindenhová a sült hagymás keverékből, majd a megmaradt reszelt Caciotta sajtból, majd pedig a roppanós szalonnából is
- az előmelegített sütőbe tesszük légkeveréses módban 230˚C fokon sütjük (240˚C fokon alul-felül sütési módban), max.15 percig, ne legyen száraz, csak szép pirosra süljön a teteje