Terhes nőknek: milyen sajtokat lehet enni?

 

Terhes vagy és szereted a sajtot? Milyen sajtokat ehetsz terhesség alatt fertőzésveszély nélkül? Jessica Dahan Saal, a párizsi Pierre Rouquès kórház szülészeti nőgyógyászati ​​osztályának vezetője válaszol kérdéseinkre.

 

 

A terhesség alatt a nőknek oda kell figyelniük arra, hogy mit esznek, hogy megőrizzék a születendő baba egészségét. A kalciumban és fehérjében rendkívül gazdag sajt nélkülözhetetlen a terhesség zökkenőmentes lefolyásához. De nem akármilyen ill. kóstolás előtt feltétlenül el kell távolítani a sajt héját (akár megmosni), hiszen az a szaporodó baktériumok táptalaja lehet. A toxoplazmózis és a listeriózis az a két betegség, amelyet ételfogyasztással lehet elkapni, de „csak a listeriózis kapható el a sajtevéssel” – szögezi le a nőgyógyász.

 

Listeriosis (Listeria monocytogenes baktérium) terhes nőknél

A listeriosis a Listeria monocytogenes baktérium által terjesztett fertőzés. A fertőzés szennyezett élelmiszerek lenyelésével történik: főleg tejtermékek vagy nyers hús. A lappangási idő néhány naptól két hónapig terjedhet; terhes nőknél általában egy hónap. A betegség súlyos is lehet: szepszis (vérfertőzés) és a központi idegrendszer fertőzése is felléphet. Tünetei lehetnek erős fejfájás, magas láz, hányinger és hányás.

Ne vedd félvállról, mert a terhesség alatt a listeriosis koraszülést, a magzat halálát vagy súlyos fertőzését okozhatja, ami sajnos észrevétlen maradhat. Tüneti listeriózis esetén a tünetek a megfázáshoz vagy a lázhoz hasonlítanak: láz, testfájdalmak, fejfájás.

 

Hogyan kezeljük a listeriózist?

A baktérium nem éli túl, ha az ételt kellően felmelegítik, így ekkor nem áll fenn a fertőzés veszélye. Amikor a sajtot sütik-főzik, (érje el a 75 Celsius-fokot 4, de legalább 2 percig) ártalmatlanná válik a terhes nők és a születendő babák számára. Így a raclette, fondü, tartiflette vagy egyszerűen csak gratinált vagyis sült / pirított sajt tökéletesen ehető terhesség alatt, pl. egy pizzán! Viszont túlélik a baktériumok, ha egyszerű hűtőben (+4°C°) tárolják az ételt. Ennek a baktériumnak az a sajátossága, hogy nem változtatja meg az ételek ízét, így a fogyasztók számára lehetetlenné teszi felismerését. 

 

Milyen sajtokat ehetek terhesség alatt? Az engedélyezett sajtok listája

Sok sajt engedélyezett a terhesség alatt, vagyis elég kiküszöbölni azokat, amelyek át tudják adni a listeriózist.

  • Kemény sajtok vagy főtt préselt sajtok: megengedett

Íme a terhesség alatt engedélyezett kemény sajtok nem teljes listája: Cheddar, Comté, Gruyère, Emmentali, Parmezán, Gouda, Pecorino, Edami, Manchego, Tête de Moine és ide tartoznak a Szarvasi kemény és félkemény sajtok Cervinus Delicato, Perfetto, Fenomenale, Picante, Superiore és Caciotta  

  • Pasztőrözött sajtok: megengedett

A pasztőrözött azt jelenti, hogy a sajt készítéséhez használt tejet hőkezelésnek vetették alá. 72 °C és 85 °C közötti hőmérsékletre melegítették 15-20 másodpercig. Ez elegendő a Listeria baktériumok elpusztításához. Számos kutatás bizonyítja azonban, hogy a hőkezelés részben vagy teljesen inaktíválja a tejben lévő természetes baktériumflórát is.

A sajtok címkéjén általában szerepel a „pasztőrözött tej” felirat. Ez a helyzet a legtöbb ipari sajtnál, túróféléknél stb. vagy a pasztőrözött Feta-nál.

Csorog a nyálad a gondolattól, hogy mozzarellás paradicsomsalátát készíts? Aggodalomra semmi ok, mert a tehén- vagy bivalytejből készült gyúrt sajtok többsége pasztőrözött. Ugyanez a helyzet a ricottával és a mascarponéval vagy a saját gyúrt sajtunk az Ideale esetében is.

 

Milyen sajtokat érdemes kerülni a terhesség alatt? A tiltott vagy nem javasolt sajtok listája: 

  • Nyers tejből készült sajt

Minden nyers tejből készült sajt kerülendő terhesség alatt. A nyers tej azt jelenti, hogy a tejet nem melegítették 40°C fölé. Tájékoztatásul: Ausztráliában, Kanadában és sok amerikai államban tilos a nyers tej. A nyers tej nagyon romlandó, és nem tárolható 48 óránál tovább a hűtőszekrényben.

„A főzve fogyasztott nyerstejes sajtok viszont nem jelentenek problémát, ha kellően forró sütőben kellően sokáig főzték/ sütötték” – húzza alá a nőgyógyász.

  • Lágy sajtok

A lágy sajtok nem fogyaszthatók terhesség alatt. A terhesség alatt kerülendő lágy sajtok nem teljes listája: Camembert, Brie, Pont-l’évêque, Munster, Pálpusztai

  • Kék vagy zöld penészes sajtok

A kékeres sajtok, mint a Bleu d’Auvergne, a Gorgonzola, vagy a Roquefort szintén nem fogyaszthatók terhesség alatt.

Konklúzió: ehetsz sajtot, kifejezetten hasznos a babaváráshoz, de kellő odafigyeléssel, és kerüld a fent említett sajtokat!  

 

 

forrás: https://www.parents.fr/grossesse/alimentation-et-grossesse/aliments-conseilles/femme-enceinte-quels-fromages-pouvez-vous-manger-901933