Zöld fűszeres sajtos vajas csirkemell 7+1 házi fűszerkeverék
– Szoky konyhája
Igaz a téli időszakban sok nehezebb, energiadúsabb ételt eszünk, de nem árt néha pihenőt adni a gyomrunknak. Itt van Szoky ajánlásában egy könnyedebb recept, amely elkészítése is egyszerű, és a fűszerek hatására ízes étel a hét bármely napján. Caciotta sajtunk kedves selymességével segít az ízek kiteljesedésében. Ha nem ismered a Caciotta sajtot, akkor bővebb információt találsz itt: https://cervinus.hu/2021/06/26/milyen-sajt-a-caciotta/
Hozzávalók 4 személyre:
-
- 900 g Csontozott, bőr nélküli csirkemell,
-
- 200 g Szarvasi Caciotta sajt,
-
- 100 g teavaj a hagyma alá + 50 g az elkészült ételhez,
-
- 2 csapott evőkanál liszt,
-
- 320 ml tej,
-
- 200 ml 30 % zsírtartalmú cukrozatlan habtejszín,
-
- 2 db vöröshagyma,
-
- 2 – 3 gerezd fokhagyma,
-
- 1 kis csokor petrezselyem, só, tört, vagy roppantott fehér bors.
Zöldfűszer-keverék: 1 csapott teáskanál bazsalikom, 1 csapott teáskanál oregánó, 1 csapott teáskanál zsálya, 1 csapott teáskanál lestyán, 1 csapott mokkáskanál őrölt rozmaring, 1 csapott mokkáskanál morzsolt tárkony, 1 csapott mokkáskanál kakukkfű.
ELKÉSZÍTÉS
- A csirkemellet kis kockákra felvágjuk
- összevágjuk gorombára a vöröshagymát és a fokhagymát is
- 100g vajat felolvasztunk és hozzáadjuk a felvágott hagymákat, enyhén sózzuk, 2-3 percig fonnyasztjuk
- hozzáadjuk a csirkemell kockákat és pár percig pirítjuk
- a fűszerkeverék egy részével, 3 erős csipettel megszórjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a vizet elforraljuk alatta
- 2 csapott evőkanál liszttel megszórjuk és hagyjuk pár percig, hogy átgőzölődjön a vaj / zsiradék által, egy perc után összekeverjük így nem lesz csomós
- levesszük takarékra a gázt, és beleöntjük az összekevert tejszínt és tejet és így hagyjuk összeforrni
- addig felvágjuk a petrezselymet apróra, és lereszeljük a Szarvasi Caciotta sajtot
- a sajt kétharmadát hozzákeverjük a tejszínes csirkeszószhoz és összeforraljuk 1 perc alatt
- a végén a krémes szószhoz még 1 kocka hideg vajat is hozzáadunk és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel
- tálaláskor megszórjuk a maradék sajttal és pici petrezselymet is adhat hozzá, aki szereti