Zöld fűszeres sajtos vajas csirkemell 7+1 házi fűszerkeverék

– Szoky konyhája

 

Igaz a téli időszakban sok nehezebb, energiadúsabb ételt eszünk, de nem árt néha pihenőt adni a gyomrunknak. Itt van Szoky ajánlásában egy könnyedebb recept, amely elkészítése is egyszerű, és a fűszerek hatására ízes étel a hét bármely napján. Caciotta sajtunk kedves selymességével  segít az ízek kiteljesedésében. Ha nem ismered a Caciotta sajtot, akkor bővebb információt találsz itt: https://cervinus.hu/2021/06/26/milyen-sajt-a-caciotta/

 

35 perc

könnyű

665 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

    • 900 g Csontozott, bőr nélküli csirkemell, 
    • 100 g teavaj a hagyma alá + 50 g az elkészült ételhez, 
    • 2 csapott evőkanál liszt, 
    • 320 ml tej, 
    • 200 ml 30 % zsírtartalmú cukrozatlan habtejszín, 
    • 2 db vöröshagyma, 
    • 2 – 3 gerezd fokhagyma, 
    • 1 kis csokor petrezselyem, só, tört, vagy roppantott fehér bors. 

 

Zöldfűszer-keverék: 1 csapott teáskanál bazsalikom, 1 csapott teáskanál oregánó, 1 csapott teáskanál zsálya, 1 csapott teáskanál lestyán, 1 csapott mokkáskanál őrölt rozmaring, 1 csapott mokkáskanál morzsolt tárkony, 1 csapott mokkáskanál kakukkfű.

ELKÉSZÍTÉS

  1. A csirkemellet kis kockákra felvágjuk
  2. összevágjuk gorombára a vöröshagymát és a fokhagymát is 
  3. 100g vajat felolvasztunk és hozzáadjuk a felvágott hagymákat, enyhén sózzuk, 2-3 percig fonnyasztjuk
  4. hozzáadjuk a csirkemell kockákat és pár percig pirítjuk
  5. a fűszerkeverék egy részével, 3 erős csipettel megszórjuk, majd sózzuk, borsozzuk és a vizet elforraljuk alatta
  6. 2 csapott evőkanál liszttel megszórjuk és hagyjuk pár percig, hogy átgőzölődjön a vaj / zsiradék által, egy perc után összekeverjük így nem lesz csomós
  7. levesszük takarékra a gázt, és beleöntjük az összekevert tejszínt és tejet és így hagyjuk összeforrni
  8. addig felvágjuk a petrezselymet apróra, és lereszeljük a Szarvasi Caciotta sajtot 
  9. a sajt kétharmadát hozzákeverjük a tejszínes csirkeszószhoz és összeforraljuk 1 perc alatt
  10. a végén a krémes szószhoz még 1 kocka hideg vajat is hozzáadunk és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel
  11. tálaláskor megszórjuk a maradék sajttal és pici petrezselymet is adhat hozzá, aki szereti

TIPP: óvatosan bánjunk a sózással, hiszen a sajt maga is sós. Ideális köret hozzá egy főtt rizs, rizibizi, de tésztával vagy hagymás nokedlivel is kitűnő lehet.

Jó étvágyat kívánunk!

https://www.youtube.com/watch?v=uYVKyAbkZWM&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=20