Honnan tudjuk, hogy a sajt megromlott? 

 

A sajt olyan étel, amelyet szinte naponta fogyasztunk. (kivéve, ha laktóz érzékeny/ allergiás valaki) Különböző haszonállatok tejének származéka Alapvetően a legtöbb ország nem csak naponta fogyasztja kiváló tulajdonságainak köszönhetően, hanem minden korosztály, gyermekek, felnőttek és idősek kedvelik az egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként, akár önmagában, akár különböző formában elkészítve. Különböző textúrájú lehet, a felhasznált tej típusától és az érési időtől függően. Az eltarthatósága így a sajt fajtájától is függ.

 

Lejárt-e sajt? 

A lejárt sajt felismerése érdekében először ellenőrizni kell a lejárati dátumot. Talán banálisnak tűnik, de mégis sokan azt feltételezik, hogy ami a polcokon van, nem lehet lejárt termék. Tehát, fontos ellenőrizni a lejárati dátumot, hogy elkerüljük a már lejárt termékek vásárlását. Hasznos előre megtervezni, hogy mennyi időbe telik egy adott termék, sajt elfogyasztása, hogy elkerüljük egy olyan rövid dátummal rendelkező élelmiszer vásárlását, amelyet nem lehet gyorsan elfogyasztani. Néhány termék lejárati idő után problémamentesen fogyasztható, azonban a lejárt sajt kockázatot jelent, és bár jó illata, megjelenése és íze van, sok esetben jobb, ha nem fogyasztjuk el.

A sajtot mindig hűtőszekrényben kell tárolni. Az Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat szerint nem szabad olyan sajtot fogyasztani, amelyet hosszabb ideig tartanak szobahőmérsékleten. (ez változó sajttípustól függően) 

 

Csíp a sajt

Honnan lehet tudni, hogy megromlott-e egy sajt? A sajt penészesedése, a szín és az illat megváltozása vagy a csípős sajt mind arra utalhat, hogy terméked nem alkalmas fogyasztásra. A lejárt sajttal járó kockázatok elkerülése érdekében a legjobb, ha nem fogyasztja. A penészes, a megjelenésében, az ízében vagy az illatában bekövetkezett változásokat tartalmazó tejszínes vagy olvasztott sajtokat nem szabad enni (például ha a szájban csípős ízt érzékelsz, vagy savanyú). 

Íme, néhány kivétel:

Ezzel szemben érettebb penészes sajtok e réteg eltávolítása után fogyaszthatók. A természetesen érlelt sajtokon természetes kemény kéreg képződik, melyen idővel fehéres penészes lehet az továbbérés folyamataként. Ezek nem káros penészek, de nem kell elfogyasztani, le lehet mosni vízzel, vagy a felső réteget levágjuk és ezzel elvágjuk a gombafonalakat is. 

Nem szabad összekeverni a nemes penészt, ami lehet fehér, mint a Camembert esetén, lehet kék penész, mint a Roquefort esetén, vagy zöld mint a Gorgonzola, de a kemény sajtokon is megjelenhet nemes penész.

A rossz penészhez íz és szag is kapcsolódik. 

Ha kétségeid vannak a lejárati idővel kapcsolatban, akár azért, mert lekopott róla, akár azért, mert eltávolították az eredeti csomagolást, használd a józan eszed. Általában, ha nem ismerjük a lejárati dátumot, de úgy gondoljuk, hogy még nem telt le a dátum, akkor szagoljuk meg, nézzük meg alaposan és kóstoljuk meg a terméket (nem feledve a csípős sajt példáját). Ha úgy tűnik, hogy a sajtnak eredeti megjelenése, illata és íze van, akkor biztonságosan fogyasztható

 

A sajt tárolása okosan

A sajtot fajtájától függően másként kell tárolni, a nem megfelelő tárolás nagyban lerövidíti az eltarthatóságot és a megromlás esélyét növeli.

A nyerstejes sajtok hűtőszekrényben tárolhatók, és egy órával a kóstolás előtt kivehetők. ( Pl. kemény-félkemény  sajtokCervinus sajt család, Szarvasi Picante, Caciotta

A friss sajtok megfelelő tárolása érdekében azonban azokat ki kell venni az eredeti csomagolásból, és légmentesen lezárt műanyag edénybe kell helyezni. A tartály aljára tegyünk egy nedvszívó papírt, hogy megtartsa a sajtból kiáramló nedvességet. Időről időre cseréljük ki ezt a papírt, hogy ne penészedjen. 

Íme, egy összefoglaló a sajtok frissességének megőrzéséről:

Az üvegekbe szedett friss sajtokat hűtőszekrényben kell tárolni, és oxidációjuk előtt el kell fogyasztani. 

Az olyan lágy sajtokat, mint a brie vagy a camembert, hűtőszekrényben, saját csomagolásukban kell tárolni, mivel jól megőrzik őket.

A kemény sajtokat ételfóliába csomagoljuk, és hűtőszekrényben tároljuk.

Ne feledjük a penészedés legnagyobb barátja a nedves környezet! Bármilyen sajtról is beszélünk, óvjuk a párás, nedves környezettől, de a meleg hatására is gyorsabban romlik. 

Járjunk el körültekintően, hogy minél tovább tudjuk élvezni kedvenc sajtjainkat!