Öntött húsos karfiol- Szoky konyhája
Szoky receptje most egy rakott étel, amelyet akár hússal, akár hús nélkül, egyéb zöldségekkel is lehet variálni. A hozzávaló hús is lehet bármilyen darált hús, akár szárnyas, marha, vagy sertés is. Minden jósággal rakjuk meg, de ne feledjük a sajtot, ki ne maradjon a kellemesen selymes ízű Cervinus Delicato sajt a tetejéről, hiszen az koronázza meg ételünket!
Kiváló étel ebédre, vacsorára is, kenyérrel, zsömlével ideális.
Hozzávalók 6 személyre:
- 1 nagy fej karfiol 1800 g (tisztított súly 1370 g),
- 680 g darált marhahús,
- 200 g Szarvasi Delicato sajt,
- 500 g 20%-os tejföl,
- 1 db cukkini (400 g),
- 1 evőkanál zsír,
- 2 evőkanál liszt,
- 250 ml tej,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 2 db vöröshagyma,
- 3 – 4 gerezd fokhagyma,
- 3 db tojássárgája ~ ez opcionális,
- a sütőedény kikenéséhez 1 mogyorónyi nagyságú vaj, és egy két kanál szítált zsemlemorzsa,
- só, tört bors, 1 púpos teáskanál majoránna.
- a tejfölhöz 1 evőkanál édes nemes pirospaprika.
ELKÉSZÍTÉS
- A karfiolt átmossuk alaposan, leveleit levágjuk, rózsáira szedjük, a nagyobbakat 3-4 részre vágjuk, majd sós forralt vízbe tesszük 10-12 percre főzni fedő alatt, a hőfokot alacsonyabbra vesszük alatta, ne forrjon a víz.
- összevágjuk a vörös-és fokhagymát durvára
- a karfiolt, ha letelt az idő. leszűrjük és félretesszük hűlni (tartsuk meg a főzőlevet)
- lefonnyasztjuk a hagymát bő evőkanál zsiradékban, picit sózzuk (csapott teáskanál), majd elkezdjük a húst megpirítani rajta 8 -10 perc alatt, kicsit magasabb hőfokon
- ízesítjük majoránnával, kis sóval, fekete borssal ízlés szerint, és a megmaradt karfiolos léből 2 merőkanálnyit hozzáadunk a húshoz, és hőkezeljük tovább félig lefedve
- feldaraboljuk kockára a cukkinit, majd durvára vágjuk a petrezselymet
- 20 perc után, a cukkinit hozzáadjuk a húshoz, és még egy merőkanálnyi karfiollevet adunk hozzá és fedő alatt pároljuk tovább kb.15 percig
- kikenünk zsiradékkal egy hő- és sütésálló tálat, majd elkezdjük körbe rakni a tepsit a karfiol rózsákkal
- a húsra teszünk kettő csapott evőkanál lisztet (kb.30 perc főzési időnél), várunk 30-40 másodpercet, hogy a zsírgőz átjárja, és felszívódik benne, majd átkeverjük egyszer, és hozzáadjuk a tejet és a petrezselymet, majd egyszer átforraljuk, és hagyjuk kicsit sűrűsödni
- az elkészült krémes húsos ragut ráöntjük a karfiol rózsákra úgy, hogy jusson mindenhová
- a tejfölt összekeverjük két csapott evőkanál édes pirospaprikával és sóval, majd jól elkeverjük és ráborítjuk a rakott karfiol tetejére
- lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot, és rászórjuk a paprikás tejföl tetejére
- díszítésnek 3 tojássárgáját üthetünk a közepére és mehet be a sütőbe 230 ˚C fokra, alsó felső sütéssel, majd addig süssük, amíg a sajt meg nem pirul