Öntött húsos karfiol- Szoky konyhája

 

Szoky receptje most egy rakott étel, amelyet akár hússal, akár hús nélkül, egyéb zöldségekkel is lehet variálni. A hozzávaló hús is lehet bármilyen darált hús, akár szárnyas, marha, vagy sertés is. Minden jósággal rakjuk meg, de ne feledjük a sajtot, ki ne maradjon a kellemesen selymes ízű Cervinus Delicato sajt a tetejéről, hiszen az koronázza meg ételünket!
Kiváló étel ebédre, vacsorára is, kenyérrel, zsömlével ideális. 

 

50 perc
+10 perc sütés

könnyű

467 kcal/ adag

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 nagy fej karfiol 1800 g (tisztított súly 1370 g), 
  • 680 g darált marhahús, 
  • 500 g 20%-os tejföl, 
  • 1 db cukkini (400 g), 
  • 1 evőkanál zsír, 
  • 2 evőkanál liszt, 
  • 250 ml tej, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 2 db vöröshagyma, 
  • 3 – 4 gerezd fokhagyma, 
  • 3 db tojássárgája ~ ez opcionális, 
  • a sütőedény kikenéséhez 1 mogyorónyi nagyságú vaj, és egy két kanál szítált zsemlemorzsa, 
  • só, tört bors, 1 púpos teáskanál majoránna. 
  • a tejfölhöz 1 evőkanál édes nemes pirospaprika. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A karfiolt átmossuk alaposan, leveleit levágjuk, rózsáira szedjük, a nagyobbakat 3-4 részre vágjuk, majd sós forralt vízbe tesszük 10-12 percre főzni fedő alatt, a hőfokot alacsonyabbra vesszük alatta, ne forrjon a víz. 
  2. összevágjuk a vörös-és fokhagymát durvára
  3. a karfiolt, ha letelt az idő. leszűrjük és félretesszük hűlni (tartsuk meg a főzőlevet) 
  4. lefonnyasztjuk a hagymát bő evőkanál zsiradékban, picit sózzuk (csapott teáskanál), majd elkezdjük a húst megpirítani rajta 8 -10 perc alatt, kicsit magasabb hőfokon
  5. ízesítjük majoránnával, kis sóval, fekete borssal ízlés szerint, és a megmaradt karfiolos léből 2 merőkanálnyit hozzáadunk a húshoz, és hőkezeljük tovább félig lefedve
  6. feldaraboljuk kockára a cukkinit, majd durvára vágjuk a petrezselymet
  7. 20 perc után, a cukkinit hozzáadjuk a húshoz, és még egy merőkanálnyi karfiollevet adunk hozzá és fedő alatt pároljuk tovább kb.15 percig
  8. kikenünk zsiradékkal egy hő- és sütésálló tálat, majd elkezdjük körbe rakni a tepsit a karfiol rózsákkal
  9. a húsra teszünk kettő csapott evőkanál lisztet (kb.30 perc főzési időnél), várunk 30-40 másodpercet, hogy a zsírgőz átjárja, és felszívódik benne, majd átkeverjük egyszer, és hozzáadjuk a tejet és a petrezselymet, majd egyszer átforraljuk, és hagyjuk  kicsit sűrűsödni
  10. az elkészült krémes húsos ragut ráöntjük a karfiol rózsákra úgy, hogy jusson mindenhová
  11. a tejfölt összekeverjük két csapott evőkanál édes pirospaprikával és sóval, majd jól elkeverjük és ráborítjuk a rakott karfiol tetejére 
  12. lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot, és rászórjuk a paprikás tejföl tetejére 
  13. díszítésnek 3 tojássárgáját üthetünk a közepére és mehet be a sütőbe 230 ˚C fokra, alsó felső sütéssel, majd addig süssük, amíg a sajt meg nem pirul  

TIPP

Az étel felöntéséhez szükséges folyadékot érdemes a karfiol főzőléből pótolni.

Jó étvágyat kívánunk!