Répás-sajtos polenta cupcake
Polenta, vagy székelyföldön puliszka, egyaránt kukoricadarából készül. Az olaszok krémesebben fogyasztják, míg Erdélyben keményre főzik, sőt meg is sütik. Állagra hasonlóan funkcionál, mint a búzadara, ezért sokan, még túrógombócba is teszik vagy tejbegríz helyett is főzik. Mit szólnátok egy cupcake formájú apró kis sütiféleséghez? A répától zamatosabb lesz, és hogy jobban csússzon egy kis mártás nagyon jól kiegészíti majd, pl. joghurt- vagy paradicsommártás. A sajt pedig…. nem maradhat ki, mint fő ízesítő. Díjnyertes 10 hónapos Cervinus Superiore sajtunk pedig, mint egy fűszer olyan ízes, ezért ne hagyjátok ki belőle.
Hozzávalók 6 darab cupcake-hez:
- 2 sárgarépa (kb. 250g)
- 60g nyers polenta ( kukoricadara)
- 2 tojás
- 70 ml tejföl, tejszín (vagy növényi krém)
- 60 g reszelt Cervinus Superiore sajt
- 1 teáskanál köménypor
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- Hámozzuk meg és vágjuk a sárgarépát szeletekre, és főzzük őket egy forró sós vízben, hogy megfőjenek
- főzzük a polentát a csomagoláson található utasítások szerint
- melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra
- reszeljük le a Cervinus Superiore sajtot
- törjük össze a sárgarépát, hogy finom pürét kapjunk, adjuk hozzá a többi összetevőt: tojást, tejszínt, a reszelt sajt felét és a köményt, majd jól keverjük össze
- osszuk szét a készítményt muffin formába, és szórjuk meg a maradék reszelt sajttal
- süssük 20-25 percig és fogyasszuk hidegen vagy melegen, kísérőként vagy könnyű ételként salátával