Egzotikus édesburgonyás Parmentier rakottas

 

A „hachis parmentier”, egy eredeti párizsi recept, ami tulajdonképpen egy darált marhahúsos rakott krumpli. Nevét Antoine Parmentier patikusnak köszönheti, akinek sikerült megfékeznie a XVIII. században az éhínséget a krumpli, mint étel népszerűsítésével. Ez akkor még csak egy gumónak számított és takarmány növényként állatoknak adták! Parmentier nem csak a Versailles-i udvarban szerettette meg a krumplit, hanem a nép körében is kedveltté vált, ami alapjaiban változtatta meg a franciák étkezését. Az eredeti receptben a krumplit egyébként tejben főzik meg, és sajtot is tesznek bele, de a lényeg az, hogy minél krémesebb legyen a krumplipüré, mert attól lesz igazán finom. Mi most újító szellemben egy édesburgonyás változatot mutatunk be, ami még egészségesebb, mint a hagyományos „rokona”. 

 

35 perc
+15 perc sütés

könnyű

511 kcal/ adag

Hozzávalók egy tálra (kb.4-6 személyre):

  • 1 kg édesburgonya
  • 500g darált marhahús
  • egy doboz paradicsompüré (400 g) 
  • 1 vöröshagyma
  • 20g gyömbér
  • 25 cl tej
  • 150g reszelt Szarvasi Caciotta sajt
  • olívaolaj
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra.
  2. hámozzuk meg és vágjuk darabokra az édesburgonyát, és főzzük körülbelül húsz percig sós vízben.
  3. ezzel párhuzamosan egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, és adjuk hozzá az aprított hagymát és a frissen reszelt gyömbért, majd pirítsuk 2-3 percig. Majd adjuk hozzá a darált húst, a sót és a borsot, és pirítsuk kb. 10 percig, amíg meg nem barnul. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a paradicsompürét és keverjük össze.
  4. amikor az édesburgonyát megfőztük, pürésítsük a tejjel, esetleg egy kis vaj hozzáadásával, ízlés szerint, a lényeg a megfelelő krémesség és állag kialakítása.
  5. folytassuk a gratin összeállításával, a sütőtál aljára öntsük a húsos szószt, majd a pürét, és fejezzük be a reszelt Caciotta sajttal.
  6. süssük 15-20 percig, hogy a sajt megpiruljon.

TIPP

Több verziója létezik az ételnek, pl. apróra vágott főtt sonkával, vagy főtt kacsa húsval. Bármilyen főtt hús felhasználható hozzá, vagy lehet akár vegetáriánus is, zöldséges raguval. A fűszerek tekintetében akár egy kis curry vagy kömény is kitűnő választás lehet. 

Jó étvágyat kívánunk!