Egzotikus édesburgonyás Parmentier rakottas
A „hachis parmentier”, egy eredeti párizsi recept, ami tulajdonképpen egy darált marhahúsos rakott krumpli. Nevét Antoine Parmentier patikusnak köszönheti, akinek sikerült megfékeznie a XVIII. században az éhínséget a krumpli, mint étel népszerűsítésével. Ez akkor még csak egy gumónak számított és takarmány növényként állatoknak adták! Parmentier nem csak a Versailles-i udvarban szerettette meg a krumplit, hanem a nép körében is kedveltté vált, ami alapjaiban változtatta meg a franciák étkezését. Az eredeti receptben a krumplit egyébként tejben főzik meg, és sajtot is tesznek bele, de a lényeg az, hogy minél krémesebb legyen a krumplipüré, mert attól lesz igazán finom. Mi most újító szellemben egy édesburgonyás változatot mutatunk be, ami még egészségesebb, mint a hagyományos „rokona”.
Hozzávalók egy tálra (kb.4-6 személyre):
- 1 kg édesburgonya
- 500g darált marhahús
- egy doboz paradicsompüré (400 g)
- 1 vöröshagyma
- 20g gyömbér
- 25 cl tej
- 150g reszelt Szarvasi Caciotta sajt
- olívaolaj
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsük elő a sütőt 210 °C-ra.
- hámozzuk meg és vágjuk darabokra az édesburgonyát, és főzzük körülbelül húsz percig sós vízben.
- ezzel párhuzamosan egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, és adjuk hozzá az aprított hagymát és a frissen reszelt gyömbért, majd pirítsuk 2-3 percig. Majd adjuk hozzá a darált húst, a sót és a borsot, és pirítsuk kb. 10 percig, amíg meg nem barnul. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a paradicsompürét és keverjük össze.
- amikor az édesburgonyát megfőztük, pürésítsük a tejjel, esetleg egy kis vaj hozzáadásával, ízlés szerint, a lényeg a megfelelő krémesség és állag kialakítása.
- folytassuk a gratin összeállításával, a sütőtál aljára öntsük a húsos szószt, majd a pürét, és fejezzük be a reszelt Caciotta sajttal.
- süssük 15-20 percig, hogy a sajt megpiruljon.