Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája
Ezúttal egy ütős tésztát készít Szoky, intenzív ízű raguval. Nyáron frissen lenne az igazi a tenger gyümölcseit kóstolgatni, de mivel nálunk nincs ilyen, vagy nem biztos, hogy eljutunk tengerpartra, miért maradnánk ki ebből a finomságból. Hál ’Istennek többféle fagyasztott tenger gyümölcsei keveréket lehet kapni és bármilyen tésztával kiváló. Az tálalt tészta nem mediterrán jellegű, inkább a hazai szájunk íze szerint készült. Az 5 hónapig érlelt Cervinus Fenomenale sajtunk pedig kiteljesíti ízeiben ezt a nem mindennapi ételt.
Hozzávalók 5 személyre:
- 200 g Szarvasi Fenomenale sajt,
- 480 g tenger gyümölcse keverék,
- 500 g spagetti,
- 5 cl olívaolaj,
- 60 g teavaj,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 15 – 20 csepp citromnak a leve,
- 2 db vöröshagyma,
- 5 – 6 cl száraz fehérbor,
- 300 ml 33 % zsírtartalmú habtejszín,
- kis csokor petrezselyem,
- só, Cayenne bors (Chili paprika pehely), tört vagy roppantott színes bors
ELKÉSZÍTÉS
- összeaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is
- kis olíva olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát 2-3 percig, egy picit sózzuk közben
- összevágjuk addig a petrezselymet gorombára
- a vöröshagymához hozzáöntjük a tenger gyümölcsei keveréket, és a fokhagymát, a hőfokot pedig magasabbra tesszük, sózzuk picit, megszórjuk a bazsalikommal, színes borssal ízlés szerint és a chili paprikával (ne túl sok sokkal, óvatosan) jól összeforgatjuk és 3-4 percig főzzük, amíg kiengedi a vizet
- közben felteszünk egy nagy lábasban vizet főni a tésztához
- hozzáadjuk az 5 -6 dkg vajat a tenger gyümölcsei keverékhez, és teljesen visszapirítjuk a zsiradékon, majd megszórjuk petrezselyemmel, hozzáöntjük a tejszínt és fedőt teszünk rá és alacsony lángon főzzük
- a felforrt vízbe teszünk sót és beletesszük 8-9 percre a spagetti tésztát, és „al dente” -re főzzük
- lereszeljük a Szarvasi Fenomenale sajtot apró lyukú reszelőn
- közben lezárjuk a gázt a szósz alatt, megkeverjük, teszünk bele egy pici citromlevet (15 csepp) , megszórjuk egy kis petrezselyemmel, és megöntözzük egy kis fehérborral , megkavarjuk
- kifőtt a tészta, lecsöpögtetjük, (nem szűrjük, nem mossuk át) és rögtön áthelyezzük az elkészült szószba, majd átkeverjük és hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3-át, ízlés szerint megszórjuk petrezselyemmel