Tenger gyümölcsei spagetti á la Szoky konyhája

 

Ezúttal egy ütős tésztát készít Szoky, intenzív ízű raguval. Nyáron frissen lenne az igazi a tenger gyümölcseit kóstolgatni, de mivel nálunk nincs ilyen, vagy nem biztos, hogy eljutunk tengerpartra, miért maradnánk ki ebből a finomságból.  Hál ’Istennek többféle fagyasztott tenger gyümölcsei keveréket lehet kapni és bármilyen tésztával kiváló. Az tálalt tészta nem mediterrán jellegű, inkább a hazai szájunk íze szerint készült. Az 5 hónapig érlelt Cervinus Fenomenale sajtunk pedig kiteljesíti ízeiben ezt a nem mindennapi ételt.

 

30 perc

könnyű

774 kcal/ adag

Hozzávalók 5 személyre:

  • 200 g Szarvasi Fenomenale sajt, 
  • 480 g tenger gyümölcse keverék, 
  • 500 g spagetti, 
  • 5 cl olívaolaj, 
  • 60 g teavaj, 
  • 4 gerezd fokhagyma, 
  • 15 – 20 csepp citromnak a leve, 
  • 2 db vöröshagyma, 
  • 5 – 6 cl száraz fehérbor, 
  • 300 ml 33 % zsírtartalmú habtejszín, 
  • kis csokor petrezselyem, 
  • só, Cayenne bors (Chili paprika pehely), tört vagy roppantott színes bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. összeaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is 
  2. kis olíva olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát 2-3 percig, egy picit sózzuk közben 
  3. összevágjuk addig a petrezselymet gorombára 
  4. a vöröshagymához hozzáöntjük a tenger gyümölcsei keveréket, és a fokhagymát, a hőfokot pedig magasabbra tesszük, sózzuk picit, megszórjuk a bazsalikommal, színes borssal ízlés szerint és a chili paprikával (ne túl sok sokkal, óvatosan) jól összeforgatjuk és 3-4 percig főzzük, amíg kiengedi a vizet
  5. közben felteszünk egy nagy lábasban vizet főni a tésztához 
  6. hozzáadjuk az 5 -6 dkg vajat a tenger gyümölcsei keverékhez, és teljesen visszapirítjuk a zsiradékon, majd megszórjuk petrezselyemmel, hozzáöntjük a tejszínt és fedőt teszünk rá és alacsony lángon főzzük 
  7. a felforrt vízbe teszünk sót és beletesszük 8-9 percre a spagetti tésztát, és „al dente” -re főzzük
  8. lereszeljük a Szarvasi Fenomenale sajtot apró lyukú reszelőn 
  9. közben lezárjuk a gázt a szósz alatt, megkeverjük, teszünk bele egy pici citromlevet (15 csepp) , megszórjuk egy kis petrezselyemmel, és megöntözzük egy kis fehérborral , megkavarjuk
  10. kifőtt a tészta, lecsöpögtetjük, (nem szűrjük, nem mossuk át) és rögtön áthelyezzük az elkészült szószba, majd átkeverjük és hozzáadjuk a reszelt sajt 2/3-át, ízlés szerint megszórjuk petrezselyemmel

TIPP

tálaláskor mindenki megszórhatja a maradék sajttal. Nagyon jól passzol hozzá egy kis Prosecco nyáron, vagy száraz fehérbor.  

Jó étvágyat kívánunk!