Töltött pecsenye karaj
– Szoky konyhája
Füstölt sonkával és spenóttal dolgozik ezúttal Szoky, hogy elkészüljön ez a pompás étel. Az aranyérmes Cervinus Superiore 10 hónapos érlelésű sajt pedig a leg leg a sonkakrémes töltelék ízében.
Hozzávalók 6 személyre:
- 6 db (160 g) nyitott karajszeletek,
- 180 g Cervinus Superiore sajt,
- 400 g spenót levél,
- 3 db egész tojás,
- 200 g füstölt főtt sonka,
- 1 dl füstölt sonka főzőlé,
- 80 g szeletelt füstölt bacon
- 100 g teavaj,
- 4 szép gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál dijoni mustár,
- 1 csapott evőkanál liszt,
- 1 evőkanál sertészsír,
- só, tört színes bors,
- 2 fej vöröshagyma,
- 18 db fogvájó,
- igény szerint még szeletéként rá lehet ráhelyezni hús / 2 szelet bacont.
ELKÉSZÍTÉS
- nyitott karaj szeleteket készítünk egy karaj darabból, amihez a hártyát eltávolítjuk, (mivel összehúzza sütéskor a húst), és két ujjnyi nyitott szeleteket készítünk belőle
- kiklopfoljuk a szeleteket, nejlon között, nem túl erősen, nem túl vékonyra
- befűszerezzük a hús szeleteket, bekenjük mustárral finoman sózzuk, borsozzuk és becsomagolva betesszük a hűtőbe
- a spenótot, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, a fokhagymát felvágjuk
- hőkezeljük a spenótot, a vajat közepes lángon felolvasszuk, és beletesszük a fokhagymát, majd a spenótot is, amely kb.7-8 perc elteltével jól összeesik, sózzuk és picit borsozzuk, kb. 4-5 perc múlva, ha sistereg, akkor el kell zárni,
- összevágjuk a vöröshagymát apróra, és zsiradékon megfonnyasztjuk pici sóval, közben összevágjuk a füstölt sonkát apró kockára
- lereszeljük a Cervinus Superiore sajtot
- a sonkát rátesszük a pirított hagymára és pár percig összepirítjuk, majd egy csapott evőkanálnyi liszttel megszórjuk, és hagyjuk pár percet rajta és beszívja és nem lesz csomós, elkeverjük, felöntjük 1 dl sonka főzőlével, szintén elkeverjük és hozzáadjuk a reszelt Superiore sajtot folyamatosan keverve. Megvárjuk amíg elolvad a sajt, majd hozzáadjuk a 3db felvert tojást, és 20 -30 mperc kevergetés után félre húzzuk
- a kész tölteléket betöltjük a hússzeletekbe a következőképpen: először egy szelet bacont helyezünk rá, majd egy adag fonnyasztott spenótot a hús egyik oldalára, arra egy adag sonkakrémet, majd a hús másik felét ráhajtjuk és 3 fogpiszkálóval megtűzdeljük. Akinek Lehet egy kis bacont tenni a tetejére átlósan és picit megspricceljük olajjal, vagy reszelt sajtot teszünk rá, mely istenien ropog majd sülten rajta…
- sütése lehetőleg légkeveréses módban 15 perc 200 – 210 ˚C foko, középső sütő polcon történjen, akkor vagyunk kész vele amikor szép pirosra sültek a húsok. Abban az esetben, ha nincs légkeverés módra lehetőség, akkor alsó-felső sütési módozatban 230 ˚C fokon kb. 20 – 25 perc.
https://www.youtube.com/watch?v=7ngEo5KaSkE&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=33