Töltött pecsenye karaj

– Szoky konyhája

 

Füstölt sonkával és spenóttal dolgozik ezúttal Szoky, hogy elkészüljön ez a pompás étel. Az aranyérmes Cervinus Superiore 10 hónapos érlelésű sajt pedig a leg leg a sonkakrémes töltelék ízében.   

1 óra 20 perc + 15 perc sütés

közepes

696 kcal/ adag

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 db (160 g) nyitott karajszeletek, 
  • 180 g Cervinus Superiore sajt, 
  • 400 g spenót levél, 
  • 3 db egész tojás, 
  • 200 g füstölt főtt sonka, 
  • 1 dl füstölt sonka főzőlé, 
  • 80 g szeletelt füstölt bacon 
  • 100 g teavaj, 
  • 4 szép gerezd fokhagyma, 
  • 1 evőkanál dijoni mustár, 
  • 1 csapott evőkanál liszt, 
  • 1 evőkanál sertészsír, 
  • só, tört színes bors, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 18 db fogvájó, 
  • igény szerint még szeletéként rá lehet ráhelyezni hús / 2 szelet bacont.

ELKÉSZÍTÉS

  1. nyitott karaj szeleteket készítünk egy karaj darabból, amihez a hártyát eltávolítjuk, (mivel összehúzza sütéskor a húst), és két ujjnyi nyitott szeleteket készítünk belőle
  2. kiklopfoljuk a szeleteket, nejlon között, nem túl erősen, nem túl vékonyra 
  3. befűszerezzük a hús szeleteket, bekenjük mustárral finoman sózzuk, borsozzuk és becsomagolva betesszük a hűtőbe
  4. a spenótot, jól megmossuk, lecsöpögtetjük, a fokhagymát felvágjuk 
  5. hőkezeljük a spenótot, a vajat közepes lángon felolvasszuk, és beletesszük a fokhagymát, majd a spenótot is, amely kb.7-8 perc elteltével jól összeesik, sózzuk és picit borsozzuk, kb. 4-5 perc múlva, ha sistereg, akkor el kell zárni,  
  6. összevágjuk a vöröshagymát apróra, és zsiradékon megfonnyasztjuk pici sóval, közben összevágjuk a füstölt sonkát apró kockára
  7. lereszeljük a Cervinus Superiore sajtot 
  8. a sonkát rátesszük a pirított hagymára és pár percig összepirítjuk, majd egy csapott evőkanálnyi liszttel megszórjuk, és hagyjuk pár percet rajta és beszívja és nem lesz csomós, elkeverjük, felöntjük 1 dl sonka főzőlével, szintén elkeverjük és hozzáadjuk a reszelt Superiore sajtot folyamatosan keverve. Megvárjuk amíg elolvad a sajt, majd hozzáadjuk a 3db felvert tojást, és 20 -30 mperc kevergetés után félre húzzuk
  9. a kész tölteléket betöltjük a hússzeletekbe a következőképpen: először egy szelet bacont helyezünk rá, majd egy adag fonnyasztott spenótot a hús egyik oldalára, arra egy adag sonkakrémet, majd a hús másik felét ráhajtjuk és 3 fogpiszkálóval megtűzdeljük. Akinek Lehet egy kis bacont tenni a tetejére átlósan és picit megspricceljük olajjal, vagy reszelt sajtot teszünk rá, mely istenien ropog majd sülten rajta…
  10. sütése lehetőleg légkeveréses módban 15 perc 200 – 210 ˚C foko, középső sütő polcon történjen, akkor vagyunk kész vele amikor szép pirosra sültek a húsok. Abban az esetben, ha nincs légkeverés módra lehetőség, akkor alsó-felső sütési módozatban 230 ˚C fokon kb. 20 – 25 perc.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7ngEo5KaSkE&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=33

TIPP

Petrezselymes burgonya az igazi kiegészítő köret, de nyilvánvalóan a kedvenc köret, röszti burgonya, hasábburgonya, rizs, rizi-bizi, bármi jól passzol hozzá. A húsokat pedig előre is el lehet készíteni és másnap is kisüthetjük. Ha kimarad a sonkakrémből, melegszendvicskrémnek nagyon finom.

Jó étvágyat kívánunk!