Prágai hústekercs -Szoky konyhája

 

Csodálatos töltött hús készült Szoky konyhájában. Töltött húshoz pedig csodálatosan illik a Cervinus Delicato sajtunk, ami nem hosszú érlelésű, de nagyon kellemesen lágy egy ilyen ételhez.  Nyitott karajjal dolgozik és füstölt hússal, és a szokásos finom fűszerekkel, melyek összességében nagyon ízletes ételt adnak. 

 

50 perc + 35 perc sütés

könnyű

670 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g karaj (5 x160 g nyitott szeletek) 
  • 200 g Szarvasi Delicato sajt, 
  • 300 g főtt füstölt sertéstarja, 
  • 150 g 20 % tejföl, 
  • 1 csapott evőkanál finomliszt, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 3 gerezd fokhagyma, 
  • 1 evőkanál bármilyen típusú zsír, ebből még + 1 – 2 evőkanál olvasztott zsír a fóliák megkenéséhez, 
  • 3 db tojás, 
  • 100 g teavaj, 
  • só, tört színes bors, kettő csipet szerecsendió 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Összevágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és megfonnyasztjuk 1 evőkanál zsiradékon, óvatosan kicsit megsózva, ne piruljon túl 
  2. Amíg a főzővizet teszünk fel a tojásoknak. és ha felforrt beletesszük a 3 db tojást
  3. addig a füstölt tarját apró kockákra összevágjuk majd a fonnyadt hagymára tesszük és azt is pirítjuk 
  4. közben összevágjuk a petrezselymet, hozzátesszük a hagymás tarjához és elkeverjük 
  5. lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot, fele a töltékbe kerül majd
  6. a tojásokat kivesszük, lehűtjük és bármilyen formában bele tudjuk tenni a töltelékbe, egy tojásnyomó segítségével
  7. a fonnyasztott keverékhez adunk egy pici kb. mokkáskanálnyi szerecsendiót, pici sót is adunk házzá és színes borsot ízlés szerint, 1 egy csapott evőkanálnyi lisztet, és várunk pár másodpercet (30-40), amíg a zsírgőz átjárja
  8. hozzáöntjük a megadott tejfölt, elkeverem és hőkezeljük 30-40 mpercet, hagyjuk picit hűlni
  9. hozzáadjuk a reszelt sajt felét, a puha vajat, és a megfőtt tojásokat és összekeverjük, és amíg a húsokkal foglalkozunk, addig betesszük a masszát a hűtőbe 
  10. a húsokat egyenként 2 nejlon között kiklopfoljuk kb. 2x nagyságúra, ne legyen túl vékony se, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint
  11. kivesszük a tölteléket, és mindegyik hús tetejére egy nagyobb gombóc tölteléket teszünk, és jól becsomagoljuk a hússal, majd egy alufóliába csavarjuk, mint egy óriás szaloncukrot, de aki szereti és van otthon, baconba is csavarhatjuk, majd egyesével behelyezzük a tepsibe. Mielőtt a sütőbe helyeznénk, 1 dl vizet öntünk a tepsibe, hogy gőz képződjön sülés közben 
  12.  Sütése 230 C fokon légkeveréses funkcióval 35 perc, vagy alsó felső sütési módban kb. 40 
  13. max. 8-10 percet hagyjuk hűlni, addig a köretet is kitálaljuk

https://www.youtube.com/watch?v=zRhHFEf1BEY

TIPP

Kivéve a sütőből érdemes még pár percig benne hagyni a fóliába és frissen tálalni. Fontos, hogy ne hagyjuk sokáig hűlni tálalás előtt, mert könnyen kiszárad a levegő hatására, és a töltelék, úgy a finom, ha krémes állagú. Kitűnő hozzá egy saláta, Szoky az általa készített „kerék salátát” ajánlja mint köret, de lehet rizs, krumpli, röszti is ízlés szerint. 

Jó étvágyat kívánunk!