Prágai hústekercs -Szoky konyhája
Csodálatos töltött hús készült Szoky konyhájában. Töltött húshoz pedig csodálatosan illik a Cervinus Delicato sajtunk, ami nem hosszú érlelésű, de nagyon kellemesen lágy egy ilyen ételhez. Nyitott karajjal dolgozik és füstölt hússal, és a szokásos finom fűszerekkel, melyek összességében nagyon ízletes ételt adnak.
Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g karaj (5 x160 g nyitott szeletek)
- 200 g Szarvasi Delicato sajt,
- 300 g főtt füstölt sertéstarja,
- 150 g 20 % tejföl,
- 1 csapott evőkanál finomliszt,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 evőkanál bármilyen típusú zsír, ebből még + 1 – 2 evőkanál olvasztott zsír a fóliák megkenéséhez,
- 3 db tojás,
- 100 g teavaj,
- só, tört színes bors, kettő csipet szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS
- Összevágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát, és megfonnyasztjuk 1 evőkanál zsiradékon, óvatosan kicsit megsózva, ne piruljon túl
- Amíg a főzővizet teszünk fel a tojásoknak. és ha felforrt beletesszük a 3 db tojást
- addig a füstölt tarját apró kockákra összevágjuk majd a fonnyadt hagymára tesszük és azt is pirítjuk
- közben összevágjuk a petrezselymet, hozzátesszük a hagymás tarjához és elkeverjük
- lereszeljük a Cervinus Delicato sajtot, fele a töltékbe kerül majd
- a tojásokat kivesszük, lehűtjük és bármilyen formában bele tudjuk tenni a töltelékbe, egy tojásnyomó segítségével
- a fonnyasztott keverékhez adunk egy pici kb. mokkáskanálnyi szerecsendiót, pici sót is adunk házzá és színes borsot ízlés szerint, 1 egy csapott evőkanálnyi lisztet, és várunk pár másodpercet (30-40), amíg a zsírgőz átjárja
- hozzáöntjük a megadott tejfölt, elkeverem és hőkezeljük 30-40 mpercet, hagyjuk picit hűlni
- hozzáadjuk a reszelt sajt felét, a puha vajat, és a megfőtt tojásokat és összekeverjük, és amíg a húsokkal foglalkozunk, addig betesszük a masszát a hűtőbe
- a húsokat egyenként 2 nejlon között kiklopfoljuk kb. 2x nagyságúra, ne legyen túl vékony se, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint
- kivesszük a tölteléket, és mindegyik hús tetejére egy nagyobb gombóc tölteléket teszünk, és jól becsomagoljuk a hússal, majd egy alufóliába csavarjuk, mint egy óriás szaloncukrot, de aki szereti és van otthon, baconba is csavarhatjuk, majd egyesével behelyezzük a tepsibe. Mielőtt a sütőbe helyeznénk, 1 dl vizet öntünk a tepsibe, hogy gőz képződjön sülés közben
- Sütése 230 C fokon légkeveréses funkcióval 35 perc, vagy alsó felső sütési módban kb. 40
- max. 8-10 percet hagyjuk hűlni, addig a köretet is kitálaljuk