Hekk csőben sütve -Szoky konyhája
Szoky aranyérmes és szuperlatívuszokban emlegetett Cervinus Superiore sajtunkat teszteli ebben a finom, gyorsan elkészíthető sült rakott halas ételben. A gratin sütési technika már az oldalunkon többször előfordult, a csőben sütés alapszabályaival. Egy jó gratinhez a legtöbb esetben pedig elengedhetetlen egy jó, minőségi sajt. Aki nem próbálta azért, aki pedig szereti a halakat azért próbálja ki. Mivel ünnepek környékén mindig leterheljük az emésztési rendszerünket, ezért érdemes előtte való héten beiktatni egy halas ételt. No persze utána is jót tesz.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1000 g hekkfilé,
- 800 g brokkoli,
- só, tört bors,
- liszt a halak forgatásához,
- 150 – 200 ml olaj a halak elősütéséhez.
Gratin mártás:
- 120 g teavaj,
- 60 g finomliszt,
- 300 ml 3.6 % tej,
- 200 ml 33 % zsírtartalmú cukrozatlan habtejszín,
- 2 db tojássárgája,
- 180 g Cervinus Superiore sajt,
- 2- 3 cl fehérbor,
- só, tört bors, csipet szerecsendió,
- kis csokor petrezselyem.
ELKÉSZÍTÉS
- a brokkoli rózsákat forralt vízbe tesszük, ha forr a víz pár percig főzzük, de semmiképp nem több, mint 3 percig, hiszen az a cél, hogy roppanós maradjon, kiszedjük jéghideg vízbe, lehet még egyszer cserélni jéghideg vizet alatta
- lesózzuk- borsozzuk a halszeleteket, egy pici lisztben megforgatjuk majd egy tűzforró serpenyőben olajban elősütjük a halakat 30mpercig oldalanként, nem baj, ha belseje nyers marad, hiszen megy majd a sütőbe, nem szabad túlsütni, hiszen akkor kiszárad (a kis kimaradt zsiradékot félretesszük)
- lereszeljük a Cervinus Superiore sajtot, összevágjuk a petrezselymet gorombára
- készítünk egy bechamel mártást: felmelegítjük a vajat, ne magas hőmérsékleten, hozzáadjuk a lisztet, egy habverővel 2-3 perc alatt folyamatosan kevergetve hőkezeljük, nem kell lesütni a lisztet, hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, jöhet bele a só, és pici szerecsendió és bors ízlés szerint, majd 2-3 percig melegítjük kevergetve és szépen besűrűsödik és csomómentes krém lesz belőle
- beleszórjuk a lereszelt Superiore sajt felét és két csipet petrezselymet, majd hagyjuk picit hűlni a mártásunkat, mert nem szabad melegen beletenni a tojásokat
- hozzáadjuk a 2db tojássárgáját, és max.2-3cl fehérbort, (nem szabad sokat, mert felhígul) hagyjuk kihűlni
- a nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. és ráhelyezzük a pirított halszeleteket, majd mindegyik tetejére simítunk egy kis mártást, majd a lecsepegtetett brokkoli rózsákat 2-3 szeletre szétszedve helyezünk belőlük mindegyik tetejére, majd megkenjük újra mártással bőségesen mindegyiket, és a tetejét megszórjuk a lereszelt Superiore sajttal és csipet petrezselyemmel, a sorok közé pedig becsurgatjuk a kimarad és félretett halas zsiradékot
- sütőben max.10 perc sütjük 230˚C fokon légkeveréses módban, vagy teljes hőerővel történő alsó felső üzemmódban