Hekk csőben sütve -Szoky konyhája

 

Szoky aranyérmes és szuperlatívuszokban emlegetett Cervinus Superiore sajtunkat teszteli ebben a finom, gyorsan elkészíthető sült rakott halas ételben. A gratin sütési technika már az oldalunkon többször előfordult, a csőben sütés alapszabályaival. Egy jó gratinhez a legtöbb esetben pedig elengedhetetlen egy jó, minőségi sajt. Aki nem próbálta azért, aki pedig szereti a halakat azért próbálja ki. Mivel ünnepek környékén mindig leterheljük az emésztési rendszerünket, ezért érdemes előtte való héten beiktatni egy halas ételt. No persze utána is jót tesz.    

 

55 perc + 10 perc sütés

könnyű

315 kcal/ szelet hal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1000 g hekkfilé,
  •  800 g brokkoli, 
  • só, tört bors, 
  • liszt a halak forgatásához, 
  •  150 – 200 ml olaj a halak elősütéséhez. 

Gratin mártás: 

  • 120 g teavaj, 
  • 60 g finomliszt, 
  • 300 ml 3.6 % tej, 
  • 200 ml 33 % zsírtartalmú cukrozatlan habtejszín, 
  • 2 db tojássárgája, 
  • 180 g Cervinus Superiore sajt, 
  • 2- 3 cl fehérbor, 
  • só, tört bors, csipet szerecsendió, 
  • kis csokor petrezselyem. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. a brokkoli rózsákat forralt vízbe tesszük, ha forr a víz pár percig főzzük, de semmiképp nem több, mint 3 percig, hiszen az a cél, hogy roppanós maradjon, kiszedjük jéghideg vízbe, lehet még egyszer cserélni jéghideg vizet alatta
  2. lesózzuk- borsozzuk a halszeleteket, egy pici lisztben megforgatjuk majd egy tűzforró serpenyőben olajban elősütjük a halakat 30mpercig oldalanként, nem baj, ha belseje nyers marad, hiszen megy majd a sütőbe, nem szabad túlsütni, hiszen akkor kiszárad (a kis kimaradt zsiradékot félretesszük) 
  3. lereszeljük a Cervinus Superiore sajtot, összevágjuk a petrezselymet gorombára
  4. készítünk egy bechamel mártást: felmelegítjük a vajat, ne magas hőmérsékleten, hozzáadjuk a lisztet, egy habverővel 2-3 perc alatt folyamatosan kevergetve hőkezeljük, nem kell lesütni a lisztet, hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, jöhet bele a só, és pici szerecsendió és bors ízlés szerint, majd 2-3 percig melegítjük kevergetve és szépen besűrűsödik és csomómentes krém lesz belőle 
  5. beleszórjuk a lereszelt Superiore sajt felét és két csipet petrezselymet, majd hagyjuk picit hűlni a mártásunkat, mert nem szabad melegen beletenni a tojásokat
  6. hozzáadjuk a 2db tojássárgáját, és max.2-3cl fehérbort, (nem szabad sokat, mert felhígul) hagyjuk kihűlni
  7. a nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral. és ráhelyezzük a pirított halszeleteket, majd mindegyik tetejére simítunk egy kis mártást, majd a lecsepegtetett brokkoli rózsákat 2-3 szeletre szétszedve helyezünk belőlük mindegyik tetejére, majd megkenjük újra mártással bőségesen mindegyiket, és a tetejét megszórjuk a lereszelt Superiore sajttal és csipet petrezselyemmel, a sorok közé pedig becsurgatjuk a kimarad és félretett halas zsiradékot
  8. sütőben max.10 perc sütjük 230˚C fokon légkeveréses módban, vagy teljes hőerővel történő alsó felső üzemmódban 

https://www.youtube.com/watch?v=th09sIhjwCA

TIPP

Az ételhez fel lehet használni fogasfilét, harcsafilét, tőkehalat, tonhal filét és még számtalan hallal el lehet készíteni, azért az fontos, hogy szálkamentes legyen. A kiolvasztott halfiléket fontos sütés előtt, a nagy mennyiségű víztől mentesíteni, azt pl. papírtőrlővel le kell itatni a filékről és csak utána beízesítni, fűszerezni őket! Legjobb a petrezselymes burgonya köretnek, de rizzsel is finom vagy bármelyik alternatív körettel is, legyen az bulgur, quinoia, vagy köles. 

Jó étvágyat kívánunk!