Karfiol koszorú sajttal

 

 

A karfiol elkészítése a köztudatban egészen szegényes, többnyire rakott karfiol, vagy a „könnyű” húsmentes ételnek titulált rántott karfiol. Pedig manapság nagyon sok fajta módja van már az elkészítésének és lehet igazán mutatós is, nem csak finom. A koszorú az advent szimbóluma, amely kör formájával, a Napra, a megújuló időre, és az örökkévalóságra utal. Varázserejűnek tartották, amely távol tartja a rossz szellemeket. Arra gondoltunk, hogy Karácsonyra, az ünnepi asztalra, a húst kevésbé kedvelőknek csodásan mutatna egy ilyen karfiol koszorú. A sajtok gyakran a karfiol csodálatos kísérői, és a minőségi sajtok még inkább kiemelik az ízét. Mi most a díjnyertes Cervinus Delicato sajtunkat ajánlunk hozzá selymes ízvilágával, könnyedségével. 

20 perc előkészítés + 40 perc sütés

könnyű

432 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre: 

    • 1 karfiol 
    • 30 g vaj 
    • 30 g liszt 
    • 4 dl 2,8%-os tej 
    • 4 tojás 
    • opcionális, 3 tojásfehérje
    • 80 g Cervinus Delicato 
  • 80 g tetszőleges kékpenészes sajt 
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. Mossuk meg a karfiolt és vágjuk rózsáira
  2. 10-12 percig gőzben pároljuk, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak le
  3. béchamelt készítünk: egy lábosban olvasszuk, fel a vajat adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze, egyszerre adjuk hozzá a tejet, jól összekeverjük, és állandó kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni, majd félretesszük
  4. verjük fel a 4 tojást
  5. ha van még tojásfehérje, hármat külön kemény habbá verünk, így könnyebb ételt fog adni
  6.  a sütőt előmelegítjük 180°-ra
  7. a felvert egész tojásokat a béchamellel (tej/liszt/vaj) keverjük össze.
  8. a Cervinus Delicato sajtot lereszeljük majd a kékpenészes sajtot durvára törjük és hozzáadjuk.
  9. só és bors használata opcionális, hiszen a sajtok sósak, de készítsd ízlésed szerint
  10.  belekeverjük a tojásfehérjét és beleöntjük a karfiol darabokat
  11.  a keveréket beleöntjük egy szilikon koszorú formába és 30 perc alatt készre sütjük, salátával   tálaljuk.