Karfiol koszorú sajttal
A karfiol elkészítése a köztudatban egészen szegényes, többnyire rakott karfiol, vagy a „könnyű” húsmentes ételnek titulált rántott karfiol. Pedig manapság nagyon sok fajta módja van már az elkészítésének és lehet igazán mutatós is, nem csak finom. A koszorú az advent szimbóluma, amely kör formájával, a Napra, a megújuló időre, és az örökkévalóságra utal. Varázserejűnek tartották, amely távol tartja a rossz szellemeket. Arra gondoltunk, hogy Karácsonyra, az ünnepi asztalra, a húst kevésbé kedvelőknek csodásan mutatna egy ilyen karfiol koszorú. A sajtok gyakran a karfiol csodálatos kísérői, és a minőségi sajtok még inkább kiemelik az ízét. Mi most a díjnyertes Cervinus Delicato sajtunkat ajánlunk hozzá selymes ízvilágával, könnyedségével.
Hozzávalók 4 személyre:
-
- 1 karfiol
- 30 g vaj
- 30 g liszt
- 4 dl 2,8%-os tej
- 4 tojás
- opcionális, 3 tojásfehérje
- 80 g Cervinus Delicato
- 80 g tetszőleges kékpenészes sajt
- só, bors
ELKÉSZÍTÉS
- Mossuk meg a karfiolt és vágjuk rózsáira
- 10-12 percig gőzben pároljuk, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak le
- béchamelt készítünk: egy lábosban olvasszuk, fel a vajat adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük össze, egyszerre adjuk hozzá a tejet, jól összekeverjük, és állandó kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni, majd félretesszük
- verjük fel a 4 tojást
- ha van még tojásfehérje, hármat külön kemény habbá verünk, így könnyebb ételt fog adni
- a sütőt előmelegítjük 180°-ra
- a felvert egész tojásokat a béchamellel (tej/liszt/vaj) keverjük össze.
- a Cervinus Delicato sajtot lereszeljük majd a kékpenészes sajtot durvára törjük és hozzáadjuk.
- só és bors használata opcionális, hiszen a sajtok sósak, de készítsd ízlésed szerint
- belekeverjük a tojásfehérjét és beleöntjük a karfiol darabokat
- a keveréket beleöntjük egy szilikon koszorú formába és 30 perc alatt készre sütjük, salátával tálaljuk.