Balatoni sertésszelet fergeteges ízű töltött karaj

-Szoky konyhája

 

 

Nemcsak a Balatont lehet imádni, de a minden jóval megrakott Balatoni töltött sertés hússzeleteket is, amely nagyon finom alapanyagokból készül. Különleges ízt ad neki a Szarvasi Picante kecskegida oltóanyaggal készült kemény sajtunk. 

35 perc + sütés 10 perc

könnyű

796 kcal/fő

Hozzávalók 4 főre: 

  • 4 szelet (140 – 150 g) nyitott sertéskaraj, 217
  • 2 evőkanál zsír, 60
  • 100 g sörsonka vagy egyéb gépsonka, 22
  • 200 g Szarvasi Picante sajt, 200
  • 8 szelet bacon, 60
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 2 – 3 gerezd fokhagyma, 
  • 2 evőkanál paradicsompüré, 
  • 15 szem szőlő, 7
  • 1 evőkanál finomliszt, 10
  • 100 g teavaj, 180
  • 5 cl száraz fehérbor, 40
  • só ízlés szerint 
  • darált koriandermag, (opcionális) 
  • darált színes bors,
  • 12 db fogvájó

ELKÉSZÍTÉS

  1. karajt megtisztítjuk, lehártyázzuk, és nyitott szeleteket készítünk belőle. 
  2. a hússzeletek kiklopfolása nejlon között
  3. sózzuk, borsozzuk a színes borssal és berakjuk, megszórjuk a korianderrel, majd a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék
  4. lereszeljük egy tálba a Szarvasi Picante sajtot, a sonkát kis kockákra felszeleteljük, hozzáadjuk a sajthoz
  5. felvágjuk, a petrezselymet szintén hozzáadjuk a vajjal együtt a többi tálban lévő alapanyagokhoz, és jól összedolgozzuk és betesszük 10 percre a hűtőbe
  6. a fokhagymát pici kockákra vágjuk, a szőlőt kettévágjuk és kimagozzuk. ( nem kötelező, mitöbb magmentes szőlőt is vásárolhatunk)
  7. a hűtőből kivett töltelékből hengereket készítünk (kb. 5-7 cm) amekkorát be tudunk tölteni a húsokba. Majd körbetekerjük egyenként 1-1 bacon szelettel.
  8. betöltjük a húsokat, a közepébe helyezzük és bezárjuk a két oldalával, majd megtűzdeljük fogpiszkálóval, hogy a töltelék benne maradjon a sütés folyamán.
  9. a töltött húsokat, magas hőmérsékleten, forró zsírban 60-70 másodpercet elősütjük oldalanként, közben meglocsoljuk a zsírjával többször
  10. hőálló tálba helyezzük, majd 250 C fokos sütőben légkeveréses módban 8 – 10 perc sütjük, nem kell lefedni. 
  11. amíg sül elkésztjük a mártást: a megmaradt zsiradékba 1 csapot, evőkanál lisztet, és 2 csapott evőkanál paradicsompürét és lepirítjuk. Hozzáadjuk a már felvágott fokhagymát, szintén lepirítjuk. Hozzáadunk 2dl vizet, vagy ha van otthon, akkor alaplevet, majd 4-5 cl fehérbort. Elkezdjük kiforralni, ami kb. 15 perc. Pici sót teszünk bele ízlés szerint. Megszórjuk petrezselyemmel, és az utolsó 1 percben hozzáadjuk a már előkészített szőlőt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uM14vIroxEY&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=1

TIPP

Bármilyen köret passzol hozzá. Szoky egy alapköretet, rizst ajánl hozzá ebben a videóban. A legjobb hatás érdekében amint elkészült azonnal tálalni érdemes. A mártás opcionális, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és különleges hozzá. A fogpiszkálót pedig ne felejtsük el kiszedni tálaláskor.