Balatoni sertésszelet fergeteges ízű töltött karaj
-Szoky konyhája
Nemcsak a Balatont lehet imádni, de a minden jóval megrakott Balatoni töltött sertés hússzeleteket is, amely nagyon finom alapanyagokból készül. Különleges ízt ad neki a Szarvasi Picante kecskegida oltóanyaggal készült kemény sajtunk.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet (140 – 150 g) nyitott sertéskaraj, 217
- 2 evőkanál zsír, 60
- 100 g sörsonka vagy egyéb gépsonka, 22
- 200 g Szarvasi Picante sajt, 200
- 8 szelet bacon, 60
- 1 csokor petrezselyem,
- 2 – 3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 15 szem szőlő, 7
- 1 evőkanál finomliszt, 10
- 100 g teavaj, 180
- 5 cl száraz fehérbor, 40
- só ízlés szerint
- darált koriandermag, (opcionális)
- darált színes bors,
- 12 db fogvájó
ELKÉSZÍTÉS
- karajt megtisztítjuk, lehártyázzuk, és nyitott szeleteket készítünk belőle.
- a hússzeletek kiklopfolása nejlon között
- sózzuk, borsozzuk a színes borssal és berakjuk, megszórjuk a korianderrel, majd a hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék
- lereszeljük egy tálba a Szarvasi Picante sajtot, a sonkát kis kockákra felszeleteljük, hozzáadjuk a sajthoz
- felvágjuk, a petrezselymet szintén hozzáadjuk a vajjal együtt a többi tálban lévő alapanyagokhoz, és jól összedolgozzuk és betesszük 10 percre a hűtőbe
- a fokhagymát pici kockákra vágjuk, a szőlőt kettévágjuk és kimagozzuk. ( nem kötelező, mitöbb magmentes szőlőt is vásárolhatunk)
- a hűtőből kivett töltelékből hengereket készítünk (kb. 5-7 cm) amekkorát be tudunk tölteni a húsokba. Majd körbetekerjük egyenként 1-1 bacon szelettel.
- betöltjük a húsokat, a közepébe helyezzük és bezárjuk a két oldalával, majd megtűzdeljük fogpiszkálóval, hogy a töltelék benne maradjon a sütés folyamán.
- a töltött húsokat, magas hőmérsékleten, forró zsírban 60-70 másodpercet elősütjük oldalanként, közben meglocsoljuk a zsírjával többször
- hőálló tálba helyezzük, majd 250 ﹾC fokos sütőben légkeveréses módban 8 – 10 perc sütjük, nem kell lefedni.
- amíg sül elkésztjük a mártást: a megmaradt zsiradékba 1 csapot, evőkanál lisztet, és 2 csapott evőkanál paradicsompürét és lepirítjuk. Hozzáadjuk a már felvágott fokhagymát, szintén lepirítjuk. Hozzáadunk 2dl vizet, vagy ha van otthon, akkor alaplevet, majd 4-5 cl fehérbort. Elkezdjük kiforralni, ami kb. 15 perc. Pici sót teszünk bele ízlés szerint. Megszórjuk petrezselyemmel, és az utolsó 1 percben hozzáadjuk a már előkészített szőlőt.
https://www.youtube.com/watch?v=uM14vIroxEY&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=1