Sajtkrémleves Fenomenális ízvilágú finomság

-Szoky konyhája 

 

 

Egy kis kényeztetés Szokytól, leves formájában. Hiszen a leveseknek nagy szerepe van az étkezéseknél, és hűvös időben kifejezetten jól esik a léleknek egy meleg leves. A fergetes ízvilágú sajtlevest az érett Cervinus Fenomenale sajtból készíti. 

40 perc

könnyű

721 kcal/fő

HOZZÁVALÓK 4 személyre:

  • 2 db vöröshagyma, 
  • 2 gerezd fokhagyma, 
  • 3 félpúpos evőkanál finomliszt,
  •  200 ml habtejszín, 
  • 1 liter zöldség vagy hús alaplé ennek hiányában víz, 
  • 500 ml tej, 
  • 4-5 cl száraz fehérbor, 
  • 100 g teavaj a hagyma alá, 
  • 50 g teavaj a leves lezárása után, 
  • kis csokor petrezselyem, 
  • közepes csipet kurkuma, közepes csipet szerecsendió, 
  • só, ízlés szerint tört vagy darált fehérbors, 
  • igény szerinti kenyér mennyiség a leves betéteként, croutonnak

ELKÉSZÍTÉS

  1. Karikára vágjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát
  2. vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd megfonnyasztjuk rajta a két hagymát, két csipet sóval megsózzuk.
  3. 3 félpúpos kanállal megszórjuk liszttel, majd összekeverjük, eldolgozzuk a lisztet
  4. felöntjük, tejjel, habtejszínnel, és az alaplével és hagyjuk főni, fűszerezzük, pici sót adunk hozzá, pici szerecsendiót óvatosan mert nagyon erős, és pici kurkumát és ízlés szerint pici borsot
  5. a Cervinus Fenomenale sajtot lereszeljük, összevágjuk a megmosott petrezselymet finomra
  6. 15 perc után botmixerrel a levest leturmixoljuk
  7. hozzáadjuk a reszelt sajtot, összekeverjük, majd rászórjuk a petrezselymet, és beletesszük a bort, igény szerint pici vizet, a sűrűségét figyelembe véve, hiszen a sajttól fokozatosan besűrűsödik, hagyjuk takarékon még főni kb. 5-7 percig
  8. elkészítjük a kenyérből a croutonokat , akár kör, akár kockaformára vágjuk.230C-ra betesszük a sütőbe pár perc alatt tűzpirosra sülnek. Opcionálisan pici sajttal megszórjuk.
  9. a levest egy darab vajjal fényesítjük, krémesítjük

 

https://www.youtube.com/watch?v=SZIlwIiF8wc&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=14