Sajtkrémleves Fenomenális ízvilágú finomság
-Szoky konyhája
Egy kis kényeztetés Szokytól, leves formájában. Hiszen a leveseknek nagy szerepe van az étkezéseknél, és hűvös időben kifejezetten jól esik a léleknek egy meleg leves. A fergetes ízvilágú sajtlevest az érett Cervinus Fenomenale sajtból készíti.
HOZZÁVALÓK 4 személyre:
- 200 g Szarvasi Cervinus Fenomenale sajt,
- 2 db vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 félpúpos evőkanál finomliszt,
- 200 ml habtejszín,
- 1 liter zöldség vagy hús alaplé ennek hiányában víz,
- 500 ml tej,
- 4-5 cl száraz fehérbor,
- 100 g teavaj a hagyma alá,
- 50 g teavaj a leves lezárása után,
- kis csokor petrezselyem,
- közepes csipet kurkuma, közepes csipet szerecsendió,
- só, ízlés szerint tört vagy darált fehérbors,
- igény szerinti kenyér mennyiség a leves betéteként, croutonnak
ELKÉSZÍTÉS
- Karikára vágjuk a vöröshagymát, majd a fokhagymát
- vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd megfonnyasztjuk rajta a két hagymát, két csipet sóval megsózzuk.
- 3 félpúpos kanállal megszórjuk liszttel, majd összekeverjük, eldolgozzuk a lisztet
- felöntjük, tejjel, habtejszínnel, és az alaplével és hagyjuk főni, fűszerezzük, pici sót adunk hozzá, pici szerecsendiót óvatosan mert nagyon erős, és pici kurkumát és ízlés szerint pici borsot
- a Cervinus Fenomenale sajtot lereszeljük, összevágjuk a megmosott petrezselymet finomra
- 15 perc után botmixerrel a levest leturmixoljuk
- hozzáadjuk a reszelt sajtot, összekeverjük, majd rászórjuk a petrezselymet, és beletesszük a bort, igény szerint pici vizet, a sűrűségét figyelembe véve, hiszen a sajttól fokozatosan besűrűsödik, hagyjuk takarékon még főni kb. 5-7 percig
- elkészítjük a kenyérből a croutonokat , akár kör, akár kockaformára vágjuk.230C-ra betesszük a sütőbe pár perc alatt tűzpirosra sülnek. Opcionálisan pici sajttal megszórjuk.
- a levest egy darab vajjal fényesítjük, krémesítjük
https://www.youtube.com/watch?v=SZIlwIiF8wc&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=14