Sajtos galuska csudafinom és Pikk Pakk a technológia
-Szoky konyhája
Hűvösebb időszakra,Szoky igazán laktató és gyorsan elkészíthető krémes selymes galuskát készített Szarvasi Caciotta sajtból, kolozsvári szalonnából, hagymával.
HOZZÁVALÓK 4 személyre:
- 200 g Szarvasi Caciotta sajt,
- 500 g finomliszt,
- 5 db tojás,
- 250 g kolozsvári szalonna,
- 200 ml habtejszín,
- 2x 50 g teavaj,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 csomag zöldhagyma,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 csapott evőkanál zsír,
- tört fehérbors,
- 2 csapott teáskanál só a tésztába,
- 1 púpos evőkanál só a főzővízbe
ELKÉSZÍTÉS
- A szalonnát előkészítjük. Levágjuk a bőrkét, kockára vágjuk, majd kevés zsiradékon megpirítjuk.
- Közben gorombára vágjuk a zöldhagymát, a fokhagymát, és a petrezselymet
- A kisült szalonnából egy evőkanálnyit kiveszünk későbbi díszítésre, a többihez pedig hozzáadjuk a hagymákat és pirítjuk tovább pár percig, majd elzárjuk alatta a gázt, és megszórjuk a petrezselyemmel és hagyjuk kihűlni
- előkészülünk a galuskához, felteszünk vizet forrni egy nagy lábosban,
- egy tálba beletesszük a lisztet és 3 db tojást, a sót, borsot ízlés szerint, majd felöntjük kb.3dl vízzel attól függően mennyit vesz fel a liszt, és jól elkeverjük
- hozzáadjuk az 50g olvasztott vajat,
- másik tálban 2 db tojás sárgáját, 2 dl tejszínnel összekeverjük
- lereszeljük a Szarvasi Caciottta sajtot
- kiszaggatjuk a majdnem forrásban lévő vízbe a galuska tésztát, két részletben pár perc alatt készre főzzük
- a hagymás keverékhez hozzáadjuk a tojásos keveréket
- a galuskát leszűrve hozzáadjuk a hagymás tojásos keverékhez és folyamatosan kevergetjük, hogy nehogy a meleg összerántsa a tojást
- a reszelt sajt 2/3-át szintén rászórjuk, majd meglocsoljuk a vaj másik felét
- beleöntjük egy hőálló tálba és rászórjuk a megmaradt sajtot, és petrezselymet, addig sütjük 230ﹾC fokon (kb. 10 percig), amíg megpirul.
https://www.youtube.com/watch?v=IpXtfvYd9QQ&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=15