Sajtos Naan házilag

 

 

Mindannyian ismerjük ezt az indiai kenyeret, és nyilvánvalóan mindannyian szeretjük, mert nagyon finom! A Naan egy kovászos, kemencében sült vagy tandoorban sült lepénykenyér, amely főként Nyugat-Ázsia, Közép-Ázsia, Indiai szubkontinens, Indonézia, Mianmar és a Karib-térség konyháiban találhatóA naan tandoorban történő sütésével a jól elszenesedett részek és ropogós szélek jönnek létre. A pitával ellentétben a naan joghurtot, tejet és néha tojást vagy vajat is tartalmazhat, ami lágyabb állagot eredményez. Amikor elkészül a tészta, a pékek golyót formáznak belőle, és egy tandoor, agyagsütő belső falaira csapják. Sütés közben a kenyér felfújódik és buborékosodik.

 

 

Otthoni elkészítése nagy büszkeség, és még jobb! Ráadásul egyszerű. Otthon serpenyőben készíthetjük és a francia változat pedig sajtot tartalmaz. Ez a sajtos naan recept annyira egyszerű, és az eredmény csodálatos: a felülete pirult, belül szuperpuha olvadt sajttal. Fogyasztható aperitifként vagy az étel mellé, hiszen egy indiai étkezés szerves része. Ízléstől függ ki milyen sajttal akarja készíteni, hiszen egy friss lágyabb nyúlósabb sajttal mint pl. a Szarvasi Caciotta –val ugyanolyan finom lehet, mint egy érettebb kemény sajttal, pl. a Cervinus Perfetto-val.

1 óra 20 perc

könnyű

363 kcal/fő

HOZZÁVALÓK 8 db-hoz:

    • 40 g enyhén sózott vaj 
    • 120 g félzsíros tej 
    • 30 ml olívaolaj 
    • 7 g száraz sütőélesztő
    • 500 g liszt
    • 9 g só
    • 10 g porcukor
    •  2 tojás
    • 1 natúr joghurt 125g
    • 100 g Szarvasi Caciotta, vagy Cervinus Perfetto

Sütéshez:

    • 1 darab enyhén sós vaj a kenyerek sütés utáni bedörzsöléséhez (opcionális)

ELKÉSZÍTÉS

  1. A vajat felolvasztjuk. Tegyük félre.
  2. Egy tálba öntjük a tejet, az olívaolajat és a sütőélesztőt, jól elkeverjük, majd pihentetjük 2 percig.
  3. Adjuk hozzá a lisztet, sót, cukrot, tojást, joghurtot. 2 és fél percig verjük fel géppel, miközben a meleg olvasztott vajat folyamatosan adagoljuk hozzá. Ha nincs gépünk, akkor kézzel alaposan gyúrjuk át.
  4. A tésztát tegyük sütőbe keleszteni, 30 °C-ra , 40 percre.
  5. A kelt tésztát lisztezett munkalapra öntjük. 4-5 átgyúrással gáztalanítsuk: a tészta rugalmas lesz és kevésbé ragadós. Osszuk 8 egyenlő súlyú darabra.
  6. Egy nyújtófa segítségével 16 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk. Ráhelyezzük a sajtkockákat a közepére, vagy keményebb sajt esetén a reszelt sajtot. 
  7. Zárjuk körbe a tészta széleit, mint egy lapát, úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő kerüljön bele. Jól összetapasztjuk és szórjuk meg kevés liszttel.
  8. Fordítsuk meg a golyót az összezárt részével lefele, és újra 16 cm átmérőjű körre nyújtsuk ki.
  9. Tegyünk egy naant a szárazon tűzforróra hevített serpenyőbe, és fedő alatt süssük, amíg felpúposodik és kis fekete hólyagok keletkeznek az alján, kb. 2 percig- Ekkor lapáttal fordítsuk meg, és fedő nélkül hagyjuk foltosra sülni a másik felén is. Oldalanként 2 perc alatt elkészül. Még finomabb, ha az egyik oldala megsült, megfordítva a naant, a megsült felületet megkenjük egy darab vajjal, míg a másik oldala sül, majd a másik oldalát is megkenjük, akkor a vaj még lágyabbá és ízesebbé teszi.

TIPP: Ha sütés előtt még több órán át hűtőben pihentetjük még finomabb lesz.

Mit együnk sajtos naan mellé? A sajtos naant leggyakrabban indiai stílusú csirkével és rizzsel tálalják. Csak salátával is tálalható, vagy egy jó levessel, például édesburgonya levessel. Persze önmagában is nagyon finom.

forrás: https://www.yumelise.fr/cheese-naan-pain-fromage-companion/