Croque-monsieur

 

 

A Croque-monsieur egy Franciaországból származó meleg szendvics, amelyet puha szeletelt szendvics kenyérből, sonkából és sajtból készítenek, ideális esetben tűzhelyen serpenyőben vagy sütőben, vagy az 1970-es és 1980-as évektől kezdve speciális elektromos berendezésben grillezve.

Készíthetjük vajjal vagy crème fraîche -sel,(francia tejszínes tejföl), de a legelterjedtebb, hogy  béchamel mártással dúsítják. Ha egy tükörtojást sütünk a tetejére, akkor Croque-madame lesz belőle.

Története: Egyes források szerint 1910 -ben jelent meg először a „Le Bel Age” egy párizsi kávézó, a Boulevard des Capucines 1, menüjében. A neve eredete nem bizonyított, egy történet maradt fenn róla. Miszerint Michel Lunarca bisztro tulajdonos baguette hiány miatt, a húst és a sajtot egy szeletelt szendvics kenyérbe rakta, megsütötte, hogy olyan ropogós ( croquant ) legyen, mint  a baguette. De miért Monsieur? Mivel kannibál hírében állt, mikor megkérdezte valaki tőle milyen hús van a szendvicsében, azt felelte: „de la viande du Monsieur!” vagyis egy Úr húsa. Ez annyira tetszett a vendégeknek, hogy másnaptól mindenki ropogós urat, vagyis Croque Monsieur-t rendelt.  Manapság a legtöbb francia bisztróban gyakori, és a francia fast-food konyha tipikus étele. Rengeteg variánsa létezik, pl. Croque provençal paradicsommal, Croque auvergnat  kékpenészes sajttal, Croque normand almával és camembert sajttal, Croque-monsieur bourguignon Dijoni mustárral,  Croque norvégien lazaccal, sőt édes variánsa is van , Croque caramélisé, porcukorral, vagy Croque hawaïen ananászkarikával.

Mi egy hagyományos receptet szeretnénk megmutatni, és Comté, francia félkemény sajt helyettesítésére ajánljuk, a mind érettségében, mind ízében hasonló sajtunkat a Cervinus Perfetto-t, de ha inkább nyúlósabb sajtot keresel, akkor válaszd a Caciotta sajtunkat.

10 perc elkészítés +10 perc sütés

könnyű

399 kcal /adag

Hozzávalók 4 személyre:

Béchamel mártáshoz:

  • 30 g vaj
  • 30 g liszt 
  • 30 cl tej
  • Só vagy finom só
  • Szerecsendió csipet 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Minden szelet kenyeret megkenünk a hideg bésamel mártással. Elkészítése: Olvaszd fel a vajat alacsony lángon, majd add hozzá a lisztet és keverjük néhány percig. Keverés közben fokozatosan adjuk hozzá a hideg tejet. Hagyjuk besűrűsödni, hagyjuk rottyanni párat. Öntsük egy tálba, tegyünk rá fóliát és hűtsük le.
  2. Reszeljük le a választott Szarvasi sajtok egyikét, és felét halmozzuk a szendvics kenyér egyik felére. 
  3. Tegyük a sonkát a reszelt sajtra. 
  4. A töltelékkel ellátott szeleteket fedje le a szendvicskenyér másik oldalával, béchameles oldalával lefelé. 
  5. Kenjünk egy réteg béchamelt a szendvics tetejére.
  6. Szórjuk a reszelt sajt másik felét a szendvicsek tetejére.
  7. Helyezzük a szendvicseket egy sütőpapírral ellátott tepsibe, és tegyük be a sülni, kb.12 percre, hogy ropogósra süljön.
  8. Tálald szezonális friss salátával, és fogyaszd el melegen. Istenien puha és ropogós egyben.