Sajtkrémes csiga világbajnok sós sütemény 

-Szoky konyhája

 

A kakaós csiga igazi hungarikumnak számítPösch Mór találta fel 1908-ban, és eredetileg csokoládés tekerge néven emlegette finomságát. Ekkor kezdődött a kakaós csiga karrierje, ami több mint száz esztendeje töretlen. Azóta az iskolai büfék, pékségek és magyar konyhák állandó péksüteményévé vált. Azóta pedig nem csak kakaósan hódit, hanem fahéjasan, diósan és rengeteg sós verziója is létezik, túróval, pizzás ízesítéssel stb. Egyik kedvenc pedig a sajtos verzió, melyet Szoky most 1 hónapos érlelésű Cervinus Delicato sajtunkkal készíti el, melyet kívül –belül felhasznál. Akár vendégváráshoz, akár reggelire vagy uzsonnára tökéletes ínyencség.

 

30 perc elkészítés + 40 perc kelesztés, 15 perc sütés

könnyű

199 kcal /csiga

Hozzávalók 20 db csigához :

  • 500 g finomliszt, 
  • 25 g élesztő, 
  • 250 ml tej, 
  • 3 db tojás sárgája, 
  • 2 csapott teáskanál só, 
  • 1 teáskanál kristálycukor, 
  • 100 g teavaj, 
  • 200 g Szarvasi Delicato sajt, 
  • 100g juhtúró, 
  • 180 g 20 %-os tejföl, 
  • 1 db egész tojás a kenéshez, 
  • 1 teáskanál sáfrányos szeklice, 
  • 20 – 30 g rétesliszt / darásliszt / a nyújtásnál

ELKÉSZÍTÉS

  1. 25g élesztőt felfuttatjuk langyos tejben, egy teáskanál cukorral, és egy morzsányi lisztet szórunk a tetejére
  2. Egy tálba beletesszük a lisztet, a 3 db tojás sárgáját, majd hozzáöntjük az élesztős egyveleget. Jöhet a puha vaj és a maradék langyos tej hozzá. Majd a  robotgép elkezdheti kikeverni a tésztát, melyhez 1 perc keverés után hozzáadjuk a pici sót. (hogy ne érintkezzen az élesztővel) 3-4 perc után egy nagyon kellemes, enyhén lágy tésztát fogunk kapni. 
  3. A nyújtó deszkára szórunk egy kis rétes lisztet, majd a kész tésztát átgyúrjuk rajta. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és kelesztjük. (kb.15 percet) 
  4. Amíg kell a tészta, addig a belevaló krémet elkészítjük.  A juhtúrót a tejföllel és sáfrányos szeklicével összekeverjük és betesszük a hűtőbe. 
  5. A Cervinus Delicato sajtot pedig lereszeljük egy kislyukú reszelőn. 
  6. A megkelt tésztát elővesszük és egy réteslisztes lapon kinyújtjuk, 2-3 mm –esre és téglalap formájúra. Megkenjük a juhtúrós krémmel egyenletesen mindenhol.
  7. A reszelt Cervinus Delicato sajt felét rászórjuk a krémre.
  8. Feltekerjük a kisebb oldaláról. Minden tekerésnél egy kicsit visszahúzzuk a tésztát, hogy ne legyen túl laza. 
  9. Ujjnyi vastagra felszeleteljük a tészta rudat, mindegyiket megnyomkodjuk egy picit 
  10. Alaposan megkenjük mind egy picit sózott felvert tojással, és ráhelyezzük egy sütőpapírral fedett tepsire. 
  11. Mindegyik tetejét is megszórjuk a Cervinus Delicato reszelt sajt másik felével.
  12. Konyhamelegben 20-25 percet kelesztjük. majd 230 ◦C –os sütőbe tesszük, alsó-felső sütésre, középső polcon kb.15-16 percre.

TIPP

tálalás előtt várjunk 8-10 percet, istenien illatos sós süteményt kapunk.

https://www.youtube.com/watch?v=_ieznZdVs7E&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=14

Jó étvágyat kívánunk!