Leveles tészta falatkák, sajttal tapenade-dal
Ropogós, könnyen és gyorsan elkészíthetőek ezek a kis leveles tészta tapenade ( tapönád) falatkák, finom Caciotta és Cervinus Perfetto sajttal. Fenséges borkorcsolyák, melyek megfelelő kísérői lehetnek a nyári aperitifek-nek.
Az olasz konyha egyik legismertebb előétele a tapenade, vagyis olajbogyókrém. Az olajbogyó és a belőle készült tapenade – és persze az olívaolajok – rendkívül egészséges ételek. Egészségvédő hatásuk tényszerűen bizonyított, mely a meditterán konyha egyik alapvető tápláléka. Ez az olajbogyókrém mindennel passzol, akár pirítóssal, grissinivel, brushettákon, mártogatósokban, leveles tésztákon, provence-i pitékben, pizzákon, salátákban, szószokban, pástétomokban, a halak (lazac) díszítésére, vagy akár szimplán zöldségekkel. Így, ideális bemelegítés egy jó kis vacsi előtt! Különféle fűszerekkel ízesítve, csábító ropogtatnivaló lesz, amely Olaszország tájait vagy a francia Provence régió világát idézi illataival, ízeivel.
Hozzávalók 8 fő részére:
- 2db kész leveles tészta
- 280 g tapenade krém (házilag, ha lehetséges, lásd a receptet alul)
- 100 g Cervinus Perfetto
- 100 g Szarvasi Caciotta
- ízlés szerint bors, kakukkfű, olasz fűszerek
előző nap is elkészülhet a tapenade krém:
- 20 szem olajbogyó kimagozva
- 1 evőkanál kapribogyó
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.
ELKÉSZÍTÉS
- Tekerjük ki a leveles tésztát, tartsuk meg az eredetileg hozzácsomagolt sütőpapírt és helyezzük a tepsibe.
- Villával megszurkáljuk, majd bekenjük a tapenáddal, megszórjuk reszelt Cervinus Perfetto-val és apró kockákra vágott Szarvasi Caciotta-val.
- Elosztjuk az egész felületen, késsel elővágjuk (ha lehetséges kerámiával)
- Süssük 10-15 percig. (a leveles tésztán megadott hőfokon, ált. 200-220 ﹾC)
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni 3-4 percig, szükség esetén vágjuk fel újra, kis téglalapokra.