Leveles tészta falatkák, sajttal tapenade-dal

 

 

Ropogós, könnyen és gyorsan elkészíthetőek ezek a kis leveles tészta tapenade ( tapönád) falatkák, finom Caciotta és Cervinus Perfetto sajttal. Fenséges borkorcsolyák, melyek megfelelő kísérői lehetnek a nyári aperitifek-nek. 

Az olasz konyha egyik legismertebb előétele a tapenade, vagyis olajbogyókrém. Az olajbogyó és a belőle készült tapenade – és persze az olívaolajok – rendkívül egészséges ételek. Egészségvédő hatásuk tényszerűen bizonyított, mely a meditterán konyha egyik alapvető tápláléka. Ez az olajbogyókrém mindennel passzol, akár pirítóssal, grissinivel, brushettákon, mártogatósokban, leveles tésztákon, provence-i pitékben, pizzákon, salátákban, szószokban, pástétomokban, a halak (lazac) díszítésére, vagy akár szimplán zöldségekkel. Így, ideális bemelegítés egy jó kis vacsi előtt! Különféle fűszerekkel ízesítve, csábító ropogtatnivaló lesz, amely Olaszország tájait vagy a francia Provence régió világát idézi illataival, ízeivel.

25 perc

könnyű

480 kcal/fő

Hozzávalók 8 fő részére:

  • 2db kész leveles tészta 
  • 280 g tapenade krém (házilag, ha lehetséges, lásd a receptet alul)
  • 100 g Cervinus Perfetto 
  • 100 g Szarvasi Caciotta 
  • ízlés szerint bors, kakukkfű, olasz fűszerek

előző nap is elkészülhet a tapenade krém

  • 20 szem olajbogyó kimagozva
  • 1 evőkanál kapribogyó 
  • 4 evőkanál olívaolaj 

Elkészítés: A hozzávalókat botmixerrel, turmixban vagy mozsárban összetörjük. Olívaolajjal leöntve sokáig eláll.

ELKÉSZÍTÉS

  1. Tekerjük ki a leveles tésztát, tartsuk meg az eredetileg hozzácsomagolt sütőpapírt és helyezzük a tepsibe.
  2. Villával megszurkáljuk, majd bekenjük a tapenáddal, megszórjuk reszelt Cervinus Perfetto-val és apró kockákra vágott Szarvasi Caciotta-val.
  3. Elosztjuk az egész felületen, késsel elővágjuk (ha lehetséges kerámiával)
  4. Süssük 10-15 percig. (a leveles tésztán megadott hőfokon, ált. 200-220 C) 
  5. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk állni 3-4 percig, szükség esetén vágjuk fel újra, kis téglalapokra.