Fenomenális sajtos csirkemell színes tésztával

Szoky konyhája recept

 

 

Ha egy csodálatos ízvilágú ételre vágynátok, és ha szeretitek az igazán intenzív ízű, illatú sajtot, mint a Cervinus sajtcsalád 5 hónapos érlelésű  Cervinus Fenomenale sajtja és húst is kedvelitek, akkor tiszta szívből ajánljuk ezt a receptet nem fogtok csalódni benne.

55 perc

könnyű

730 kcal/fő

Hozzávalók egy tepsire , 6 főre:

    • 500 g csontozott csirkemell
    • 500 g színes tészta vagy kedvenc tésztá
    • 200 g Cervinus Fenomenale saj
    • 2 db vöröshagyma
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 1 csokor petrezselyem
    • 200 ml nem cukrozott 30 % -os habtejszín
    • 6 evőkanál 20 % tejföl
    • 4 db tojássárgája
    • 1 evőkanál zsír
    • 175 g zöldborsó
    • 175 g sárgarépa
    • só, darált fekete bors
    • őrölt korianderízlés szerint 
    • 1 mokkáskanál szerecsendió
    • 1 csapott teáskanál sáfrányos szeklice ez opcionális, ha nincs, nem kell aggódni miatta! 
    • a sütőedény kikenéséhez : 20 g vaj vagy zsír és egy laza marék zsemlemorzsa 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy lábosba feltesszük sóval forrni a vizet és forrástól számítva 8-9 percig főzzük al dente-re. (sütőbe is kerül, ezért nem főzzük túl) 
  2. Megpucoljuk, előkészítjük a zöldségeket, és a répát apró kockára vágjuk
  3. A zöldborsót és répát 3 percig forró vízben ressre ( félpuha , ropogós maradjon)  pároljuk .
  4. Apróra vágjuk a hagymákat,  leszűrjük az elkészült tésztát és  kivesszük egy tálba. (nem öblítjük le) 
  5. Apróra vágjuk a petrezselymet és a csirkemellet pedig kis kockára.
  6. 1 kanál zsiradékon, 2-3 perc alatt magas hőfokon hirtelen átsütjük a csirkemell kockákat, sóval és borssal ízesítjük, és egy kis korianderrel is megbolondíthatjuk. Hozzáadjuk a hagymákat és még 2 percig sütjük kevergetve. Tetejére szórjuk a petrezselymet.
  7. Lereszeljük a 200 g Cervinus Fenomenale sajtot. ( 120 g a belsejébe, a többi a tetejére kerül)
  8. Elővesszük a tejszínt és a tejfölt , a tojássárgájákat a tejszínbe rakjuk, elkeverjük benne alaposan, majd a tejfölt belekeverjük.
  9. A tészta tetejére helyezzük a reszelt sajtot, megszórjuk az opcionálisan választott szerecsendióval és a sáfrányos szeklicével, majd a ress zöldségeket és a hagymás csirkemell kockákat is hozzá keverjük. Jól összedolgozzuk.
  10.  A tepsit zsiradékkal és zsemlemorzsával kibéleljük, a jól összekevert tésztát belehelyezzük, majd a maradék reszelt sajtot a tetejére halmozzuk és (alsó felső sütésen ) 220 C fokon sütjük kb.30 percig, majd kicsit pirítjuk légkeveréses funkcióban, kb. 8-10 percig. 

TIPP

a tésztát mikor elkészült főként rakott tésztánál ne öblítsük le, mert van egy kis, ragacsossága, kötőanyagként működik és a szósszal jobban összeáll. Bármilyen zöldséggel lehet kombinálni, a lényeg, hogy ne főzzétek szét, hogy élvezhető legyen a zöldség aromája és a vitamintartalmat is megtartsa. 

A video-receptet itt találod: https://www.youtube.com/watch?v=e_cIxw8pg0A