Fenomenális sajtos csirkemell színes tésztával
Szoky konyhája recept
Ha egy csodálatos ízvilágú ételre vágynátok, és ha szeretitek az igazán intenzív ízű, illatú sajtot, mint a Cervinus sajtcsalád 5 hónapos érlelésű Cervinus Fenomenale sajtja és húst is kedvelitek, akkor tiszta szívből ajánljuk ezt a receptet nem fogtok csalódni benne.
Hozzávalók egy tepsire , 6 főre:
-
- 500 g csontozott csirkemell
- 500 g színes tészta vagy kedvenc tésztá
- 200 g Cervinus Fenomenale saj
- 2 db vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 200 ml nem cukrozott 30 % -os habtejszín
- 6 evőkanál 20 % tejföl
- 4 db tojássárgája
- 1 evőkanál zsír
- 175 g zöldborsó
- 175 g sárgarépa
- só, darált fekete bors
- őrölt korianderízlés szerint
- 1 mokkáskanál szerecsendió
- 1 csapott teáskanál sáfrányos szeklice ez opcionális, ha nincs, nem kell aggódni miatta!
- a sütőedény kikenéséhez : 20 g vaj vagy zsír és egy laza marék zsemlemorzsa
ELKÉSZÍTÉS
- Egy lábosba feltesszük sóval forrni a vizet és forrástól számítva 8-9 percig főzzük al dente-re. (sütőbe is kerül, ezért nem főzzük túl)
- Megpucoljuk, előkészítjük a zöldségeket, és a répát apró kockára vágjuk
- A zöldborsót és répát 3 percig forró vízben ressre ( félpuha , ropogós maradjon) pároljuk .
- Apróra vágjuk a hagymákat, leszűrjük az elkészült tésztát és kivesszük egy tálba. (nem öblítjük le)
- Apróra vágjuk a petrezselymet és a csirkemellet pedig kis kockára.
- 1 kanál zsiradékon, 2-3 perc alatt magas hőfokon hirtelen átsütjük a csirkemell kockákat, sóval és borssal ízesítjük, és egy kis korianderrel is megbolondíthatjuk. Hozzáadjuk a hagymákat és még 2 percig sütjük kevergetve. Tetejére szórjuk a petrezselymet.
- Lereszeljük a 200 g Cervinus Fenomenale sajtot. ( 120 g a belsejébe, a többi a tetejére kerül)
- Elővesszük a tejszínt és a tejfölt , a tojássárgájákat a tejszínbe rakjuk, elkeverjük benne alaposan, majd a tejfölt belekeverjük.
- A tészta tetejére helyezzük a reszelt sajtot, megszórjuk az opcionálisan választott szerecsendióval és a sáfrányos szeklicével, majd a ress zöldségeket és a hagymás csirkemell kockákat is hozzá keverjük. Jól összedolgozzuk.
- A tepsit zsiradékkal és zsemlemorzsával kibéleljük, a jól összekevert tésztát belehelyezzük, majd a maradék reszelt sajtot a tetejére halmozzuk és (alsó felső sütésen ) 220 C fokon sütjük kb.30 percig, majd kicsit pirítjuk légkeveréses funkcióban, kb. 8-10 percig.