QUICHE ez sikk! avagy francia sós pite Cervinus sajttokkal

A „quiche” szó a német kuchenből származik (ami „süteményt” jelent). Ezer féle változatát is fellelhetjük, de mind alapja a gyúrt vajas omlós tészta (helyettesíthető leveles tésztával kényelmesebbeknek), a felvert tojás, tejszín és a legtöbb esetben a sajt. Szezontól függően isteni bármely zöldséggel, és különféle húsokkal is passzol. Úgy variáljuk, ahogy a kedvünk és ízlésünk megkívánja.  Ha csökkenteni akarjuk a kalóriát, tejszín helyett tejjel, sovány tejföllel is dolgozhatunk, de akár túróval, krémsajttal is nagyon finom variációk jöhetnek létre. A határ a csillagos ég.A legismertebb quiche, amely hivatalosan is a francia kulináris örökség része a Quiche Lorraine, ami a mai franciaországi Elszász-Lotaringiai régióból származik.  Az eredeti XVI.századi recept szerint a tészta tetején felvert tejszínes tojás, és húsos szalonna van és ennyi.  Miután hamarosan más régiókban is elterjedt, újabb összetevőket kapott. Bár sokszor azt hiszik sajt is van benne, de ez már a továbbfejlesztett Vogézeki verzió, jó sok minőségi sajttal. Ha pedig még pirított hagymát is teszünk bele, az már Elszászi quiche lesz. Mi a gourmand Vogézeki verziót készítjük most el, mert imádjuk a sajtot! 

1:05 perc

könnyű

465 kcal/fő

Hozzávalók 1 egész Vogézeki Quiche-hez:

Sós omlós tésztához:

    • 20 dkg liszt  
    • 12 dkg vaj
    • egy csipet só
    • 1 tojás ( kihagyható)
    • 3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez: 

ELKÉSZÍTÉS

Tészta összeállítása: 15 perc  Sütés: 15 perc

Az omlós tészta viszonylag gyorsan elkészül, nem kell félni, hogy sokáig kell gyúrni, keleszteni. Aki nem tud időt szánni rá, akár egy robotgéppel is összeállíthatja az alap tésztát, ezzel a tésztával, sokkal finomabb, és autentikusabb, mint az alternatívának ajánlott leveles tésztával. Lehet variálni a lisztet is, teljes kiőrlésűvel ugyanolyan finom, mint tönkölyliszttel, vagy akár gluténmentessel.  Fontos, hogy ez utóbbiak esetében az arányok picit változhatnak egy megfelelő tészta érdekében, mint minden más sütésénél is, érdemes kitapasztalni.

  1. A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, majd a sót, a vizet, és végül a tojást, és homogén tésztává gyúrjuk. Ne sokáig, mert a vaj megolvad (könnyebben összeáll, ha egy 20-30 percet pihentetjük, vagy hűtőbe tesszük egy fóliában)
  2. Kinyújtjuk, majd belenyomkodjuk a sütőformába (gyümölcstorta forma) , szurkáljuk meg villával, hogy ne púposodjon fel (lehet babbal, lencsével megszórva is sütni) Fontos elősütni töltelék nélkül a tésztát, mivel elázhat a tojásos tölteléktől ellenkező esetben.
  3. 15 percig 180 °C-os sütőben süssük
  4. Sütés közben elkészítjük a quiche töltelékét. Pirítsuk meg a kockára, vagy téglalapra vágott szalonnát, majd csurgassuk le a zsiradékot.
  5. Egy tálban felverjük a tojásokat. Hozzáadjuk a tejszínt és a tejet. Ízlés szerint adjunk sót és esetleg egy csipet szerecsendiót, aki szereti.
  6. Reszeljük le a sajtreszelőn Cervinus Perfetto sajtot és szórjuk bele a tojásos keverékbe.
    Szórjuk a pirított szalonnát a kisült tésztára, majd öntsük a tojásos keveréket rá, és reszeljük a tetejére a Cervinus Delicato sajtot.
  7. Körülbelül 30-40 percig süssük 190°C-os sütőben. A quiche akkor sült meg, amikor aranyszínű, anélkül, hogy túl barna lenne. Ínycsiklandózó illat, na és az íze…..

TIPP

várd meg, amíg a quiche kissé lehűl, mielőtt felvágod. Akár melegen, akár hidegen egy saláta kíséretében nagyon tápláló étel. Főételként is megállja a helyét, de franciák előételként is fogyasztják. Próbáld ki, ezt még a gyerekek is imádni fogják.

Jó étvágyat kívánunk!