Az egyik legismertebb előétel Burgundiában, a sajtpuffancs (gougères au fromage) Nagyon népszerűek, kívül ropogósak, belül lágyak, és ha otthon kimarad sajt remek nassolnivaló. Akár aperitifnek, borozás –sörözés mellé, vagy vendégvárónak is kiváló. Mi most megbolondítjuk egy kis kecskesajtos ízvilággal.
forrás: https://www.marmiton.org/recette
ÖSSZETEVŐK 4 FŐ-re
- 150 g liszt
- 4 tojás +1 sárgája
- 150 g Picante sajt
- 80 g vaj, 15g a kikenéshez
- só, bors, egy csipet szerecsendió
- 2,5 dl forralt víz
ELKÉSZÍTÉS
Elkészítés: 20 perc Sütés: 25 perc
-
- Melegítsük fel a sütőt 200 ° C-ra
- Fazékban forraljunk fel 2,5 dl vizet, a darabokra vágott vajjal és kb. 1 teáskanál sóval, ízlés szerint.
- A tűzről levesszük, és egyszerre hozzáadjuk a lisztet.
- Keverjük össze erőteljesen, és hagyjuk megszáradni 1 percig alacsony hőfokon.
- Néhány percig hagyjuk hűlni, és egyesével adjuk hozzá a tojásokat, jól összekeverve. Vigyázzunk, ha túl forró a tojás, megsül.
- Hozzáadjuk a reszelt Picante sajtot, szerecsendiót, sót és borsot. (kis reszelt sajtot hagyjunk meg a tetejére.)
- Helyezzünk kis különálló halmokat a pasztából 2 teáskanál segítségével, vagy egy habzsák segítségével egy kivajazott tepsire.
- A kis puffancsokat tojássárgájával lekenve szép színt kap, és még egy kis reszelt sajt a tetején igazán ínycsiklandóvá teszi.
- Süssük 25 percig folyamatos ellenőrzés mellett, nehogy megégjen.