Az egyik legismertebb előétel Burgundiában, a sajtpuffancs (gougères au fromage) Nagyon népszerűek, kívül ropogósak, belül lágyak, és ha otthon kimarad sajt remek nassolnivaló. Akár aperitifnek, borozás –sörözés mellé, vagy vendégvárónak is kiváló. Mi most megbolondítjuk egy kis kecskesajtos ízvilággal.

forrás: https://www.marmiton.org/recette

45 perc

könnyű

532 kcal/fő

ÖSSZETEVŐK 4 FŐ-re

  • 150 g liszt
  • 4 tojás +1 sárgája  
  • 150 g Picante  sajt 
  • 80 g vaj, 15g a kikenéshez
  • só, bors, egy csipet szerecsendió
  • 2,5 dl forralt víz

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés: 20 perc Sütés: 25 perc

 

    1. Melegítsük fel a sütőt 200 ° C-ra
    2. Fazékban forraljunk fel 2,5 dl vizet, a darabokra vágott vajjal és kb. 1 teáskanál sóval, ízlés szerint.
    3. A tűzről levesszük, és egyszerre hozzáadjuk a lisztet. 
    4. Keverjük össze erőteljesen, és hagyjuk megszáradni 1 percig alacsony hőfokon.
    5. Néhány percig hagyjuk hűlni, és egyesével adjuk hozzá a tojásokat, jól összekeverve. Vigyázzunk, ha túl forró a tojás, megsül.
    6. Hozzáadjuk a reszelt Picante sajtot, szerecsendiót, sót és borsot. (kis reszelt sajtot hagyjunk meg a tetejére.) 
    7. Helyezzünk kis különálló halmokat a pasztából 2 teáskanál segítségével, vagy egy habzsák segítségével egy kivajazott tepsire.
    8. A kis puffancsokat tojássárgájával lekenve szép színt kap, és még egy kis reszelt sajt a tetején igazán ínycsiklandóvá teszi.
    9. Süssük 25 percig folyamatos ellenőrzés mellett, nehogy megégjen.

TIPP

Soha ne nyissd ki a sütőt sütés közben, különben a puffancs ellaposodik. Inkább kisebb kupacokat tegyünk nyersen a sütőbe, mert akkor könnyebben megdagad ducira. Nagyon jól fagyasztható. Ebben az esetben kissé kevésbé süssük meg, fagyasszuk le – és a felolvasztáshoz melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra, és melegítsük 5 percig.

Jó étvágyat kívánunk!