HAJDINA PALACSINTA (GALETTE BRETONNE)

Az igazi Galette Bretonne, a francia konyha egyik gyöngyszeme a hajdina palacsinta, mely nem tévesztendő össze a hagyományos Crêpe -el. Rengeteget féle töltelékkel elkészíthető nagyon egészséges és teljesértékű táplálék lehet bármely étkezésre. Érdekesség, hogy a palacsinták mérete eltér a hagyományos palacsintáétól, Bretagne-ban óriás palacsintákat készítenek, és abból egyet fogyasztanak választott töltelékkel saláta kíséretében. Ha nincs óriáspalacsinta sütő otthon, gyakorlott háziasszonyok könnyedén elkészíthetik egy lapos hússütőben, mely átmérője kb.28 cm.
Cervinus Delicato vagy Szarvasi Caciotta sajttal készítve nyúlósabb, Cervinus Perfetto vagy Fenomenale ill. Szarvasi Picante sajttal karakteresebb sajtélményben részesülhetsz

10 perc

könnyű

104 kcal/db

ÖSSZETEVŐK 10 FŐ-re

  • 330 g hajdina liszt
  • 1 tojás
  • 75 cl víz
  • 2 evőkanál olaj, vagy vaj
  • 15 g só

ELKÉSZÍTÉS

  1. Öntsük a lisztet egy tálba, és készítsünk egy mélyedést a közepén. Hozzáadjuk a 2 csipet sót.
  2. Folyamatosan kevergetve adagolja hozzá a vizet, és erőteljesen keverje össze egy keverővel. Így egy sűrű folyékony nokedli tésztaszerű masszát kap. (sűrűbb, mint a hagyományos palacsinta tészta)
  3. Adja hozzá a tojást, amely szép színt kölcsönöz majd a tésztának a főzés során, és jól keverje össze.
  4. Mint minden palacsintatészta, ez is igényli a pihentetést sütés előtt. Hagyja a tésztát kb. 2 órán át hűtőszekrényben pihenni, ruhával vagy élelmiszer-fóliával letakarva.
  5. Tegyen egy kevés vajat a palacsinta sütőjébe, és tegye közepes lángra.
  6. A serpenyőben, miután a vaj megolvadt, öntsön egy kanál tésztát, majd gyorsan döntse meg a serpenyőt, hogy a tészta az egész felületre szétterjedjen.
  7. Süssük mindkét oldalt kb. 2 percig.
  8. A palacsinta megfordításához egy spatulával óvatosan nyúljon a szélei alá, és meglehetősen gyorsan megfordíthatja.

TIPP

A töltelékhez használja a fantáziáját, például: gomba, sajtkrém, CERVINUS SAJTOK, fokhagyma és petrezselyem erdei palacsintához. Természetesen, mint a hagyományos palacsintát, ezt is fogyaszthatja sósan és édesen is.