A sajtkultúra – a borkultúrához hasonlatosan – ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része. E két csodálatos emberi produktum között sok a rokon vonás, hiszen mindkét fajtából a legizgalmasabbakat gondosan érlelik, kezelgetik, ápolják, míg végül elérik teljes nagyszerűségüket.

Bár a bor és a sajt általában jól érzik magukat egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Igaz, hogy alapvetően mindent az egyéni ízlés dönt el, a gasztronómiai kultúrában járatosabbak számára a tendenciák, a sajt- és borpárosítások főbb elvei, irányai mégis adottak, mondhatni évszázados tapasztalásokon alapulnak.

A közhiedelemmel ellentétben a sajtokhoz nem csak és nem is elsősorban a vörös borok illeszthetők a legjobban. A vörös borokban gyakorta jelenlévő csersav (tannin) a legtöbb sajtot „legyőzi”, márpedig harmónia csak a sajt és bor közötti megfelelő egyensúly esetén alakulhat ki.

A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztják együtt. Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk: minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá.

A fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégis vöröset ajánlanak a szakértők.

Íme néhány alapszabály:

  1. A sajt csak az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg.
  2. Tévhit, hogy a sajtokhoz inkább a testesebb vörösborok illenek. Sőt! Vaktesztek alapján a kifejezetten vékony vörösök és bizonyos fehérborok jobban működnek a sajtokkal.
  3. Nagyon fontos az is, hogy a sajtnak és a bornak egyforma intenzitású ízei legyenek. Fiatal, friss sajtokhoz könnyebb, üdébb, lendületesebb borokat párosítsunk, míg érettebb, összetettebb ízvilágú sajtokhoz, érettebb, testesebb borokat ajánljunk!

Milyen Bort válassz a különböző sajfajtákhoz?

A sajtok – akárcsak a borok – világa is nagyon változatos és izgalmas, hiszen talán nem túlzás azt állítani, hogy ahányféle sajt létezik, annyiféle stílus, ízvilág és érettség jellemzi őket. Ráadásul ugyanannyira befolyásolja a sajtok ízvilágát, hogy milyen alapanyagból készülnek, vagy hogyan érlelik őket, mint ahogy a borok esetében is.

Klasszikus kettős a sajt és a bor, hiszen remekül érzik magukat egymás társaságában, feltéve, ha megfelelően párosítjuk őket. Hogy harmonikus legyen a „kapcsolatuk”, néhány főbb irányvonalat érdemes szem előtt tartani bor- és sajtválasztáskor.

Nézzük tehát, milyen sajtokhoz milyen borokat válasszunk.

forrás: torzsasztal.com

Friss sajtok, üde, könnyed borok

A friss sajtok – mivel egyáltalán nem, vagy nagyon rövid ideig érlelik őket – túrószerűek, vagy krémesek, kenhető állagúak. Könnyedek, ízben inkább natúrak – bár időnként borsos, zöldfűszeres, fokhagymás, diós stb. változatokkal is találkozhatunk –, ezért friss, lendületes, szép savszerkezetű, üde fehér-, esetleg rosé borokat párosítsunk ezekhez a sajtokhoz.

A kecske- és juhsajtok borpárjai

A kecskesajtok esetében érettségükre nézve nagy lehet a különbség, hiszen a friss krémsajtoktól kezdve a félkemény és kemény sajtokig bezárólag mindenféle stílusban találkozhatunk velük. Így az, hogy milyen bort válasszunk az adott sajthoz, elsősorban attól függ, hogy milyen érettségű sajttal van dolgunk. Ha kapott a kecskesajt némi érlelést, akkor válasszunk érleltebb, kerekebb bort mellé. Ha pedig juhsajttal van dolgunk, válasszunk nagyobb formátumú, érleltebb fehérbort, amelyek aromavilága is gazdag.

Félkemény és kemény sajtok, közepesen testes borok

Ezen sajtok tábora is rendkívül széles, hiszen itt is ugyanúgy meghatározza a tej eredete, vagyis a legelő, valamint a sajtkészítés fázisai és érlelése, hogy milyen is lesz a végeredmény, vagyis a sajt ízvilága, textúrája. Alapvetően azonban a félkemény sajtok már nem a friss, üde borokat kívánják, hanem a közepesen testes, kerek, száraz fehérborokat, vagy pedig kifejezetten könnyed, nagyon alacsony tannintartalmú vörösborokat.

A lágy- és a rúzsos sajtok borpárjai

A nemespenésszel érlelt lágy sajtokhoz, mint például a brie vagy a camembert, szintén érettségi állapottól függően válasszunk borpárt. Ha a sajt már egy picit érettebb, tökéletes társa lehet egy könnyedebb, mégis karakteres gyümölcsös vörösbor. Az összefoglaló nevüket az érlelés közben a felületükön megjelenő vöröses-narancsos színükről kapó rúzsos sajtok – mivel hosszabb érlelésük miatt markánsabb, erőteljesebb ízvilágúak – a nagyobb formátumú, hosszabban érlelt vörösborokat igénylik.

A füstölt sajtok és a barrique

Ha füstölt sajthoz választunk bort, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy az adott sajt milyen mértékű füstölést kapott, mennyire intenzív ízében a füstös aromavilág. Amennyiben kicsit erőteljesebb a füstölése, válasszunk hozzá fahordós tónusokat felmutató, akár újhordós érlelésű barrique bort, mint amilyen például Mátra Superior Olaszrizling Barrique 2017 tételünk, amely az egyedi borkülönlegességeinket, a legjobb évjáratok legkülönlegesebb tételeit felvonultató Exkluzív sorozatunk tagja.

Milyen Bort válassz a Szarvasi sajtokhoz?

Prosecco és Cervinus Fenomenale sajtunk

Legidősebb és legérettebb sajtunkhoz kissé testesebb vörösbor is kiváló választás.
Kivételes gasztronómiai élményt jelent azonban az, amikor a prosecco buborékai csodálatosan ellágyítják a kemény sajtunk textúráját és sósságát. Különleges, érett sajtunkhoz kiváló választás egy elegánsan gyöngyöző olasz pezsgőbor.

Cabernet savignon és Cervinus Perfetto sajtunk

Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk egy érett sajt ízét, kell egy jó csersavas, testes bor – amilyen a cabernet savignon.

Chardonnay és Cervinus Delicato sajtunk

Mindegy, hogy eredeti valójában vagy olvasztva fogyasztjuk a sajtot, a chardonnay gyümölcsös jegyeivel jó párost alkot majd.

Merlot és Szarvasi Caciotta sajtunk

Lágy, kissé édeskés félkemény sajtunkhoz kiválóan passzol egy közepesen testes, gyümölcsös zamatú, bársonyos csersavakkal rendelkező Merlot.

Sauvigon Blanc és Szarvasi Picante sajtunk

Szarvasi Picante sajtunk habár tehéntejből készült, lágy és jellegzetes kecskesajt aromával rendelkezik – köszönhetően a speciális kecskegida oltónak, amellyel készül. Élénk savú, jellegzetes illat- és ízvilágú reduktív fehérbor kiváló választás mellé, mint például egy jófajta Sauvigon Blanc.

EGÉSZSÉGÉRE

Ezért együnk minden nap sajtot

A sajtok egészségre gyakorolt hatásairól kettős kép él a köztudatban, sokan a zsír- és koleszterintartalmuk miatt nem tartják egészségesnek. Egy közelmúltban végzett kutatás azonban megállapította, hogy a rendszeres sajtfogyasztás olyan komoly betegségek megelőzésében is segíthet, mint a stroke, vagy a szívinfarktus.
Miért egészségesebbek a Szarvasi Cervinus sajtok?