Au gratin burgonya pulykasonkával

Az „au gratin” technika a francia konyhából származik, és a gratinálás eljárására utal, amely során az étel tetejét ropogós, aranybarna réteggé sütik. Az eredeti „Gratin Dauphinois” egy híres francia burgonyás étel, amelyet tejszínnel és sajttal készítenek, és gyakran szerepel a francia vidéki konyha repertoárjában. Az „au gratin” kifejezés a francia „gratter” szóból ered, ami azt jelenti, hogy „kaparni” vagy „reszelni”, utalva a sajt vagy kenyérmorzsa rétegére az étel tetején. A 19. században a technika népszerűvé vált, és különféle alapanyagokkal kezdték el készíteni, beleértve a burgonyát is. Az au gratin burgonya klasszikus példája annak, hogyan lehet egyszerű alapanyagokból gazdag és ízletes ételt készíteni, amely minden étkezést különlegessé tesz. Az étel mára világszerte elterjedt, és számos változata létezik, különböző sajttípusokkal és kiegészítőkkel.

 

100 perc

közepes

600 kcal/adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 800 g burgonya
  • 200 g pulyka sonka, kockára vágva
  • 200 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 500 ml tej
  • 100 g reszelt Cervinus sajt
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál mustár (opcionális)
  • 1 csipet szerecsendió (opcionális)
  • Friss petrezselyem a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk vékony szeletekre. Ha fagyasztott zöldborsót használunk, forró vízben pár percig főzzük, majd szűrjük le. Egy közepes lábasban olvasszuk fel a vajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és pároljuk, amíg a hagyma üveges lesz. Szórjuk bele a lisztet, és folyamatosan keverjük, amíg aranybarna lesz (kb. 2-3 perc). Fokozatosan adjuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Főzzük közepes lángon, amíg a mártás besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ízesítsük sóval, borssal, mustárral és szerecsendióval (ha használunk). Egy kivajazott sütőtál aljára helyezzünk egy réteg burgonyát. Szórjuk meg a kockára vágott pulyka sonkával és a zöldborsóval. Öntsünk rá egy réteg béchamel mártást. Ismételjük meg a rétegezést, amíg az összes hozzávaló elfogy, a tetejére béchamel mártás és reszelt sajt kerüljön. Fedjük le a sütőtálat alufóliával, és süssük 30 percig. Távolítsuk el az alufóliát, és süssük további 20-25 percig, amíg a teteje aranybarna lesz és a burgonya teljesen megpuhul. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pihenni 10 percig. Szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemmel a tálalás előtt.

 

Jó étvágyat kívánunk!