Cervinus sajtos fondue

A fondue eredete Svájcból származik, és a 18. században terjedt el szélesebb körben, különösen a hegyvidéki régiókban. Kezdetben egyszerű, olvasztott sajt- és kenyérkombinációként készült, mivel ezeket az alapanyagokat könnyen el lehetett tárolni a hideg hónapokban. A recept először 1825-ben jelent meg írásban Brillat-Savarin francia gasztronómus által. A 20. század közepén, Svájc nemzeti ételeként népszerűsítették, ami hozzájárult a nemzetközi elterjedéséhez. A fondue különböző változatai is kialakultak, például a húsos és csokoládés fondue. Az étel közösségi jellegét hangsúlyozva, a fondue gyakran baráti és családi összejövetelek kedvelt étele.

 

30 perc

könnyű

800 kcal/adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 200 g Cervinus Delicato sajt
  • 200 g Cervinus Perfetto sajt
  • 200 g Cervinus Fenomenale sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 300 ml száraz fehérbor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál víz
  • Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Szerecsendió ízlés szerint
  • Kockára vágott kenyér a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

Reszeld le a sajtokat, és dörzsöld be a fondüedényt a fokhagymával. Öntsd bele a bort és a citromlevet, majd melegítsd lassan. Fokozatosan add hozzá a sajtot, folyamatos keverés mellett, amíg teljesen felolvad. Keverd össze a kukoricakeményítőt a vízzel, majd add a sajtkeverékhez. Ízesítsd borssal és szerecsendióval. Tálald azonnal, kockára vágott kenyérrel.

 

Jó étvágyat kívánunk!