Sajtos francia pirítós

 

A Croque Monsieur a francia konyha egyik klasszikus fogása. A szendvics elkészítéséhez jellemzően két szelet fehér kenyeret használnak, amelyeket besamelmártással, vagy esetleg mustárral kennek meg. A szeletek közé általában sonka és sajt kerül, majd miután összezárták a szendvicset, sütőben vagy serpenyőben megpirítják mindkét oldalát. A neve a francia croque (ropogós) és monsieur (úriember) szavakból ered, de egyébként több változata is van (pl. Croque señor, amely paradicsomos salsával készül, vagy Croque norvégien, amelyben lazac van sonka helyett). A női verzió a Croque Madame, amelynek a tetejére egy tükörtojás kerül, ami a hölgyek kalapját jelképezi.

 

30 perc

könnyű

600 kcal/ adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 szelet toast kenyér
  • 4 szelet Cervinus Ideale sajt
  • 20 g vaj
  • 2 ek liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem

ELKÉSZÍTÉS

Egy kisebb serpenyőben olvasszuk fel a vajat és sűrű kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet. Keverjük csomómentesre, ízesítsük sóval és borssal, majd ha besűrűsödött vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt adjuk hozzá a tojásokat és az apróra vágott petrezselymet és keverjük el.

4 szelet kenyeret kenjünk meg a besamelmártással, majd helyezzük rájuk a sajtszeleteket. Ezután tegyük rájuk a többi kenyérszeletet és ezeknek a tetején oszlassuk el a maradék besamelt.

Helyezzük a szendvicseket egy kivajazott tepsibe és előmelegített sütőben süssük őket aranybarnára.

 

Jó étvágyat kívánunk!