Gnocchi paradicsomszósszal és sajttal

 

A gnocchi az olasz konyha egyik kedvelt tésztaféléje. Hagyományosan lisztből, tojásból, sóból és burgonyából készül az alaptésztája. A „gnocchi” elnevezés az olasz „nocchio” szóból származik, amely „csomót” vagy „ujjpercet ” jelent, utalva a tészta sodrásával és formázásával elért jellegzetes formára. Miután a gombócokat megformázták, gyakran villához vagy egy tradicionális gnocchi-deszkához nyomják őket, hogy barázdákat képezzenek, amelyek egy jellegzetes mintát hoznak létre. Ez a mintázat segíti, hogy a gnocchira több mártás ragadjon. A gnocchit rendszerint különböző szószokkal szokták tálalni. Az olaszok leggyakrabban önálló ételként fogyasztják, de egyes főételek mellé köretként is tálalható.

 

60 perc

közepes

780 kcal/ adag

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg krumpli
  • 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 45 dkg passzírozott paradicsom
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • só, bors, cukor ízlés szerint
  • 10 dkg Cervinus Fenomenale sajt

ELKÉSZÍTÉS

A szószhoz az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd ráöntjük a passzírozott paradicsomot. Hozzáadjuk a bazsalikomot, oregánót és az apróra vágott vagy összenyomott fokhagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk is. Amikor felforrt lehúzhatjuk a tűzről.

A gnocchihoz a krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. Miután kihűlt, összetörjük és hozzákeverjük a tojást, 1 tk sót és a lisztet. Egyneművé gyúrjuk, majd kisebb darabokat vágunk le és hengereket sodrunk belőle. A hengerekből kb. ujjpercnyi darabokat vágunk le, és kis tojásokat gyúrunk, majd egy villa segítségével bordázzuk őket. Forró vízben főzzük ki a gnocchikat. Amikor feljöttek a víz tetejére, akkor kiszedhetjük őket. Ezután a szószba forgatjuk őket. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!