Rakott karfiol darált hússal és sajttal
A különböző rakott ételek rengeteg kultúrában megtalálhatóak és nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen nagyon sokféle változatban el lehet készíteni őket. A legtöbbször tartalmaznak valamilyen húst, amelynek köszönhetően laktatóak, a zöldségek pedig biztosítják, hogy a vitamin se hiányozzon ezekből az ételekből. Magyarországon a rakott krumpli, rakott káposzta és a rakott karfiol a legnépszerűbbek. A karfiol nagyon egészséges zöldség, változatosan elkészíthető és a diétás étrendekbe is beilleszthető. Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amelyet mélyhűtött állapotban is megőriz, így bátran lefagyaszthatjuk és bármikor elővehetjük, hogy kipróbáljuk ezt a finom rakott karfiol receptet, amely természetesen akkor a legjobb, ha minél több sajtot használunk hozzá.
Hozzávalók 4 főre:
- 2 fej karfiol
- 60 dkg darált hús
- 20 dkg rizs
- 30 dkg Cervinus Delicato sajt
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 dl tejföl
- 1 tk pirospaprika
- só, bors ízlés szerint
- 1-2 dl víz
- kevés olaj
ELKÉSZÍTÉS
A karfiolt szedjük rózsáira és főzzük meg sós vízben kb 5-7 perc alatt, majd szűrjük le és tegyük félre. Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg kevés olajon, majd keverjük bele a pirospaprikát. Ezután adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd öntsünk rá kevés vizet (1-2 dl) és főzzük puhára. A rizst külön főzzük meg, sózzuk, borsozzuk. Miután elkészült a darált hús és a rizs is, keverjük össze őket. A sajtot reszeljük le. Egy tepsi aljába öntsünk kevés olajat, majd tegyük rá a karfiolrózsák felét, erre rétegezzünk a darált húsos rizsből, a sajtból és tejfölből is. Tegyük rá a megmaradt karfiolokat, majd kenjük meg tejföllel és szórjunk a tetejére is sajtot. 180 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre.