Pestos tészta pulykamellel és sajttal

 

A pesto az olasz konyha egyik koronázatlan királya. Már az ókorban is készítettek hasonló mártást, amikor elkezdték a fűszereket mozsárban őrölni. Maga a „pesto” szó is az elkészítés módjára utal, hiszen a jelentése „őrölni”. Két legismertebb fajtája a zöld vagy „alla genovese”, bazsalikomra és a piros, vagy a „alla siciliana”, paradicsomra alapozva. Ahogyan a nevük is mutatja, az előbbit a genovai Liguria, míg az utóbbit a Szicíliaik hangolták tökéletessé. Népszerűségük azóta is töretlen, jellegzetes ízüket a világon szinte mindenhol kedvelik.

 

40 perc

közepes

434 kcal/ adag

Hozzávalók 4 főre:

Pestohoz:

  • 1 ek fenyőmag
  • 5 dkg bazsalikom
  • 5 dkg Cervinus Superiore sajt
  • 1 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Tésztához:

  • 50 dkg pulykamell
  • 50 dkg spagetti
  • kevés olaj
  • só, bors, ízlés szerint
  • 1 tk bazsalikom

ELKÉSZÍTÉS

Először készítsük el a pestot. A fenyőmagot, bazsalikomot, sajtot, citromlevet és a fokhagymát kezdjük el összedolgozni turmixgépben. Az olívaolajat fokozatosan adagoljuk hozzá és addig keverjük, míg krémes nem lesz. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A pulykamellet kockázzuk fel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal, majd serpenyőben süssük meg kevés olajon. Eközben a tésztát főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le és a főzővízből tegyünk félre 1 pohárral. A serpenyőben lévő húsra öntsük rá a pestot, majd öntsünk hozzá annyi főzővizet, hogy krémes legyen. Ezután adjuk hozzá a tésztát is és kb fél perc alatt forgassuk át az egészet. Tálaláskor reszeljünk rá Cervinus Superiore sajtot.

 

Jó étvágyat kívánunk!