A napfény egészséget biztosít

– használjuk ki az első igazi napsugarakat, uzsonnázzunk a szabadban.

Érlelt sajtok – napfény = a tuti párosítás

A napfénynek ezernyi csodás hatása van a szervezetre. Persze csak akkor élvezhetjük ki ezeket az előnyöket, ha betartjuk a szabályokat és nem órákat vagyunk odakint a tűző napon és nem égünk le. Milyen hatásai vannak a napfények? Mutatjuk is a válaszokat.

A napfény jobb alvást biztosít, hiszen segít a cirkadián ritmus beállításában, mégpedig a szerotoninszint és a melatoninszint megfelelő szabályozásával. A melatonin egy olyan hormon, amely elsősorban este termelődik a szervezetünkben. A mennyisége határozza meg, hogy mennyire leszünk álmosak ebben a napszakban. Reggel ébredés idején pedig jelentősen lecsökken ennek a hormonnak a szintje, így készíti fel a szervezetünket az ébredésre.

Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy nagyobb az esélye a depresszió kialakulásának. A napfény segít megnövelni a szervezetben ennek a vitaminnak szintjét, ezzel nemcsak a megelőzésben segít, hanem a depresszió tüneteit is csökkenteni tudja.

Nyáron sokkal élénkebbnek és energikusabbnak érezhetjük magunkat, mint a téli, komor hónapokban. Ennek nem más az oka, minthogy napfény hatására energia termelődik a szervezetünkben.

A napfény hatására a bőrben nitrogén-oxid raktárak szabadulnak fel, ami az artériák tágulását idézi elő, ez pedig a vérnyomás csökkenésével jár együtt. Ha a vérnyomás csökken és stabilizálódik, akkor kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

 

A metabolikus szindróma kialakulását is csökkenti a napfény, ugyanis csökken a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a testzsír szintje a szervezetben.

A napfény az immunrendszer működésére is jó hatással van, és sokat segít az immunrendszer egészségének fenntartásában. Nem mellesleg az olyan gyulladásos bőrbetegségek kezelésében is jótékony hatású lehet, mint a pikkelysömör és az ekcéma.

Napfény hatására egyes autoimmun betegségek is javulást mutatnak, mint például az ízületi gyulladás vagy a gyulladásos bélbetegség.

A D-vitamin segít a kalcium és a foszfor felvételében és hasznosulásában. Ezek az ásványi anyagok pedig elengedhetetlenek az egészséges csontok, fogak és izmok fenntartásához.

Kutatások igazolják, hogy a napfény még az életünket is meghosszabbíthatja. Igaz, nem sokkal, de a tanulmány szerint akár 3 évvel hosszabb ideig élhetünk, ha nem menekülünk el a napfény elől az életünk során.

 

Forrás: https://gyogyszernelkul.com/a-napfeny-egeszseget-biztosit/