Foccacia-olasz kenyérlepényke

 

A Focaccia (ejtsd: fo-kah-cha) a pizza tésztához hasonló lapos kenyér, amely lehet édes vagy sós. Olaszországban Liguria a focaccia legismertebb régiója, amelyet Genovában „classica”-nak hívnak, és ami 1/2-1 hüvelyk vastag, könnyű kéreggel és olajjal teli bemélyedésekkel a felületén. Liguriában egy másik kedvenc a focaccia di Recco, amely egy nagyon vékony, friss sajttal töltött tészta lapból készül. Mindkettő esetén a bemélyedéseket a tetején az ujjhegyekkel készítik, és olívaolajjal bőven meglocsolják. Tápláló is, és ami jó benne, hogy kevés összetevővel is nagyon finom. Az őszi napsütésben érezd te is magad a Ligur tengerparton (ami a világon az egyik legcsodásabb tengerpart) és készíts egy ilyen olasz lapos kenyérkét. Bármilyen napszakban ideális, de reggelire igazán tökéletes napindító. 

 

2 óra 45 perc
+25 perc sütés

közepes

496 kcal/ adag

Hozzávalók 1 tepsire (kb.6 személyre):

  • 25 g friss élesztő (10g száraz gyors élesztő por) 
  • 650 g liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 450 gr meleg víz
  • 50 g olívaolaj (5 evőkanál) 
  • 9 g sót
  • 40 g reszelt Cervinus Perfetto sajt
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 ág rozmaring
  • nagyszemű só díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

  1. Készítsük elő egy tálat, amibe az élesztőt, 150 g liszttel és 150 g vízzel 1 teáskanál cukorral összekeverjük és hagyjuk állni 15 percig, hogy az élesztő megdagadjon.
  2. adjuk hozzá a többi lisztet, sót és cukrot és a keveréket egy robotgép táljába kezdjük el dagasztani
  3. fokozatosan adjuk hozzá a maradék 300 ml vizet, és az olívaolajból 3 evőkanálnyit, amíg sima, rugalmas pasztát nem kapunk, amely leválik a tál faláról.
  4. folytassuk a dagasztást körülbelül 5 percig.
  5. majd gyúrjuk golyó formára, és fedjük le a tésztát tiszta ruhával, és hagyjuk 2 órát pihenni amíg megdagad
  6. készítsünk elő egy sütőpapírral borított és olajjal átkent tepsit, és öntsük rá a tésztát, majd hagyjunk további fél órán át a tepsiben, hogy megemelkedhessen
  7. melegítsük elő a sütőt 180 ˚C fokra
  8. nyomjuk be az enyhén olajozott ujjbegyünket a tésztába, hogy körülbelül 2 cm mély bemélyedéseket képezzen, locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal 
  9. szórjuk meg a fokhagyma por és az apróra reszelt Cervinus Perfetto sajt keverékével, majd díszítsük rozmaringgal és nagy szemű sóval 
  10. süssük kb.25 percig

TIPP

Legjobb frissen elfogyasztani, azonban vászon zsákba rakva legfeljebb 2 napig is eltartható; ebben az esetben a focaccia-t néhány percig a sütőben fel kell melegíteni fogyasztás előtt. A megsült focaccia fagyasztható is, majd kiolvasztás után újramelegíthető.

Jó étvágyat kívánunk!