10. Sajtmustra: a terroir nyomában
Együtt keresik a választ a sajtkészítők arra a kérdésre, hogy van-e magyar sajt-terroir és mit hívunk terroir sajtnak?
Szeptember 2-án az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a 10. Sajtmustrának, mely idén egy szakmai konferenciából és az országos sajtbírálatból áll.
A konferencián a termőföldtől, a gyepeken és legelőkön át, a tej termelésén keresztül, végül a sajt érlelésének folyamatában keressük a terroir jelenség kritériumait és hatásait a sajtokra vonatkozóan. Segítségünkre lesz ebben Dr. habil. Kalocsai Renátó PhD, aki a talajműködésről fog előadást tartani, melyet Dr. Bajnok Márta sajtkészítőkre szabott növényélettani prezentációja követ. Dr. Tóth Tamás beavat minket abba, hogy hogyan lesz a fűből tej, végül a konferenciát Magyar László sajtmester előadása zárja, aki bemutatja, hogy a tejben található zamatanyagoknak mi lesz a sorsa a sajt érlelése során. Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésben együtt keressük arra a választ, hogy van-e magyar sajt-terroir?
Az országos sajtbírálat minden sajtkészítő számára nyitott, célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel és ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket. Idén a frissen végzett 37 sajtbíra is részt vesz a sajtok értékelésében.
A 17 órai eredményhirdetést követően sajtbuli veszi kezdetét, ahol sajtkészítők fognak sajtjaikból sütni-főzni.
Pontos program és további információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu
Sajtverseny nevezés: https://nevezes.sajtkeszitok.hu
Szakmai konferencia regisztráció: https://forms.gle/41TEGZ6HKisUUdr76
2022. szeptember 2. Etyek, Látogatóközpont
PROGRAM
8:00-9:00 |
Regisztráció, kávé |
9:00-9:15 | Köszöntő (Hegedűs Imre, elnök) |
9:15-10:00 | Hogyan működik a talaj? – Dr. habil. Kalocsai Renátó PhD |
10:15-11:00 | Gyepekről, gyepnövényekről sajtkészítőknek – Dr. Bajnok Márta |
Szünet (Terroir sajtok kóstolása) | |
11:45-12:30 | Hogyan lesz a fűből tej? – Dr. Tóth Tamás |
12:45-13:30 | A tejben található zamatanyagok sorsa a sajt érlelése során – Magyar László |
13:40-14:10 | Kerekasztal: Van-e magyar sajtterroir? A kerekasztal résztvevői: Zapletál Zoltán (MTKI) Ficsor Árpád (Paraszt Sajt) Kiss Ferenc (Kiss Házi Sajt Manufaktúra) Kismarjai Balázs (egyetemi oktató, ELTE) Molnár János (Molnár János kecskesajtok, Kozmadombja) Moderátor: Reményik Kálmán (Vászolyi Sajtmanufaktúra) |
15:00- | Sajtbuli – Sajtkészítők asztala: – ParasztSajt Raklett – Vászolyi Sajtmanufaktúra Szt. Jakab sülve – Hegedűs Sajtműhely Etyeki Szíjács sülve – Maszlik Családi Gazdaság Grillsajt – Maszlik Családi Gazdaság szarvaspörkölt |
17:00 | X. Magyar Sajtmustra, eredményhirdetés |
18:00-22:00 | Sajtbuli |
Várunk benneteket 2022. szeptember 2-án Etyeken a X. Magyar Sajtmustrán!
Forrás: nak.hu, sajtmustra.hu