10.  Sajtmustra: a terroir nyomában

 

Együtt keresik a választ a sajtkészítők arra a kérdésre, hogy van-e magyar sajt-terroir és mit hívunk terroir sajtnak?

 

 

Szeptember 2-án az Etyeki Látogatóközpont ad helyet a 10. Sajtmustrának, mely idén egy szakmai konferenciából és az országos sajtbírálatból áll.

A konferencián a termőföldtől, a gyepeken és legelőkön át, a tej termelésén keresztül, végül a sajt érlelésének folyamatában keressük a terroir jelenség kritériumait és hatásait a sajtokra vonatkozóan. Segítségünkre lesz ebben Dr. habil. Kalocsai Renátó PhD, aki a talajműködésről fog előadást tartani, melyet Dr. Bajnok Márta sajtkészítőkre szabott növényélettani prezentációja követ. Dr. Tóth Tamás beavat minket abba, hogy hogyan lesz a fűből tej, végül a konferenciát Magyar László sajtmester előadása zárja, aki bemutatja, hogy a tejben található zamatanyagoknak mi lesz a sorsa a sajt érlelése során. Az előadásokat követő kerekasztal beszélgetésben együtt keressük arra a választ, hogy van-e magyar sajt-terroir?

Az országos sajtbírálat minden sajtkészítő számára nyitott, célja, hogy kiemelje a magas minőségű magyar sajtokat, megismertesse azokat a fogyasztókkal és a gasztronómia képviselőivel és ezáltal jobb piaci pozícióba juttassa a sajtkészítőket. Idén a frissen végzett 37 sajtbíra is részt vesz a sajtok értékelésében.

A 17 órai eredményhirdetést követően sajtbuli veszi kezdetét, ahol sajtkészítők fognak sajtjaikból sütni-főzni. 

Pontos program és további információk a Sajtmustra honlapján találhatók: www.sajtmustra.hu

Sajtverseny nevezés: https://nevezes.sajtkeszitok.hu

Szakmai konferencia regisztráció: https://forms.gle/41TEGZ6HKisUUdr76

 

 

2022. szeptember 2. Etyek, Látogatóközpont

PROGRAM

 

8:00-9:00

Regisztráció, kávé

9:00-9:15 Köszöntő (Hegedűs Imre, elnök) 
9:15-10:00 Hogyan működik a talaj? – Dr. habil. Kalocsai Renátó PhD
10:15-11:00 Gyepekről, gyepnövényekről sajtkészítőknek – Dr. Bajnok Márta
Szünet (Terroir sajtok kóstolása)
11:45-12:30 Hogyan lesz a fűből tej? – Dr. Tóth Tamás
12:45-13:30 A tejben található zamatanyagok sorsa a sajt érlelése során  – Magyar László
13:40-14:10 Kerekasztal: Van-e magyar sajtterroir? 
A kerekasztal résztvevői:
 Zapletál Zoltán (MTKI)
 Ficsor Árpád (Paraszt Sajt)
 Kiss Ferenc (Kiss Házi Sajt Manufaktúra)
 Kismarjai Balázs (egyetemi oktató, ELTE)
 Molnár János (Molnár János kecskesajtok, Kozmadombja)
Moderátor: Reményik Kálmán (Vászolyi Sajtmanufaktúra
15:00- Sajtbuli – Sajtkészítők asztala:
– ParasztSajt Raklett
– Vászolyi Sajtmanufaktúra Szt. Jakab sülve
– Hegedűs Sajtműhely Etyeki Szíjács sülve
– Maszlik Családi Gazdaság Grillsajt 
– Maszlik Családi Gazdaság szarvaspörkölt 
17:00 X. Magyar Sajtmustra, eredményhirdetés
18:00-22:00 Sajtbuli

 

Várunk benneteket 2022. szeptember 2-án Etyeken a X. Magyar Sajtmustrán!

 

Forrás: nak.hu, sajtmustra.hu