ENNYI SAJT VAN VALÓJÁBAN A MIRELIT RÁNTOTT SAJTBAN
A mirelit sajtból gyakran éppen az hiányzik, amiről azt gondolnád, hogy a legtöbb van benne.
Csakúgy, mint sok más élelmiszernek, az utóbbi időszakban a sajtnak is alaposan elszállt az ára, így felmerülhet benned, hogy az anyagi megfontolásokat szem előtt tartva inkább gyorsfagyasztott rántott sajtot vásárolj. Megkérdeztük a szakértőt, hogy a mirelit mennyivel rosszabb választás.
Mennyi sajt van a mirelit rántott sajtban?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány.hu kérdésére elmondta, a gyorsfagyasztott rántott sajt egy igen praktikus termék, ami a fagyasztóból kivéve gyorsan készre süthető, majd fogyasztható.
„A gyorsfagyasztott rántott sajtok többféle sajtból készülhetnek, melyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt. Azonban érdemes körültekintőnek lenni, mert a „rántott sajt” elnevezés mögött olcsó sajtok keveréke állhat” – figyelmeztetett a szakember.
A mirelit rántott sajt nem versenyezhet a hazaiva l Andrija Dobras / Getty Images Hungary
A sajttartalmat az összetevők felsorolásánál százalékos formában kell feltüntetni. Traszkovics Zsolt szerint szakmai szempontból ez a legfontosabb tényező, ami nagyban meghatározza a termék minőségét.
A sajt aránya 30-60 százalék között mozoghat, így az egyes termékek között jelentős különbségek lehetnek.
A gyorsfagyasztott rántott sajt másik fő összetevője a panír, ami szintén befolyásolja az élvezeti értéket. Az élelmiszermérnök megjegyezte, a panírnak – melybe az ízhatás javítása érdekében fűszerek is kerülhetnek – szép egyenletesnek és sérülésmentesnek kell lennie, hiszen sütés közben ez tartja egyben a sajtot.
Sokan a camembert sajtból is a mirelit változatot veszik Bartosz Luczak / Getty Images Hungary
„Ha valaki minőségi terméket szeretne vásárolni, mindenképp nézze át az összetevők felsorolását. Amennyiben az nem a sajttal, hanem például a panírmorzsával kezdődik, illetve a vízzel folytatódik, az általában a gyengébb minőség jele. Természetesen az ilyen termékek is lehetnek finomak, de gazdaságosabb előállításuknak illik megmutatkoznia az árukban is” – tette hozzá a szakember.
Forrás: divany.hu