Legyél te is sajtszakértő! Most eláruljuk a minőségi sajtok ismérveit
Sajttál Fotó: Getty Images
Ha sajtrajongó vagy, akkor a kedvenc fajtáid jellemzőit egyből meg tudod nevezni. Tudod, hogy minden sajt különleges a maga módján – az érési idő, a zsírtartalom, az íz és még sok más terén is jelentős különbségek vannak az egyes fajták között. Ha azonban még csak most ismerkedsz ezzel a nagyon egészséges és sokoldalú élelmiszerrel, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével biztosan a minőségi sajtokat fogod hazavinni.
A sajtokat két nagy csoportba oszthatjuk:
1. Tej alapú sajtok
A kemény sajtok előállításának fő alapanyaga a tej. Ha egy sajt tejből készült, akkor a végtermék drága lesz. És ami a legfontosabb – nagyon egészséges, mivel kalcium- és fehérjetartalma miatt szükséges a szervezetünk funkcióinak fenntartásához.
A friss sajtok az érleltekhez képest az alacsony sótartalom miatt egészségesebbek. Mivel azonban előfordulhat, hogy rosszindulatú baktériumok maradhatnak bennük, ezért gyerekeknek és terhes nőknek nem ajánlottak.
2. Tejmentes sajtok
Manapság a sajtok hatalmas választéka között van még egy termék – a növényi sajt. Jellemzője az alacsonyabb tejzsírtartalom (helyette növényi zsírokat, például kókusz- és pálmaolajat használnak). Tartalmazhat emellett akár tejfehérjét, szóját és ízfokozókat is. A sajtgyártó cégeknek ezeket az összetevőket fel kell tüntetniük a címkén.
Mint minden termék esetében, a magas ár a sajtoknál sem jelent automatikusan jó minőséget, ezért összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyek segítségével körültekintő döntést tudsz hozni az esti sajttál alapanyagainak összeválogatásakor.
- Figyelj a lyukakra – a sok egyenletesen eloszló lyuk a jó minőség jele.
- Ha kimért sajtotvásárolsz, nézd meg az eredeti csomagolást (tömb vagy kör alakú sajt). Az azon lévő címke elmondja, hogy milyen termékről van szó, és tartalmazza az összetevőket is.
- Az élénksárga szín legyen mindig gyanús: valószínűleg színezőanyagokkal és adalékanyagokkalérték el. A sajt valós színe legfeljebb enyhén sárga lehet.
- Ha egy darab sajtot egy darabig állni hagysz, meg tudod figyelni, hogy megjelennek-e olajos foltoka felületén vagy sem. Ha igen – ez növényi zsírok jelenlétére utal. A minőségi sajt felületének száraznak és homályosnak kell maradnia.
- Ha egy sajtdarab hajlításkor azonnal széttörik, az alacsony tejzsírtartalomra és a növényi olajok túlsúlyára utal.
- A minőségi termékből nem lehet golyót sodorni, mert szétmorzsolódik.
- A sajt minőségét jód segítségével is ellenőrizheted. A minőségi terméken megőrzi barna színét, ha van benne keményítő, a csepp kékre színeződik, a jódcsepp pedig zöldre színeződhet, ha más, nem feltüntetett összetevő van benne.
Reméljük, hogy hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a jövőben csak minőségi sajtok legyenek a hűtődben!
Forrás: kiskegyed.hu