Legyél te is sajtszakértő! Most eláruljuk a minőségi sajtok ismérveit

 

Sajttál Fotó: Getty Images

 

Ha sajtrajongó vagy, akkor a kedvenc fajtáid jellemzőit egyből meg tudod nevezni. Tudod, hogy minden sajt különleges a maga módján – az érési idő, a zsírtartalom, az íz és még sok más terén is jelentős különbségek vannak az egyes fajták között. Ha azonban még csak most ismerkedsz ezzel a nagyon egészséges és sokoldalú élelmiszerrel, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével biztosan a minőségi sajtokat fogod hazavinni.

A sajtokat két nagy csoportba oszthatjuk:

 

1. Tej alapú sajtok

kemény sajtok előállításának fő alapanyaga a tej. Ha egy sajt tejből készült, akkor a végtermék drága lesz. És ami a legfontosabb – nagyon egészséges, mivel kalcium- és fehérjetartalma miatt szükséges a szervezetünk funkcióinak fenntartásához.

friss sajtok az érleltekhez képest az alacsony sótartalom miatt egészségesebbek. Mivel azonban előfordulhat, hogy rosszindulatú baktériumok maradhatnak bennük, ezért gyerekeknek és terhes nőknek nem ajánlottak.

 

2. Tejmentes sajtok

Manapság a sajtok hatalmas választéka között van még egy termék – a növényi sajt. Jellemzője az alacsonyabb tejzsírtartalom (helyette növényi zsírokat, például kókusz- és pálmaolajat használnak). Tartalmazhat emellett akár tejfehérjét, szóját és ízfokozókat is. A sajtgyártó cégeknek ezeket az összetevőket fel kell tüntetniük a címkén.

Mint minden termék esetében, a magas ár a sajtoknál sem jelent automatikusan jó minőséget, ezért összegyűjtöttük azokat a tippeket, amelyek segítségével körültekintő döntést tudsz hozni az esti sajttál alapanyagainak összeválogatásakor.

  1. Figyelj a lyukakra – a sok egyenletesen eloszló lyuk a jó minőség jele.
  2. Ha kimért sajtotvásárolsz, nézd meg az eredeti csomagolást (tömb vagy kör alakú sajt). Az azon lévő címke elmondja, hogy milyen termékről van szó, és tartalmazza az összetevőket is.
  3. Az élénksárga szín legyen mindig gyanús: valószínűleg színezőanyagokkal és adalékanyagokkalérték el. A sajt valós színe legfeljebb enyhén sárga lehet.
  4. Ha egy darab sajtot egy darabig állni hagysz, meg tudod figyelni, hogy megjelennek-e olajos foltoka felületén vagy sem. Ha igen – ez növényi zsírok jelenlétére utal. A minőségi sajt felületének száraznak és homályosnak kell maradnia.
  5. Ha egy sajtdarab hajlításkor azonnal széttörik, az alacsony tejzsírtartalomra és a növényi olajok túlsúlyára utal.
  6. A minőségi termékből nem lehet golyót sodorni, mert szétmorzsolódik.
  7. A sajt minőségét jód segítségével is ellenőrizheted. A minőségi terméken megőrzi barna színét, ha van benne keményítő, a csepp kékre színeződik, a jódcsepp pedig zöldre színeződhet, ha más, nem feltüntetett összetevő van benne.

Reméljük, hogy hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a jövőben csak minőségi sajtok legyenek a hűtődben!

 

Forrás: kiskegyed.hu