Lepényreggeli

 

Szoky egy igazi napindító reggelit készít, hiszen a legfontosabb, hogy jól megalapozzuk a napunkat egy finom étellel. A Szarvasi grillsajtokat nem egészben, hanem az ételbe darabolva használja fel, amelyek ezúttal pikáns ázsiai és chilis ízvilágukkal igazán megbolondítják azt. Nem csak reggelire, de ebédre, vacsorára is fantasztikus étel. Tápláló és minden jót tartalmaz, amitől jól is lakunk. 

 

20 perc
+ 20 perc sütés

könnyű

511 kcal/ adag

Hozzávalók 5 személyre:

  • 200 g Szarvasi grillsajt
  • 1 evőkanál zsír, 
  • 300 g kolozsvári szalonna, 
  • 300 g cukkini, 
  • 8 db tojás, 
  • 1 csomag zöldhagyma, 
  • 1 kis köteg petrezselyem, 
  • 1 evőkanál finomliszt (30 g), 
  • 60 g 20 %-os tejföl, 
  • 1 mogyorónyi mennyiségű teavaj, 
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa, 
  • só, tört színes bors ízlés szerint, 1 csapott teáskanál Cayenne bors (Chili paprika) 

Tálaláskor nagyon jól jön hozzá egy kis fokhagymás tejföl, ami áll: 

  • Tejfel, finomra vágott fokhagyma, vágott petrezselyem. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Felkockázzuk a kolozsvári szalonnát, majd zsiradékon kisütjük ropogósra, a zsiradék egy részét félretesszük 
  2. kockára vágjuk a cukkinit, gorombára vágjuk a petrezselymet és a zöldhagymát 
  3. a megpirult szalonna zsírjából kiszedünk két kisebb merőkanállal és félretesszük
  4. elkezdjük egyesével rászokni a sült szalonnára, a cukkinit, a hagymát, rászórjuk a Cayenne paprikát, a tört borsot és 2-3 percig összepirítjuk
  5. pici kockára vágjuk a Szarvasi grillsajtokat, mindkettő végét meghagyjuk és félretesszük 
  6. a tojásokat egy tálba ütjük és hozzáadunk egy csipetnyi sót és jól felverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a petrezselyem 2/3-át
  7. a petrezselyem másik részét a szalonnás keverékre szórjuk és elkeverjük, a gázt alatta elzárjuk ezzel kész a töltelékünk 
  8. kikenünk egy üres serpenyőt és elkezdjük kisütni a lepényeket egyesével, kb. 2,5 merőkanállal szedünk 1-1 lepényhez a tojásos keverékből 
  9. addig sütjük, amíg kellemesen ruganyos marad, kb. 3 perc, arra kell odafigyelni, hogy ne száradjon ki, ez túlsütés esetén megtörténhet és töltéskor szakadhat a lepény. A töltött lepény besütése magas hőfokon, csak pár percet vesz igénybe akkor vagytok kész amikor a sajt szép pirosra sült a tetején.
  10. kiszedjük és megtöltjük a szalonnás töltelékkel, és a kockára vágott ázsiai és chilis Grillsajtokkal, majd tetszés szerint feltekerjük, vagy összehajtogatjuk, hogy ne jöjjön ki a töltelék, mivel sütőbe fogjuk tenni 
  11. az elkészült, betöltött lepényeket egy hőálló sütőtálba tesszük, melyet kikenünk egy kis zsiradékkal, és a lepények tetejére szórunk egy kis morzsát, a sütőt pedig felmelegítjük 250˚C fokra 
  12. a maradék kis sajtdarabokat lereszeljük és a lepények tetejére szórjuk és betesszük a sütőbe, kb.3-4 percre, amíg a sajt a tetejére pirul

TIPP

Közvetlen tálalás előtt tegyük mindig a sütőbe, hiszen nagyon fontos, hogy melegen tálaljuk. Bármilyen sós péksüteménnyel finom, és egy kis fokhagymás tejföllel pedig igazán jól csúszik 🙂

Jó étvágyat kívánunk!