Avokadós sajtos cukkini spagetti

 

Tészta, az mindig tészta és valljuk be imádjuk minden formáját! Mindegy, hogy tél vagy nyár a tésztához adott kiegészítő alapanyagokat aszerint variáljuk, hogy épp mit ehetünk és mi van szezonálisan a polcokon. No de mi van, ha a szénhidrát, vagy a gluténmentes diétánkba nem fér bele? Vagy akár a tésztánál is kalóriaszegényebb könnyed ételre vágysz? Nagy találmány amikor átvágjuk az agyunkat egy zöldség spagettivel. Ami úgy néz ki mintha tészta lenne, egészséges és még nagyon finom is. A cukkini spagetti nagyon elterjedt az utóbbi időben, és most, hogy szezonja van az ára is elfogadható. Mint az igazi tésztát, a cukkini spagettit is bármilyen ínyenc mártással vagy friss fűszernövényekkel feldobhatjuk. Ne ess pánikba, hogyan lesz neked cukkini spagettid?! Ez egyszerű vágásfajta: hosszú és vékony csíkokra vagyis Julienne-re kell vágni. Ha nincs otthon spirál vágó, akkor a hagyományos mandolin szeletelő vagy krumpli hámozó is megfelel. Bár utóbbi esetében, nem spagettire hasonlít a tészta, hanem inkább vastag linguini vagy tagliatagle tésztára. 

 

10 perc

könnyű

296 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg cukkini
  • 1 érett avokádó
  • 15 friss bazsalikomlevél
  • 50 g reszelt Cervinus Fenomenale sajt + a tetejére szóráshoz
  • 25 g fenyőmag
  • pár csepp zöld vagy sárga citromlé
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma (nem túl nagy)
  • 12db szeletelt cseresznye paradicsom
  • só és friss őrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉS

  1. Cukkini spagetti és tészta között: nincs különbség! Forraljunk vizet egy nagy serpenyőben egy csipet sóval. Forralás után tegyük bele meg a spagettire vágott cukkinit, és hagyjuk néhány percig főni (5 perc elég). Vegyük ki, és ahhoz, hogy megfelelően eltávolítsuk a vizet a cukkiniból, használjunk nedvszívó papírt. Vagy főzés előtt sózzuk le a cukkini spirálokat, és hagyjuk, hogy levet eresszen, majd öntsük le róla. Fontos, hogy a cukkini ne legyen nagyon vizes, mert a későbbi szószt túl folyós lesz.
  2. a fenyőmagot pirítsuk egy kicsit, magas hőfokon, de vigyázzunk ne égessük meg
  3. készítsük el avokádó szószt. Keverjük össze egy robotgéppel a kimagozott avokádót, a pirított fenyőmagot, a fokhagymát, a Fenomenale sajtot, a bazsalikomot, az olíva olajat, a citromlevet (a cseresznyeparadicsom kivételével), amíg sima nem lesz. Ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal.
  4. keverjük össze a tésztát, az avokádószószt és a felszeletelt cseresznye paradicsommal szórjuk egy keverőtálban.
  5. tetejére szórjunk  apróra reszelt sajtot

TIPP

bár frissen a legfinomabb, de 1-2 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben is. Ha nem szereted a cukkinit, vagy variálnál, répával is elkészíthető bármilyen pestós növényi spagetti. Ha pedig nem bírod hús nélkül, isteni egy kis pirított baconnal megszórva. Tuti a család férfi tagjai is megeszik. 😊