Ezt jobb, ha tudod: egyre több ilyen tejterméket árulnak a magyar boltokban

 

Noha Magyarország tejből és tejtermékből szinte teljesen önellátó, évről évre egyre több külföldi termék kerül a magyar boltok polcaira. Az elmúlt évben különösen a sűrített és az édesített tejek és tejszínek importja volt jelentős, de a sajt és a túró termékcsaládba tartozó élelmiszerek behozatala is növekedett. Ezek az élelmiszerek jellemzően Németországból, Szlovákiából és Ausztriából származtak. Mindeközben a magyarországi fölözött és félzsíros nyerstej exportja erősen csökkent. Ez azonban jó hír, mivel arra utal, hogy az alapanyagok importja helyett egyre inkább a feldolgozott termékek kivitele válik meghatározóvá. Magyarország 2021-ben ugyan kevesebb tejet, vajat, vajkrémet és savanyított tejterméket exportált, ám a túrók és sajtok, valamint a sűrített és édesített tej és tejszín kivitele határozottan emelkedett az előző évihez képest.

 

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) elemzése szerint a tejtermékek világkereskedelmét meghatározó országok tejtermelése 1%-kal bővült, míg a sajt globális termelése 2%-kal nőtt 2021-ben az előző évhez képest. Ezzel szemben a teljes tejpor előállítása 1%-kal, a nem zsíros szárított tejé pedig 2%-kal csökkent – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb jelentésében. Ehhez képest az Európai Unióban a tejszín előállítása 3%-kal, a sajté 2%-kal nőtt, míg a folyadéktejé 1%-kal, a sűrített tejé és a savanyított tejtermékeké egyaránt 2%-kal, a vajé 3%-kal, a sovány tejporé 6%-kal, a teljes tejporé 12%-kal csökkent 2021-ben 2020-hoz képest. A sajt termelésének növekedéséhez és a teljes tejpor termelésének csökkenéséhez hozzájárult, hogy a harmadik országokba irányulókivitelük volumene 6%-kal nőtt, illetve 11%-kal csökkent.

Az USDA szerint egyébként a globális tejkínálat növekedése 1% körül lehet 2022-ben. A nem zsíros szárított tej és vaj globális termése egyaránt 3%-kal, a sajté pedig 1%-kal nőhet, míg a teljes tejporé nem módosul számottevően 2022-ben az előző évihez viszonyítva. Az Európai Unióban a tejsavó termelése 3%-kal, a sovány tejporé 2%-kal, a sajté, a vajé és a teljes tejporé egyaránt 3%-kal nőhet, míg a friss tejtermékeké nem változik jelentősen.

Az Európai Bizottság által nyilvánossára hozott elemzés alapján 2021-ben a nyerstej ára egész évben emelkedett, ám ennek ellenére az EU tejtermelése mintegy 0,4%-kal esett vissza, ami 2009 óta az első termeléscsökkenés volt. Az emelkedő költségek lassították a tejhozam növekedését (1,2%), és a vártnál erősebb, összességében 1,5%-os tejelő állomány-csökkenést eredményeztek. Erről bővebb információk itt találhatóak.

Az EU tejtermelése ezért 2022 első felében tovább csökkenhet, majd az év végén enyhén javulhat. Az előrejelzés szerint összességében az egész évre vonatkozóan a várható termelésnövekedés 1%-os lesz, azonban az EU tejelő állománya 1%-kal tovább csökkenhet. A növekvő infláció és az inputköltségek valószínűleg az elkövetkezendő időszakban nagyobb nyomást gyakorolnak majd a tejtermékek fogyasztói áraira is. Ez a folyamat Magyarországon már el is kezdődött, amint arról Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója is beszámolt a napokban.

 

 

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021 december 1-jén 2%-kal, 420 ezer egyedre nőtt a tehenek állománya az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A KSH egy régebbi elemzése arra jutott, hogy a magyar tehénállomány öt év alatt összességében 58 ezer példánnyal gyarapodott. Azonban a tejhasznú és a kettős hasznosítású tehenek száma az elmúlt év során mintegy 6 ezerrel csökkent, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

A boltokban található kínálatot a hazai tej és tejtermékek mellett azonban évről évre növekvő mértékben az importtermékek egészítik ki. A KSH adatai szerint a sajt és túró termékcsalád behozatala 1%-kal bővült 2021-ben az előző évhez viszonyítva, míg a savanyított tejtermékeké 1%-kal, a dobozos tejé 6%-kal, a vaj és vajkrém termékcsoporté 7%-kal, a tejsavóé 26%-kal csökkent ugyanebben az időszakban. A sajt és túró 56%-a Németországból származott. A teljes nyerstej behozatala 64%-kal csökkent: ennek csaknem fele Szlovákiából, 35%-a pedig Ausztriából érkezett. A sűrített vagy édesített tej és tejszín importja 14%-kal volt magasabb a vizsgált időszakban.

Az AKI PÁIR értesülései alapján a nyerstej felvásárlása 2021-ben 4%-kal emelkedett az előző évihez viszonyítva. A felvásárolt nyerstej zsírtartalma nem változott, míg a fehérjetartalma 0,02 százalékponttal javult egy év alatt (fehérje: 3,34%; zsír 3,71%). A KSH adatai szerint Magyarország tej- és tejtermék-külkereskedelmi egyenlege értékben 19%-kal romlott 2021-ben az előző évihez képest, az export árbevétele 5%-kal, az import értéke 6%-kal nőtt. A teljes zsírtartalmú nyerstej exportjának mennyisége 16%-kal bővült, míg a fölözötté 17%-kal, a félzsírosé 58%-kal csökkent. Ez azonban pozitív fejlemény, mert – ahogy arra Szautner Péter, a Tej Terméktanács társelnöke és a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója is rámutatott – ez azt jelenti, hogy a kivitel termékszerkezete kedvező irányban változott, azaz kevesebb alapanyag és több feldolgozott termék került kivitelre. Ezzel párhuzamosan a hazai feldolgozók által felvásárolt és feldolgozott tejmennyiség is nőtt. A szakember ugyanakkor jelezte, hogy elkerülhetetlen a tejtermékek árának emelkedése.

2021-ben a sajt és túró termékcsoport, a sűrített vagy édesített tej és tejszín kivételével valamennyi tejtermék exportja csökkent vagy stagnált. A dobozos tej kivitele mennyiségben 38%-kal, a vaj és vajkrém termékcsoporté 42%-kal, a savanyított tejtermékeké 19%-kal csökkent, a tejsavóé stagnált, míg a sajt vagy túró termékcsoporté 12%-kal, a sűrített vagy édesített tej és tejszíné 51%-kal bővült 2021-ben az előző évihez viszonyítva.

Az AKI PÁIR adatai szerint a 2,8%-os zsírtartalmú friss dobozos tej belföldi értékesítése 2%-kal, az ugyanilyen zsírtartalmú tartós dobozos tejé 3%-kal, az 1,5%-os zsírtartlmú tartós dobozos tejé 5%-kal, míg a 2,8%-os zsírtartalmú friss zacskós tejé 37%-kal csökkent 2021-ben az előző évihez képest. A hazai gyártású tejtermékek közül a trappista sajt és a natúr joghurt belföldi értékesítése egyaránt 11%-kal, a gyümölcsös joghurté 3%-kal, a kefíré 2%-kal nőtt, míg az adagolt vajé, a tehéntúróé és az ömlesztett sajté egyaránt 2%-kal, a vajkrémé és a tejfölé egyaránt 5%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

 

forrás: AGRARSZEKTOR.HU