Rizottó tökkel és sajttal
A risotto nem egy bonyolult étel, mégis kíván egy jó adag odafigyelést. Elsősorban nem mindegy milyen rizsből főzzük, érdemes utánanézni, bár manapság a szupermarketek is árulnak risotto rizst. Egy tökéletes rizottó a készítőjétől megköveteli a türelmes és fáradhatatlan keverést. Fontos, hogy a rizsszemek felhevüljenek a forró zsiradékon és hogy mindez gyorsan, egyenletesen történjen, ugyanakkor ne égjen meg és ne tapadjon le. Amikor a rizs már üveges, akkor kezdjük a folyadékot – először a bort, majd csak utána az alaplevet – fokozatosan – merőkanalanként – a fazékba önteni. Ha rizsszemek a folyadékot magukba szívták, jöhet a következő adag. A rizsnek annyi folyadékot kell magába szívnia, amennyit csak elbír. Nem szabad túlságosan sokáig főzni. Ha elfogyott az előírt folyadékmennyiség, de mégsem főtt meg, húzzuk le a főzőlapról, és egy fedő alatt a forró rizs így tovább párolódik, puhul saját gőzében. Selymesíthetjük vajjal vagy mascarpone vagy egyéb krémsajttal, és a megolvadt reszelt sajt pedig igazi ízbombaként hat benne. Pár perc pihenési idő javasolt főzés után, ekkor a rizottó saját gőzében tökéletesre puhul. A rizottó akkor jó, ha bársonyos és puha, de olaszosan al dente. Idény szerinti zöldségekkel kiegészítve, tápláló étel bármely napszakban.
Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g Cervinus Perfetto sajt,
- 40 g teavaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 baromfi leves/ erőleves kocka
- 1 vöröshagyma
- 1 mogyoróhagyma
- 350 g risotto rizs
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 130 g mascarpone
- 200g sütőtök
- 20 dkg csiperkegomba
ELKÉSZÍTÉS
- Mossuk le és szárítsuk meg a tököt. Hámozzuk meg és kockákra vágjuk. Szeleteljük fel a hagymát és a mogyoróhagymát.
- durvára reszeljük le a Cervinus Perfetto sajtot.
- vágjuk apróra a gombát
- fonnyasszuk meg a hagymát vajban, adjuk hozzá a tök kockákat és a gombát. Pirítsuk 5 percig, majd adjunk hozzá 2 evőkanál fehérbort, és főzzük 5 percig, amíg elfő. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát, a krémes mascarponét és a reszelt Perfetto sajtot. Keverjük össze 5 percig, majd tegyük félre.
- morzsoljuk el a húsleves kockákat 1 liter forró vízben
- egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a rizst és addig pirítsuk, amíg átlátszóvá nem válik. Adjuk hozzá a maradék bort. Miután felszívódott, fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, és tartsuk nedvesen amíg meg nem fő.
- adjuk hozzá a tökös keveréket a rizottóhoz. Keverjük össze 5 percig nagyon alacsony hőmérsékleten. Tálaljuk késedelem nélkül, zöldsalátával.