Rizottó tökkel és sajttal

 

A risotto nem egy bonyolult étel, mégis kíván egy jó adag odafigyelést. Elsősorban nem mindegy milyen rizsből főzzük, érdemes utánanézni, bár manapság a szupermarketek is árulnak risotto rizst. Egy tökéletes rizottó a készítőjétől megköveteli a türelmes és fáradhatatlan keverést. Fontos, hogy a rizsszemek felhevüljenek a forró zsiradékon és hogy mindez gyorsan, egyenletesen történjen, ugyanakkor ne égjen meg és ne tapadjon le. Amikor a rizs már üveges, akkor kezdjük a folyadékot – először a bort, majd csak utána az alaplevet – fokozatosan – merőkanalanként – a fazékba önteni. Ha rizsszemek a folyadékot magukba szívták, jöhet a következő adag. A rizsnek annyi folyadékot kell magába szívnia, amennyit csak elbír. Nem szabad túlságosan sokáig főzni. Ha elfogyott az előírt folyadékmennyiség, de mégsem főtt meg, húzzuk le a főzőlapról, és egy fedő alatt a forró rizs így tovább párolódik, puhul saját gőzében. Selymesíthetjük vajjal vagy mascarpone vagy egyéb krémsajttal,  és a megolvadt reszelt sajt pedig igazi ízbombaként hat benne. Pár perc pihenési idő javasolt főzés után, ekkor a rizottó saját gőzében tökéletesre puhul. A rizottó akkor jó, ha bársonyos és puha, de olaszosan al dente. Idény szerinti zöldségekkel kiegészítve, tápláló étel bármely napszakban.

 

55 perc

könnyű

766 kcal/ adag

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g Cervinus Perfetto sajt, 
  • 40 g teavaj
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 2 baromfi leves/ erőleves kocka 
  • 1 vöröshagyma
  • 1 mogyoróhagyma
  • 350 g risotto rizs 
  • 2,5 dl száraz fehérbor
  • 130 g mascarpone 
  • 200g sütőtök
  • 20 dkg csiperkegomba

ELKÉSZÍTÉS

  1. Mossuk le és szárítsuk meg a tököt. Hámozzuk meg és kockákra vágjuk. Szeleteljük fel a hagymát és a mogyoróhagymát. 
  2. durvára reszeljük le a Cervinus Perfetto sajtot.
  3. vágjuk apróra a gombát 
  4. fonnyasszuk meg a hagymát vajban, adjuk hozzá a tök kockákat és a gombát. Pirítsuk 5 percig, majd adjunk hozzá 2 evőkanál fehérbort, és főzzük 5 percig, amíg elfő. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát, a krémes mascarponét és a reszelt Perfetto sajtot. Keverjük össze 5 percig, majd tegyük félre.
  5. morzsoljuk el a húsleves kockákat 1 liter forró vízben 
  6. egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a rizst és addig pirítsuk, amíg átlátszóvá nem válik. Adjuk hozzá a maradék bort. Miután felszívódott, fokozatosan adjuk hozzá az alaplevet, és tartsuk nedvesen amíg meg nem fő.
  7. adjuk hozzá a tökös keveréket a rizottóhoz. Keverjük össze 5 percig nagyon alacsony hőmérsékleten. Tálaljuk késedelem nélkül, zöldsalátával.

TIPP

A rizottót lehetőleg forrón tálaljuk, a tetejére jól passzol egy kis frissen őrölt bors, valamint a  Perfetto sajt is , akár reszeljük, akár vékony szeletkéket forgácsolunk belőle. Van, aki kevés olívával még meglocsolja, friss zöldfűszerrel meghinti. Mindenesetre egy pohár bor mindenképp illik hozzá!

Jó étvágyat kívánunk!