Görögországban akár a turisták kedvenc sajtja is eltűnhet emiatt a polcokról.

Tragikus, amikor azért kell leölni az állatot, mert nincs mivel etetni

 

Évtizedek óta nem tapasztalt infláció sújtja Európát, nyugaton általában a 80-as évek elején volt olyan ütemű pénzromlás, mint most. Görögországot az elmúlt 27 év legmagasabb inflációs hulláma sújtja. Az orosz-ukrán háború miatt gabona- és műtrágyahiány uralkodik Görögországban, az energia- és üzemanyag árának 2-3-szorosra emelkedése pedig minden mást is tovább drágít, írja a Hirado.hu.

 

Tarthatatlan a helyzet

Az egyik görög szigeten (Náxosz) olyannyira tarthatatlanná vált az állattartás a gabonaárak miatt, hogy több gazdálkodó kényetelen volt leölni az állatait. Van, aki ott húzza meg a határt, hogy amelyik 20 liternél kevesebb tejet ad, azt nem eteti tovább a méregdrága takarmánnyal. Előfordulhat, hogy az egyik népszerű görög sajt emiatt le is kerülhet majd a boltok polcairól. A görög agrárszövetkezetek egyesületének elnöke azt mondta, hogy jelenleg egy tonna takarmány 230 euróba kerül, tavaly ilyenkor viszont a marhatartók 70 eurót fizettek ugyanezért. Ezt szinte lehetetlen kigazdálkodni, vannak olyan hajók a kikötőkben, amelyek Bulgáriából szállítottak takarmányt, de nem halad a kipakolás, ugyanis az állattartók nem tudják megvenni az árut.

 

Tejhasznú állatokat ölnek le idő előtt a görög állattartók – Fotó: Shutterstock

 

Rekordszinten az infláció Európában

A végleges adatok szerint áprilisban az előzetes értéknél kissé alacsonyabb infláció alakult ki az euróövezetben, így az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat múlt szerdai jelentése alapján megmaradt az előző havi, 7,4 százalékos rekordszinten, írta az MTI.

Egy évvel korábban, 2021 áprilisban a ráta 1,6 százalék volt. Az előzetes becslés alapján 7,5 százalékos inflációra lehetett számítani áprilisban az euróövezetben.

Az infláció már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját, és várhatóan nem fog egyhamar visszatérni arra a szintre. Az Európai Bizottság szerint az infláció 2022-ben 6,1 százalék lesz, majd 2023-ban 2,7 százalékra csökken.

Az euróövezeti inflációhoz az energiaárak emelkedése áprilisban 3,70 százalékponttal, márciusban 4,35 százalékponttal járult hozzá.  A szolgáltatások 1,38 százalékponttal, az élelmiszerek, alkohol és dohánycikkek árának az emelkedése 1,35 százalékponttal, a nem energetikai ipari termékek pedig 1,02 százalékponttal járultak hozzá az áprilisi inflációhoz.

Az energiaárak az előző havihoz képest 4,0 százalékkal csökkentek áprilisban az euróövezetben, az egy évvel korábbihoz képest 37,5 százalékkal emelkedtek.

Márciusban 44,3 százalékkal emelkedtek az energiaárak éves bázison.

A legalacsonyabb éves áremelkedést Franciaországban és Máltán regisztrálták áprilisban, egyaránt 5,4 százalékost. Finnországban 5,8 százalék volt az áprilisi infláció. A legmagasabb éves áremelkedést Észtországban regisztráltak, 19,1 százalékost, Litvániában 16,6 százalékost, Csehországban pedig 13,2 százalékost. Márciushoz képest az éves infláció három tagállamban csökkent, kettőben változatlan maradt, huszonkettőben pedig emelkedett. (Forrás: MTI)

 

 

forrás: www.agroinform.hu