Rakott sajtos húsos sós palacsinta + melegszendvics krém
– Szoky konyhája
Nem kell megijedni – ahogy mondja Szoky – sós palacsinta tésztával fog most dolgozni, ami persze köretként és levesbetétként is kitűnően működik. Egy tűzálló sütőtálban megsütve bármilyen alkalomra elkészíthető ételt kaphatunk. A kimaradt krémből pedig isteni melegszendvicset is össze lehet rakni. Ezúttal a Szarvasi sajtok közül Szoky az egyik kedvencét az IDEALE-t használja fel, ami, mivel gyúrt sajt, ezért nem csak isteni nyúlós, hanem jól pirul is, így rengeteg fajta ételhez ideális.
Hozzávalók 1 tepsihez (6 személyre) :
- 350 g Szarvasi Ideale sajt,
- 1000 g sertés darálthús,
- 2 fej vöröshagyma,
- 3 gerezd fokhagyma, összesen
- 300 ml 33% zsírtartalmú habtejszín,
- 50 g teavaj,
- 3 cl étolaj,
- 2 csapott evőkanál finomliszt,
- 2 dl 20 % -os tejföl,
- 300 ml víz,
- 2 db tojássárgája,
- só, tört színes bors,
- 1 púpos teáskanál szárított tárkony,
- 1 kis csokor petrezselyem,
- 1 diónyi méretű teavaj (15 g) a tűzálló tál kikenéséhez
Sós palacsinta (15 db)
- 250 g finomliszt,
- 2 db egész tojás,
- 300 ml tej,
- 300 ml ásvány vagy szódavíz,
- só, minimális olaj a palacsintasütő kikenéséhez.
ELKÉSZÍTÉS
- összevágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát és 3cl olíva olajon megfonnyasztjuk egy pici só hozzáadásával pár perc alatt
- kikeverjük a palacsintatésztát: liszthez, hozzáadjuk a 2 tojást, a tej felét hozzáöntjük, jól eldolgozzuk egy habverővel, sűrű állagúra teljesen csomómentesre, és folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet, majd kevergetve két részletben a szódavizet is hozzáadjuk és megsózzuk, jobban, mint egy édes palacsintát, félretesszük és 15 percig pihentetjük
- visszatérünk a hagymához hozzáadjuk a darált húst és 5-6 perc alatt átpirítjuk és elkezdjük ízesíteni, picit sózzuk, (folyamatosan fűszerezzünk), ízlés szerint borsozzuk, elkeverjük , majd hozzáadjuk a tárkonyt és átforgatjuk és 3 dl vízzel felöntjük , majd zsírjára visszapirítjuk
- közben lereszeljük a Szarvasi Ideale sajtot
- apróra vágjuk a petrezselymet
- a húst miután elforrta a vizet 2 csapott evőkanál liszttel meghintjük és várunk egy percet, hogy magába szívja a zsírgőzt
- hozzáadjuk a húshoz a tejfölt, és elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínből 2 dl-t, egy kocka vajat és 3 csipet petrezselymet, és a lereszelt Ideale sajt felét majd összeforraljuk egyszer és félre húzzuk a tűzről
- kisütjük a palacsintákat: kiolajozzuk a serpenyőt, és egy merőkanálnyi palacsinta tésztával egyenként kisütjük magasabb hőmérsékleten, kb.60 mpercig az első oldalát és kb. 20-25 mpercig a másik oldalát
- a palacsintákat egyesével betöltjük, és a hortobágyi palacsintához hasonlóan a két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük
- egy tűzálló sütőtálat vajjal kikenünk, a felgöngyölt palacsintákat kettőbe vágjuk és a zárt végével lefelé sorban belehelyezzük a tálba őket
- készítünk egy szósz a tetejére: két tojássárgáját jól elkeverünk, majd hozzáadjuk a maradék tejszínt, elkeverjük, teszünk bele ízlés szerint 2 csipet petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, újfent elkeverjük
- az elkészült szósszal a palacsinta hengereket egyesével meglocsoljuk, majd mindegyik tetejére szórunk a maradék reszelt sajtból
- az étel sütése, sütőtől függően körülbelül 12 – 15 perc 230 ˚C fokon légkeveréses módban, de igazából az időt nem is nézve akkor már kivehető amikor szép pirosra megsült rajta a sajt.