Rakott sajtos húsos sós palacsinta + melegszendvics krém 

– Szoky konyhája

 

Nem kell megijedni – ahogy mondja Szoky – sós palacsinta tésztával fog most dolgozni, ami persze köretként és levesbetétként is kitűnően működik. Egy tűzálló sütőtálban megsütve bármilyen alkalomra elkészíthető ételt kaphatunk. A kimaradt krémből pedig isteni melegszendvicset is össze lehet rakni. Ezúttal a Szarvasi sajtok közül Szoky az egyik kedvencét az IDEALE-t használja fel, ami, mivel gyúrt sajt, ezért nem csak isteni nyúlós, hanem jól pirul is, így rengeteg fajta ételhez ideális. 

 

1 óra 30 perc + 15 perc sütés

könnyű

918 kcal/ adag

Hozzávalók 1 tepsihez (6 személyre) : 

  • 350 g Szarvasi Ideale sajt, 
  • 1000 g sertés darálthús, 
  • 2 fej vöröshagyma, 
  • 3 gerezd fokhagyma, összesen 
  • 300 ml 33% zsírtartalmú habtejszín, 
  • 50 g teavaj, 
  • 3 cl étolaj, 
  • 2 csapott evőkanál finomliszt, 
  • 2 dl 20 % -os tejföl, 
  • 300 ml víz, 
  • 2 db tojássárgája, 
  • só, tört színes bors, 
  • 1 púpos teáskanál szárított tárkony, 
  • 1 kis csokor petrezselyem, 
  • 1 diónyi méretű teavaj (15 g) a tűzálló tál kikenéséhez

Sós palacsinta (15 db) 

  • 250 g finomliszt, 
  • 2 db egész tojás, 
  • 300 ml tej, 
  • 300 ml ásvány vagy szódavíz, 
  • só, minimális olaj a palacsintasütő kikenéséhez. 

ELKÉSZÍTÉS

  1. összevágjuk apróra a vöröshagymát és a fokhagymát és 3cl olíva olajon megfonnyasztjuk egy pici só hozzáadásával pár perc alatt
  2. kikeverjük a palacsintatésztát: liszthez, hozzáadjuk a 2 tojást, a tej felét hozzáöntjük, jól eldolgozzuk egy habverővel, sűrű állagúra teljesen csomómentesre, és folyamatosan adagoljuk hozzá a maradék tejet, majd kevergetve két részletben a szódavizet is hozzáadjuk és megsózzuk, jobban, mint egy édes palacsintát, félretesszük és 15 percig pihentetjük
  3. visszatérünk a hagymához hozzáadjuk a darált húst és 5-6 perc alatt átpirítjuk és elkezdjük ízesíteni, picit sózzuk, (folyamatosan fűszerezzünk), ízlés szerint borsozzuk, elkeverjük , majd hozzáadjuk a tárkonyt és átforgatjuk és 3 dl vízzel felöntjük , majd zsírjára visszapirítjuk 
  4. közben lereszeljük a Szarvasi Ideale sajtot 
  5. apróra vágjuk a petrezselymet 
  6. a húst miután elforrta a vizet 2 csapott evőkanál liszttel meghintjük és várunk egy percet, hogy magába szívja a zsírgőzt
  7. hozzáadjuk a húshoz a tejfölt, és elkeverjük, hozzáadjuk a tejszínből 2 dl-t, egy kocka vajat és 3 csipet petrezselymet, és a lereszelt Ideale sajt felét majd összeforraljuk egyszer és félre húzzuk a tűzről
  8. kisütjük a palacsintákat: kiolajozzuk a serpenyőt, és egy merőkanálnyi palacsinta tésztával egyenként kisütjük magasabb hőmérsékleten, kb.60 mpercig az első oldalát és kb. 20-25 mpercig a másik oldalát
  9. a palacsintákat egyesével betöltjük, és a hortobágyi palacsintához hasonlóan a két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük
  10. egy tűzálló sütőtálat vajjal kikenünk, a felgöngyölt palacsintákat kettőbe vágjuk és a zárt végével lefelé sorban belehelyezzük a tálba őket
  11. készítünk egy szósz a tetejére: két tojássárgáját jól elkeverünk, majd hozzáadjuk a maradék tejszínt, elkeverjük, teszünk bele ízlés szerint 2 csipet petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, újfent elkeverjük
  12. az elkészült szósszal a palacsinta hengereket egyesével meglocsoljuk, majd mindegyik tetejére szórunk a maradék reszelt sajtból
  13. az étel sütése, sütőtől függően körülbelül 12 – 15 perc 230 ˚C fokon légkeveréses módban, de igazából az időt nem is nézve akkor már kivehető amikor szép pirosra megsült rajta a sajt.  

TIPP

A kimaradt tölteléket használjuk fel melegszendvicsnek, igény és ízlés szerint felhasználható 40- 50 g vaj a kenyerek megkenéséhez mielőtt rákerülne a megmaradt húsos krém.

Jó étvágyat kívánunk!