Mutatjuk, milyen anyaggal turbózhatják fel a sajtokat és a vajat

 

A bélflóra állapotának helyreállításában és az emésztőrendszer regenerálásában lehet ennek szerepe.

Megjelent a Bizottság (EU) 2022/684 végrehajtási rendelete az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletnek a galakto-oligoszacharid új élelmiszer felhasználási feltételei tekintetében történő módosításáról, írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

 

fotó illusztráció: oligoszacharid képlete

 

Kiterjesztették a galakto-oligoszacharid felhasználási feltételeit

A Dairy Crest Ltd vállalat 2019-ben nyújtott be kérelmet a Bizottsághoz a galakto-oligoszacharid új élelmiszer felhasználási feltételeinek módosítása iránt. A kérelmező azt kérte, hogy a galakto-oligoszacharid használatát terjesszék ki az általános népességnek szánt tejes édességekre, a sajtra és az ömlesztett sajtra, a vajra és kenhető készítményekre.

 

A galakto-oligoszacharid olyan prebiotikum, amely laktózból származik és hasonló az emberi anyatejben található prebiotikumokhoz.

A prebiotikumok olyan emészthetetlen ételkomponensek, amelyek elsődleges energia- és tápanyagforrásul szolgálva elősegítik a baktériumok növekedését és szaporodását. Fő képviselőik a rövid cukormolekula-láncokból álló oligoszacharidok.

Az oligoszacharidokat tartalmazó készítmények segíthetnek a bélflóra állapotának helyreállításában, az emésztőrendszer regenerálásában.

Az oligoszacharidok különböző fajtái természetes formában olyan táplálékokban fordulnak elő, mint például a tej, a zabpehely, a különböző hüvelyesek.

Kiemelkedően jó probiotikumnak számítanak a galakto-oligoszacharidok.

 

A Bizottság az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakértői vizsgálata alapján megállapította, hogy az 57 %-nál több galakto-oligoszacharid szárazanyagot, laktózt és kapcsolódó szacharidokat tartalmazó új élelmiszer a tejipari édességekben, sajtokban és ömlesztett sajtokban, a vajban és a kenhető készítményekben való javasolt kiterjesztése mellett biztonságos, ennek megfelelően jóváhagyták a galakto-oligoszacharid felhasználási feltételeinek módosítását.

Az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet melléklete ennek megfelelően módosul.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2022. április 28.) követő huszadik napon lép hatályba.

 

forrás: NAK/Agroinform