Sajt a grillre? Naná! Mutatjuk, hogyan lesz igazán finom a grillezett sajt

 

 

Belecsaptunk a főszezonba: aki csak teheti, dobálja fel a jobbnál jobb húsokat, nyársakat, zöldségeket a grillre. Ne maradjanak ki a sajtok se! Nézzük, hogyan készíthetünk isteni grillvacsorát.

 

Milyen sajtok megfelelők a célra?

A boltokban számos különféle, speciálisan grillezésre szánt sajt közül választhatunk, egyik legismertebb a halloumi sajt. A juh- és kecsketej keverékéből készülő ciprusi sajtkülönlegesség magas olvadásponttal bír, ezért első próbára is javasoljuk, biztos a siker.

Ezen túl gyakran találkozhatunk az étlapokon és a receptekben grillezett gomolyával, azaz juhsajttal, valamint kecskesajttal, fetával, mozzarellával is. Érdemes úgy eldönteni a fajta kérdését, hogy milyen étel mellé szánjuk, illetve milyen köretet készítenénk mellé. A semlegesebb ízű sajtokhoz bátran társíthatunk erős, karakteres ízeket, de például egy sósabb halloumi, feta vagy Cervinus Grillsajt könnyedebb kísérő ízeket kíván, akárcsak a füstölt verziók.

 

Alapszabályok sütéshez

Természetesen nem muszáj kerti grillen megsütnünk a sajtokat, több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Süthetjük-grillezhetjük a sütő grillfokozatán, valamint grillserpenyőben is. Ha a kerti grillt választjuk, a lágyabb sajtokat ne közvetlenül a rácsokra helyezzük, ugyanis a rácsok közti réseken keresztül könnyen elfolyhatnak. Jó módszer a plusz grilltálca, érdemes vékonyan kiolajozni is. A grillserpenyőt szintén kenjük ki egy kevés zsiradékkal (erre is inkább lágyabb sajtok esetén van szükség), ha pedig a sütőt választjuk, tegyük a sajtokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha van rostlapunk, azon is süthetünk sajtokat.

Külön érdemes kitérni az egyben sült camembert sajtra. Ha sütőben készítjük, tegyük vissza saját fadobozába, vagy ha nem ilyen kiszerelésben vettük meg, csomagoljuk alufóliába. Ez utóbbi kerti grill esetén is javasolt.

 

Ízesítés

A sajt karaktere és a készülő étel ízei határozzák meg, hogy miként fűszerezzük, ízesítsük a grillsajtot. A húsokhoz hasonlóan előre bepácolhatjuk a sajtszeleteket, pácokat a kevésbé intenzív sajtokhoz érdemes készíteni. A sózást mindig az dönti el, hogy mennyire sós maga a sajt.

 

Pár ötlet pácokhoz:

– olívaolaj+rozmaring+csilipaprika+citrom

– olívaolaj+citromlé, citromhéj+bazsalikom+színes bors

– aszalt paradicsom fűszeres olaja+kakukkfű+fokhagyma

– édes csiliszósz

 

A sajtokat nem csak pácolhatjuk, hanem tűzdelhetjük, irdalhatjuk is. A camembert sajt bevagdosott tetejébe például nyomkodhatunk rozmaring ágacskákat, tört diót, cikkekre vágott fokhagymát is.

Nem kötelező, de bundázhatjuk is a grillsajtokat. Érdemes viszont elfelejteni a hagyományos panírt (ezt hagyjuk meg a rántott sajtnak), és inkább alternatív megoldást választani. A legjobb, ha a grillrácsról levett forró sajtot forgatjuk bele például fűszeres morzsába vagy magkeverékbe. Hogy a bunda is igazán ízletes legyen, készítsük elő: előzőleg forró, zsiradékmentes serpenyőben pirítsuk meg.

 

Hogyan tálalhatjuk?

A street food ételek és a grillezett sajtok jó barátságban állnak egymással, ezért zöldségekkel, szószokkal, salátával rétegezve mehetnek a hamburger bucikba vagy egyéb szendvicsekbe. Tálalhatjuk kevert salátával, illetve klasszikusan, a köret egyik elemeként. Ha camembert sajtot sütünk, bőven elegendő lesz pár szelet finom, ropogós héjú bagett mellé, valamint kanalazhatunk hozzá füge- vagy áfonyalekvárt is.

És mi a helyzet a húsimádókkal? Természetesen a kívül roppanós, belül olvadozó sajt egy méretes húspogácsa mellett jól megfér a hamburgerben. A sajtokat a sülő húsokra rá is olvasztjuk.

 

forrás: izeselet.hu