Szaftos szűzérmék krémes burgonyával Ázsiai
~ Medvehagymás grillsajttal pikk~pakk- Szoky konyhája
Aki a grillsajtokat valami izgalmasabb formában szeretné kipróbálni, akkor Szoky ajánl egy gyorsan elkészíthető húsételt, ami igazán ínyenc, és az új ízesítésű sajtokkal különleges fogás. A medvehagyma mára igazán közkedvelt hagymaféle lett, és tavasszal frissen kellemesen ízesíti meg ételeinket. Ázsia ízvilágú grillsajt pedig kellemesen édeskés, kurkumás, pritaminpaprikás, gyömbéres, római köményes fűszeres mennyország. Az étel tetején a sajt nem folyik el, hanem kellemesen rápirul.
Hozzávalók 5-6 személy részére:
- 2 x 200 g Szarvasi grillsajt (Ázsiai és medvehagymás íz)
- 900 g sertésszűz, (17 db mignon)
- 1800 g burgonya,
- 2 evőkanál sertészsír,
- 100 g teavaj,
- 3 db tojássárgája,
- 120 ml 33 % zsírtartalmú cukrozatlan habtejszín,
- 3 erős csipet petrezselyem,
- 5 cl szójaszósz,
- só, darált színes bors, fokhagymapor,
- 3 erős csipet őrölt szerecsendió,
- ízlés szerint Cayenne bors (Chili paprika pehely)
ELKÉSZÍTÉS
- feltesszük a vizet főni a burgonyához, és megfőzzük benne (ne főzzük túl, csak épp hogy meg tudjuk szúrni)
- közben a sertésszüzet lehártyázzuk és elkezdjük felvágni, vastagabb ujjnyi szeleteket vágunk és kiklopfoljuk nejlon között nagyon óvatosan, mivel nagyon puha, zsenge hús kb. fél cm vastagságúra
- ízesítjük a hússzeletek mindkét oldalát, sóval, őrölt színes borssal, enyhén csípős cayenne paprikával, fokhagyma porral
- zsiradékot melegítünk a húsok hirtelen kisütéséhez, az első oldalát 40-50 mperc, a másik oldal 30-40 mp, nem szabad túlsütni, mert kiszárad
- a kiszedett húsokat szójaszósszal meglocsoljuk, a megmaradt zsiradékba tesszük a vajat felolvadni
- a megpucolt főtt burgonyát belereszeljük a vajas zsiradékba, megszórjuk a szerecsendióval, megsózzuk bőségesen, hozzáadjuk a petrezselymet, a tejszínt és a 3 db tojássárgáját, és krémesre keverjük
- egy hőálló tálba rakjuk a húsokat, beleöntjük a megmaradt pecsenyelevet, és a tetejére halmozzuk a krumplikrémet
- az étel koronája a Szarvasi grillsajtok, melyeket szeletelve halmozzuk a krumplikrém tetejére
- 210-220 ˚C grillező fokozaton a tetejére rásütjük a sajtot 13-14 perc alatt, és amikor aranybarna, ki lehet venni, 5 perc múlva tálaljuk
https://www.youtube.com/watch?v=n-UKWB-17bU&list=PLY94CkoEYXN6k7q3T9Bq9Y7wiU9wet4if&index=32