TEHÉNTEJ VAGY NÖVÉNYI TEJ? MELYIK AZ EGÉSZSÉGESEBB?

 

A VEGÁNOKTÓL A „HOGY LEHET HÚS NÉLKÜL ÉLNI?”  UTÁN A „MIT ISZOL TEJ HELYETT?” AZ EGYIK LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉS. BÁR NEHÉZ ELKÉPZELNI, HOGYAN LEHET EZEN ALAPÉLELMISZEREK NÉLKÜL ÉLNI, MÁRA MÁR SOKAN DIVATBÓL ISSZÁK A KÜLÖNBÖZŐ TEJHELYETTESÍTŐKET.

Azonban, ha nem elvi okokból vagy laktózintolerancia miatt választjuk a növényi tejeket, felmerül a kérdés, hogy ez a döntés egészségünket szolgálja-e.

 

TEHÉNTEJ

A tehéntej fogyasztása egészséges, hiszen tele van kalciummal, D-vitaminnal és káliummal. Ez természetesen nemcsak a tejre igaz, hanem a különböző tejtermékekre is, mint a joghurt és a sajt. Gazdag kalciumban, ezáltal szolgálja a csontok és a fogak egészségét. A benne található kálium pedig csökkenti a vérnyomást. A kutatások eredményei szerint a tehéntej rendszeres fogyasztása szabályozza a vércukor szintjét. A benne található B-vitaminok és ásványi anyagok az anyagcsere szabályozásában kapnak kiemelt szerepet.

tehéntej főleg szénhidrátból, fehérjéből és vízből áll. Szénhidráttartalma leginkább laktózból, azaz tejcukorból adódik. Nélkülözhetetlen aminosavakat tartalmaz, ezáltal támogatva az izomépítést. Kétféle fehérje található benne: 80%-a kazein, 20%-a tejsavó protein. A kazein lassú felszívódású fehérje. Este fogyasztva remekül feltölti a szervezetet fehérjével egész éjszakára. 100 g félzsíros tejben 3,4 g fehérje rejlik, zsírtartalma pedig 1,7 g, amelynek nagyobb része telített zsír.

Diétás szempontból történő nélkülözésével, jelentős mértékben kiiktathatjuk a laktóz és a telített zsír fogyasztását, ugyanakkor a fehérjét is.

 

 

NÖVÉNYI TEJEK

A növényi tejek segítségével nemcsak remekül tudjuk helyettesíteni az állati fehérjéket, de igen sokféle választék is rendelkezésünkre áll, így sokszínűbbé tehetjük étrendünket. A boltok polcain többek között megtalálhatjuk a szója-, a mogyoró, a kesudió-, a mandula-, a rizs-, a zab-, a chia magos zab- és a kókusztejet is. Ezek a natúr mellett sokszor ízesített változatokban is kaphatóak. Nagy előnyük, hogy laktózmentesek, így laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják őket. A tehéntej sokszor tartalmazza az állatnak adott hormonokat és antibiotikumokat, a növényi tejeknél azonban nem kell ettől tartanunk.

Az őrölt mandulából és a vízből készült mandulatej az egyik nagy kedvenc, hiszen édesebb, mint a tehéntej, ugyanakkor alacsonyabb a zsír- és a cukortartalma, mindemellett sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Omega-3 tartalma védi a szív- és érrendszerünk egészségét. Bár fogyasztása rengeteg előnnyel jár, fontos megemlíteni, hogy fehérje tartalma igén csekély. Egy bögrényi, azaz 250 ml csupán 1 g-ot tartalmaz.

A mogyorótej szintén nagyon finom, viszont ez már gazdagabb kalóriában és zsírban is. B- és E-vitamin tartalma kimagasló.

szójatej a legkorábbi kedvenc, jó fehérjeforrás, ugyanakkor fele annyi zsír és harmad annyi kalória van benne, mint a tehéntejben. A benne található rákellenes izoflavonoidok nagy mennyisége miatt kiemelkedően jó. Kerüld a magas karragéntartalmú termékeket, amelyek arra érzékenyeknél gyomorproblémákat okozhatnak.

kókusztej a tehéntejhez hasonlóan gazdag telített zsírokban, így ha a sovány izomtömeg építése a cél, nem túl minőségi a csere. Kiemelendő egyik összetevője, a laurinsav, amely gomba- és vírusölő hatású.

A zabtej gazdag telítetlen zsírsavakban és fehérjében, így a sportos életmódot folytatóknak jobban ajánljuk, mint a kókusztejet. A többi tejkészítménynél lényegesen rostosabb, és tele van fitotápanyagokkal. Azonban cukortartalma egyáltalán nem alacsony, illetve fontos megemlíteni, hogy gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.

rizstej gazdag niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. Viszonylag magas szénhidráttartalma (egy bögrényiben 33 gramm szénhidrát rejlik) miatt azonban cukorbetegek nem ihatják, és fogyókúrázóknak sem ajánlott a fogyasztása.

A növényi tejek változatosságot visznek étrendünkbe, aminek pénztárcánk kevésbé fog örülni, hiszen áruk akár háromszorosa is lehet a tehéntejének.

 

 

ÖSSZEGZÉS

A tehéntej remek fehérjeforrás, amelynek izomépítésnél nagy hasznát vehetjük. A növényi tejeknek is számtalan jótékony hatása van, de fehérjetartalmúk jóval alacsonyabb. Általában rostban és vitaminban gazdagok, laktózérzékenyeknek fogyasztásuk kifejezetten ajánlott. Saját elhatározásból azonban nem érdemes kiiktatni a tehéntejet, inkább a változatosság kedvéért néha kiegészíthetjük növényi helyettesítőivel. A tehéntej mentes diétát gyerekeknél egyáltalán nem ajánljuk, mert komoly csontfejlődési zavart, illetve D-vitamin-, kalcium-, B12-vitamin- és fehérjehiányt okozhat.

A tehéntej mellett természetesen ajánlott tejtermékek fogyasztása is – részünkről természetesen kiemelten javasoljuk a Szarvasi érlelt és grillsajtok fogyasztását, melyek teljesen természetesek, GMO-mentesek és bővelkednek a fehérjében és a tápanyagokban. 

 

Fotó: 123RF
forrás: wellandfit.hu