Brie sajt és mézeskalács? Íme a legújabb ételpárosítási trend

 

Semmi sem teszi kellemesebbé a délutánt, mint a kávé egy csokoládés sütemény kíséretében, de a kulináris trendek idén kissé megtréfálnak minket. A cukrászok és séfek szerint kedvenc kombinációnkat kissé módosítani kell, mert valójában az édességekhez a legjobban illik a… sajt!

A konyhaművészet szereti a szokatlan kombinációkat, mert ezek az ízlelőbimbóinkat teljesen új élményhez juttatják. Az ételek ízletesebbnek és jellegzetesebbnek tűnnek ezáltal, és minden gátlás nélkül mondhatjuk: a mennyország a szánkban van.

 

A csokoládé és a sajt kombinációja kimeríthetetlen

 

Vörösborral kísért sajt, csokoládé chilivel vagy körte rukkolával – ezek a kombinációk régebben kissé szokatlannak tűntek, mi mégis pillanatok alatt beléjük szerettünk. Miért? Mert a bor savassága kiemeli a sajt krémességét, a chili csípőssége a csokoládé édességét, a rukkola fanyarsága pedig a körte frissítő édességét.

 

A lényeg, hogy az ízek egyensúlyát tartsuk fenn.

Így született egy nagyon modern gasztronómiai trend, – a foodpairing, azaz az ételpárosítás. Alapja a látszólag összeférhetetlen ízek kombinálása és olyan innovatív ételek létrehozása, amelyek elrendezésükkel és kifinomultságukkal egyaránt elragadók.

Egyesek úgy vélik, hogy ennek az irányzatnak a népszerűsítésének köszönhetően ízlelőbimbóink egy rendkívüli, eddig ismeretlen kulináris utazásra indulnak, és talán ezért van az, hogy minden így elkészített ételt nagy izgalommal fogadnak az ínyenceket.

 

Az ételkészítés szakértőinek jelenlegi véleménye szerint a süteményekhez és a kekszekhez nem a kávé az ideális párosítás, hanem a sajt!

 

Csípős cheddar sajt és édes keksz? Akár még ez is lehet a kedvencünk

 

Bár a sós sajt és a sütemény kombinációja elsőre merész ötletnek tűnhet, a valóságban a két termékben több a közös vonás, mint gondolnánk. A kombináció pontosan ugyanazon az elven működik, mint a tej és a sütemény. Hogyan?

A sajtot tejből készítik, ami hasonlóan krémes, mint néhány sütemény, és a legtöbb édesség összetevői között is megtalálható a tej és a tejszín, ami harmonizál a sajtok alapanyagával.   

A trükk azonban az, hogy a megfelelő típusú sajtot a megfelelő típusú édességgel párosítsuk.

 

A sajt és az édességek legújabb és legnépszerűbb kombinációi: a mézeskalács és brie sajt, a zabpelyhes keksz csípős cheddarral vagy Szarvasi Picante sajttal de ajánlják a csokoládés keksz és gouda vagy a Szarvasi Cervinus sajtok párosítását, valamit a mentás csokoládét fetasajttal.

 

Az ételpárosítás művészete nem csak a luxuséttermek vendégei számára érhetők el, bátran kísérletezhetünk a saját konyhánkban is, hiszen mindössze két dologra van csak szükség és kreativitásra, valamint némi bátorságra.

 

A legújabb gasztronómiai trend szerint a mézeskalács kísérője legyen a lágy brie sajt

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/well.pl